Η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση / νΚΑ είναι αυτοτελής πολιτική οργάνωση της αντικαπιταλιστικής, επαναστατικής και κομμουνιστικής Αριστεράς στη νεολαία. Ιδρύθηκε το 1995 στο συνέδριο επανίδρυσης μιας σύγχρονης επαναστατικής οργάνωσης νεολαίας που διοργάνωσε η ΚΝΕ-ΝΑΡ, ως ώριμο τέκνο της αριστερής κριτικής και αντίστασης στην κρίση του κομμουνιστικού κινήματος και της παραδοσιακής αριστεράς στη χώρα μας και διεθνώς.

Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι και συνέχεια των πιο επαναστατικών στιγμών, αγώνων και μορφών του κινήματος της νεολαίας, της ΕΠΟΝ, της αντιδικτατορικής πάλης και του Πολυτεχνείου ΄73, των μεγάλων αγώνων της μεταπολίτευσης, των κινημάτων και εκρήξεων του ΄89-΄91, και όλων των μετέπειτα αγώνων της νέας γενιάς. Από την μεγάλη πανεκπαιδευτική αναταραχή του ‘98-‘99, το κίνημα του ‘06-‘07, τον Δεκέμβρη του ’08, τις μαθητικές και φοιτητικές αντιστάσεις στα αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια των επόμενων χρόνων, τις αντιφασιστικές μαθητικές καταλήψεις και την οργάνωση της εργαζόμενης και άνεργης νεολαίας της κρίσης, η ν.Κ.Α. ήταν και θα είναι παρούσα στη μάχη της γενιάς μας.

Δρα από κοινού και έχει την ίδια στρατηγική κατεύθυνση με το Νέο Αριστερό Ρεύμα για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση. Συμμετέχει στην Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή –ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α, μέτωπο της αντικαπιταλιστικής, επαναστατικής, κομμουνιστικής Αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας.

Έχει δημιουργήσει το Project Αναιρέσεις, που αποτελείται από το ομώνυμο περιοδικό, τις Λέσχες Θεωρίας και Πολιτισμού (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Πάτρα), το φεστιβάλ και το camping ΑΝΑΙΡΕΣΕΙΣ.

Η ν.Κ.Α. είναι πολιτικά και οργανωτικά αυτοτελής οργάνωση. Διαμορφώνει πολιτική και συγκροτείται μέσα από τις διαδικασίες της. Επιδιώκει να πρωτοστατεί σε όλους τους αγώνες και τα μέτωπα πάλης, στρατεύοντας μαχητικά τη νεολαία. Θεμέλιο της ν.Κ.Α. είναι ο μαχόμενος επαναστατικός μαρξισμός και η στρατηγική της κομμουνιστικής απελεύθερωσης. Επιδιώκει να συμβάλλει με τις επεξεργασίες της σε μια βαθιά θεωρητική τομή και άνθιση των επαναστατικών ιδεών σε όλες τις πλευρές των κοινωνικών σχέσεων, και να ειναι φορέας μιας ριζικά διαφορετικής στάσης ζωής, άρνησης των προτύπων και των κριτηρίων που προβάλλει και επιβάλλει ο καπιταλισμός.

Για τη ν.Κ.Α., η οργάνωση αποτελεί ζωντανή, αναγκαία και κρίσιμη πλευρά της επαναστατικής πάλης. Αποτελεί πρωταρχική επιλογή για την αποφασιστική πάλη της νεολαίας για την αντικαπιταλιστική επανάσταση – κομμουνιστική απελευθέρωση. Στην εποχή μας, η εμφάνιση της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης απαιτεί τη δική της οργανωμένη έκφραση των στρατηγικών της συμφερόντων. Έτσι, βλέπουμε τη νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, αλλά και το αναγκαίο Κομμουνιστικό Κόμμα της εποχής μας: ως μορφώματα που θέλουν να εκφράσουν πρωταρχικά τα συμφέροντα της νέας βάρδιας, της εργαζόμενης νεολαίας και της νεολαίας με εργατική προοπτική.

Η ν.Κ.Α. δρα και παλεύει αυτοτελώς αλλά και μέσα από τις κοινωνικο-πολιτικές συσπειρώσεις και μετωπικές πρωτοβουλίες σε όλα τα μέτωπα και τους κοινωνικούς χώρους. Συμμετέχει στην ΕΑΑΚ στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, στην κίνηση «Ανυπόταχτος Μαθητής» στα σχολεία, σε εργατικά σχήματα στους κλάδους, σε κινήσεις ενάντια στην ανεργία, σε συσπειρώσεις και κινήσεις πρωτοβουλίες για τα σύγχρονα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, ενάντια στο φασισμό, την καταστολή και τον αυταρχισμό.

Η οργάνωσή μας αποτελείται από νέους αγωνιστές και νέες αγωνίστριες που συνειδητά και ελεύθερα έχουν επιλέξει τη συμμετοχή τους στη νΚΑ και δέχονται τα βασικά χαρακτηριστικά της στρατηγικής της, τις πολιτικές επεξεργασίες και τη γραμμή της (όπως διατυπώνονται στις αποφάσεις Συνδιασκέψεων-Συνεδρίων), τις αρχές και τους κανόνες λειτουργίας της. Στο πρόσωπο του κάθε μέλους της οργάνωσης, θέλουμε να αποτυπώνεται ταυτόχρονα η έννοια του κοινωνικού πρωτοπόρου αγωνιστή, του πολιτικού προσώπου και του ιδεολογικού παραγωγού και διαμορφωτή.

Μέλη της ν.Κ.Α. μπορούν να γίνουν οι νέοι εργαζόμενοι-ες, άνεργοι-ες, μαθητές-τριες, σπουδαστές και φοιτητές-τριες, νέοι/νέες αγρότες και νέοι/νέες επιστήμονες, οποιασδήποτε φυλής και εθνικότητας, από 13 έως 29 ετών. Η ν.Κ.Α. συγκροτεί Οργανώσεις Βάσης (Ο.Β.) σε εργατικούς χώρους, γειτονιές, σχολές και μέτωπα, όπου υπάρχουν νέοι και νέες, σε όλη τη χώρα. Οι ΟΒ είναι ο βασικός πυρήνας της οργάνωσης. Ανώτατο όργανο της ν.Κ.Α. είναι το Συνέδριό της και οι Πανελλαδικές Συνδιασκέψεις της που πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το 4ο συνέδριο της ν.Κ.Α. πραγματοποιηθήκε στις 13, 14 και 15 Ιανουαρίου 2017.