Ποιοί Είμαστε

 

Η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση / νΚΑ είναι αυτοτελής πολιτική οργάνωση της αντικαπιταλιστικής, επαναστατικής και κομμουνιστικής Αριστεράς στη νεολαία.

Ιδρύθηκε το 1995, στο συνέδριο επανίδρυσης μιας σύγχρονης επαναστατικής οργάνωσης νεολαίας που διοργάνωσε η ΚΝΕ-ΝΑΡ, ως ώριμο τέκνο της αριστερής κριτικής και αντίστασης στην κρίση του κομμουνιστικού κινήματος και της παραδοσιακής αριστεράς στη χώρα μας και διεθνώς.

Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι και συνέχεια των πιο επαναστατικών στιγμών, αγώνων και μορφών του κινήματος της νεολαίας, της ΕΠΟΝ, της αντιδικτατορικής πάλης και του Πολυτεχνείου ΄73, των μεγάλων αγώνων της μεταπολίτευσης, των κινημάτων και εκρήξεων του ΄89-΄91, και όλων των μετέπειτα αγώνων της νέας γενιάς.

 

  • Δρα από κοινού και έχει την ίδια στρατηγική κατεύθυνση με το Νέο Αριστερό Ρεύμα / ΝΑΡ

  • Συμμετέχει στην Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή – ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α, μέτωπο της αντικαπιταλιστικής, επαναστατικής, κομμουνιστικής Αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας

  • Εκδίδει το έντυπο «Αναιρέσεις», διοργανώνει τις πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις «Αναιρέσεις» και δημιουργεί τις Λέσχες θεωρίας και πολιτισμού «Αναιρέσεις»

 

Η ν.Κ.Α. είναι πολιτικά και οργανωτικά αυτοτελής οργάνωση. Διαμορφώνει πολιτική και συγκροτείται μέσα από τις διαδικασίες της. Θεμέλιο της ν.Κ.Α. είναι ο μαχόμενος επαναστατικός μαρξισμός. Μέλη της ν.Κ.Α. μπορούν να γίνουν οι νέοι εργαζόμενοι, άνεργοι, μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές, νέοι αγρότες και επιστήμονες, οποιασδήποτε φυλής και εθνικότητας, από 14 έως 30 ετών.

Η ν.Κ.Α. συγκροτεί Οργανώσεις Βάσης (Ο.Β.) σε εργατικούς χώρους, γειτονιές, σχολές και μέτωπα, όπου υπάρχουν νέοι και νέες, σε όλη τη χώρα. Οι ΟΒ είναι ο βασικός πυρήνας της οργάνωσης.

Ανώτατο όργανο της ν.Κ.Α. είναι το Συνέδριό της και οι Πανελλαδικές Συνδιασκέψεις της που πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Η ν.Κ.Α. δρα και παλεύει και μέσα από τις κοινωνικο-πολιτικές συσπειρώσεις και μετωπικές πρωτοβουλίες σε όλα τα μέτωπα και τους κοινωνικούς χώρους, όπως τα σχήματα και η ΕΑΑΚ στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, την κίνηση «Ανυπόταχτος Μαθητής / Che Guevara» στα σχολεία, τα εργατικά σχήματα στους κλάδους, κινήσεις ενάντια στην ανεργία, συσπειρώσεις και κινήσεις για τα σύγχρονα δημοκρατικά δικαιώματα, ενάντια στο φασισμό, την καταστολή και τον αυταρχισμό.

________________________________

Για την ν.Κ.Α., η οργάνωση αποτελεί ζωντανή, αναγκαία και κρίσιμη πλευρά της επαναστατικής πάλης. Αποτελεί πρωταρχική επιλογή για την αποφασιστική πάλη της νεολαίας για την αντικαπιταλιστική επανάσταση - κομμουνιστική απελευθέρωση. Στην εποχή μας, η εμφάνιση της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης απαιτεί τη δική της οργανωμένη έκφραση των στρατηγικών της συμφερόντων. Έτσι, βλέπουμε τη νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, αλλά και το Αντικαπιταλιστικό Μέτωπο: ως μορφώματα που θέλουν να εκφράσουν πρωταρχικά τα συμφέροντα της νέας βάρδιας, της εργαζόμενης νεολαίας και της νεολαίας με εργατική προοπτική.

Οργάνωση που στηρίζεται στο έδαφος του μαχόμενου επαναστατικού μαρξισμού, μαζί με τη θεωρητική γενίκευση της επαναστατικής εμπειρίας, θετικής και αρνητικής. Που επιδιώκει να συμβάλλει σε μια βαθιά θεωρητική τομή και άνθιση των επαναστατικών ιδεών σε όλες τις πλευρές των κοινωνικών σχέσεων.

Οργάνωση με επαναστατική γραμμή και κομμουνιστικό απελευθερωτικό περιεχόμενο. Που πρωτοστατεί στους αγώνες, σε όλα τα μέτωπα και στην κοινωνία συνολικά, για την ανάπτυξη και οργάνωση του μόνιμου συνολικού επαναστατικού αγώνα. Άρα, οργάνωση που προβάλλει την ανάγκη και συμβάλλει στην επαναθεμελίωση της κομμουνιστικής προοπτικής, στρατεύοντας μαχητικά τη νεολαία του σήμερα. φορέας μιας ριζικά διαφορετικής στάσης ζωής, άρνησης των προτύπων και των κριτηρίων που προβάλλει και επιβάλλει ο καπιταλισμός.

 

(από την απόφαση του 3ου Συνεδρίου της ν.Κ.Α.)