Δελτίο τύπου για την νέα έντυπη έκδοση των Αναιρέσεων με θέμα το κίνημα των άνεργων στην Αργεντινή

Δελτίο τύπου για την νέα έντυπη έκδοση των Αναιρέσεων με θέμα το κίνημα των άνεργων στην Αργεντινή

Μια νέα προσπάθεια του project Αναιρέσεις – σε έντυπη μορφή – ξεκίνησε το ταξίδι της από το φετινό Φεστιβάλ της Αθήνας. Σύντομα θα μπορείτε να τη βρείτε σε όλες τις λέσχες Αναιρέσεις ανά την Ελλάδα, αλλά και στο Κάμπινγκ Αναιρέσεις που θα πραγματοποιηθεί στα Βασιλικά, Βόρειας Ευβοίας (27/7-6/8/2018).

Επιχειρούμε να ανανεώσουμε τη συζήτηση, έρευνα και σκέψη γύρω από αυτό που χαρακτηρίζεται για χρόνια ως το «πρόβλημα των προβλημάτων» στον καπιταλισμό και την ταξική πάλη, αυτό της ανεργίας.

Στρέφουμε το βλέμμα περίπου 11000 χιλιόμετρα μακριά και 20 χρόνια πίσω: στο νότιο ημισφαίριο και την Αργεντινή, στα πρώτα οδοφράγματα στις πόλεις Κούτραλ-Κο και Πλάσα Ουινκούλ του 1996-1997 μέχρι τις άγριες συγκρούσεις στο Μπουένος Αίρες του Αργεντινάτσο το 2001-2002. Ρίχνουμε μια πρώτη ερευνητική ματιά σε ένα μεγαλειώδες κίνημα που συντάραξε μια ολόκληρη χώρα και επέφερε σημαντικότατες αλλαγές και νίκες, αυτό του κινήματος ανέργων της Αργεντινής, του κινήματος των ΠΙΚΕΤΕΡΟΣ.

Για τον σκοπό αυτό επιλέγουμε αρχικά να μεταφράσουμε και να παρουσιάσουμε το άρθρο των M. Svampa και S. Pereyra “Διαστάσεις της εμπειρίας των Πικετέρος: Οργανώσεις ανέργων στην Αργεντινή”. Σε αυτή τη συνοπτική και περιεκτική δουλειά των δύο μπαρουτοκαπνισμένων ακαδημαϊκών, μπορούμε να βρούμε μια πολύ μεστή περιγραφή και ανάλυση του ζητήματος, καθώς και ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Στη συνέχεια, για την αναγκαία επαναφορά της εμπλουτισμένης μας ματιάς στο εδώ και τώρα της ελληνικής πραγματικότητας, δεχόμαστε την πολύτιμη βοήθεια της συλλογικότητας Attack στην ανεργία και την επισφάλεια. Η συλλογική της επεξεργασία, όπως αυτή αποκρυσταλλώνεται στο Κείμενο Συμβολής της για το διήμερο ανεργίας και επισφάλειας Β. Ελλάδας, συνοδεύει και ολοκληρώνει την έκδοση.

Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκινά για την αναζωογόνηση του προβληματισμού πάνω σε αυτό το ζήτημα που μοιάζει τόσες φορές να μας δένει τα χέρια. Ένα ζήτημα που τόσες φορές από τόσες διαφορετικές σκοπιές προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε, δυστυχώς αναποτελεσματικά. Πάντα με ορίζοντα την εξαγωγή γνώσης, συμπερασμάτων και εμπειρίας που θα μετατραπεί σε νέα πολιτική ματιά και, κυρίως, σε νέα κινηματική ανατρεπτική δύναμη.