12η Οκτώβρη : Ημέρα Μνήμης, Ημέρα Αγώνα

Η 12η Οκτωβρίου μέρα της απελευθέρωσης της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, είναι μία σχετικά άγνωστη επέτειος. Στον αντίποδα η 28η του ίδιου μήνα θυμίζει πολλά. Εκτός από την ηρωική αντίσταση του λαού απέναντι στα φασιστικά στρατεύματα, θυμίζει και τις μιλιταριστικές παρελάσεις και τις σχολικές γιορτές ηρωοποίησης του δικτάτορα Μεταξά. Και ενώ ο εορτασμός της 28ης ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ΕΑΜ στην κατεχόμενη Ελλάδα για την αναπτέρωση του ηθικού του λαού, οι μετακατοχικές κυβερνήσεις επέλεξαν να συνεχίσουν τον εορτασμό της κήρυξης του πολέμου και όχι την λήξη του, σε αντίθεση με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Όχι για τον ίδιο λόγο που το έκανε το ΕΑΜ, αλλά για τον αντίθετο. Θέλανε να ξεχαστεί η ιστορική αλήθεια. Θέλανε να ξεχασεί το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία της πολιτικής και οικονομικής ελίτ εγκατέλειψε την χώρα την ίδια ώρα που ο λαός αγωνιζόταν για την απελευθέρωσή της. Θέλανε να ξεχαστεί το γεγονός ότι το μετεμφυλιακό κράτος όχι μόνο δεν τιμώρησε, αλλά αντάμειψε όσους συμμετείχαν στα ναζιστικά τάγματα ασφαλείας, τους μαυραγορίτες και τους δοσίλογους, ενώ αντίθετα επιφύλασσε φυλακές και παρανομία για όσους έδωσαν τα πάντα για την απελευθέρωση. Στις 12 του Οκτώβρη, επίσης, κλείνουν 65 χρόνια από την πρώτη Ελληνο-αμερικανική συμφωνία για τις βάσεις, που σηματοδοτεί την ένταξη της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές επεμβάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Μια συμφωνία που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επεκτείνει στις μέρες μας, παραχωρώντας και άλλες βάσεις και επέκταση των παλιών και με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να παίρνουν όλο και πιο ενεργό μέρος στις αμερικανικές και νατοϊκές επιχειρήσεις. 

Σήμερα, 74 χρόνια μετά ο αγώνας ενάντια στον φασισμό και τον πόλεμο, παραμένει επίκαιρος. Σήμερα, που η ρητορεία του μίσους, μέσα από φασιστικά, ακροδεξιά και αστικά  κόμματα σε όλη την Ευρώπη προσπαθεί να στρέψει τους λαούς απέναντι στους σύγχρονους κολασμένους, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, όπου ξεριζώθηκαν από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Σήμερα που οι φασίστες στην ανατολική Ουκρανία δολοφονούν παιδιά και αμάχους με τις ευλογίες της ΕΕ. Της ίδιας Ε.Ε. που -μάταια- προσπαθεί να ταυτίσει φασισμό και κομμουνισμό, αυτούς δηλαδή που προσπάθησαν να υποτάξουν την Ευρώπη, με αυτούς που την απελευθέρωσαν. Σήμερα που τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν στην γειτονιά μας και διεθνώς και που πακτωλοί χρημάτων δίνονται για τους πολεμικούς εξοπλισμούς και όχι για τις λαϊκές ανάγκες. 

Σήμερα, που οι χρυσαυγίτες δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα και του Σαχτζάντ Λουκμάν όχι μόνο κυκλοφορούν ελεύθεροι αλλά τους δίνεται και δημόσιο βήμα για να σπείρουν την φασιστική τους ιδεολογία. Που τα ναζιστικής έμπνευσης τάγματα εφόδου προσπαθούν να επανεμφανιστούν στις γειτονιές μας. Που το περιβόητο «τέλος των μνημονίων» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αποδεικνύεται ότι δεν είναι τίποτα άλλο από την συνέχιση των πιο βάρβαρων, αντιλαϊκών μέτρων, και της ενεργούς συμμετοχής στους δολοφονικούς νατοικούς σχεδιασμούς. Την ίδια στιγμή που ο κοινωνικός εκφασισμός μας χτυπάει την πόρτα και «ευηπόληπτοι πολίτες» δολοφονούν μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας με τον κόσμο να στέκει αμέτοχος γιατί ο άνθρωπος που ξυλοκοπείται μέχρι θανάτου, δεν τους μοιάζει.  Σήμερα, είναι πιο απαραίτητο από ποτέ να μην ξεχάσουμε. 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα δεινά που έφερε ο πόλεμος και ο φασισμός σε αυτόν τον τόπο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις εκατοντάδες χιλιάδες νεκρών στο μέτωπο, νεκρών από ασιτία, βασανισμένων και εξοντωμένων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τις δεκάδες χιλιάδες δολοφονημένων, φυλακισμένων και εξόριστων από το μετεμφυλιακό κράτος.  Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και την περήφανη μάχη που έδωσε ο λαός μας απέναντι σε όλα αυτά. Το πώς οργανώθηκε και πάλεψε να αποτινάξει από πάνω του τον ναζιστικό ζυγό και να μπλοκάρει την πολεμική μηχανή. Το πώς σε κάθε πόλη και χωριό της κατεχόμενης Ελλάδας, η αλληλεγγύη κέρδιζε μέρα με την μέρα. Αυτή ακριβώς η ιστορική παρακαταθήκη πρέπει να γίνει μήνυμα αγώνα ενάντια στην αναβίωση του φασισμού, ενάντια στις πολιτικές που εκτρέφουν το φασισμό και μας εμπλέκουν σε επικίνδυνα πολεμικά παιχνίδια και συνεχίζονται με ευθύνη  της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 

74 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ- ΞΑΝΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΦΑΣΙΣΜΟΥ-ΝΑΖΙΣΜΟΥ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΘΕΡΙΕΨΕΙ

ΟΠΩΣ ΤΟ 40 ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΘΑ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΠΑΝΤΑ

ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ-ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

 

ΟΛΕΣ-ΟΛΟΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12  ΟΚΤΩΒΡΗ,

6.30 μμ  στα Προπύλαια