Ανακοίνωση της ΕΑΑΚ για την απεργία των μελών ΔΕΠ στα ΑΕΙ & ΤΕΙ

Κυβέρνηση – Ε.Ε. – ΔΝΤ κλείνουν το πανεπιστήμιο. Τα καταστροφικά μέτρα για την εκπαίδευση που προωθούνται το τελευταίο διάστημα έρχονται να βάλουν ταφόπλακα στο δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο. Οι προϋπολογισμοί των ιδρυμάτων μειώνονται συνεχώς, προετοιμάζεται «λουκέτο» για μία σειρά από σχολές και ιδρύματα ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζεται μείωση (απόλυση) του ήδη μικρού εκπαιδευτικού προσωπικού. Την ίδια ώρα εξαφανίζεται η φοιτητική μέριμνα μέσω του κλεισίματος των εστιών, της κατάργησης των συγγραμμάτων και της εισαγωγής διδάκτρων μετατρέποντας την παιδεία σε εμπόρευμα για λίγους και εκλεκτούς.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ φοβούμενη τη δυναμική του φοιτητικού και εκπαιδευτικού κινήματος που εμπόδισαν την συγκρότηση Συμβουλίων Διοίκησης, και άφησαν το νόμο των 250 βουλευτών σχεδόν ανεφάρμοστο έτρεξε να κάνει της απαραίτητες για αυτήν «αλλαγές» στον εκτρωματικό νόμο Διαμαντόπουλου ώστε να αρχίσει να εφαρμόζεται.

Ο νόμος που ψηφίστηκε εν κρυπτό στο θερινό τμήμα της Βουλής δεν αλλάζει σε τίποτα την φιλοσοφία του νόμου Διαμαντοπούλου. Παραμένει η ένταση των ιδιωτικοοικονομικών και ανταποδοτικών κριτηρίων στην λειτουργία των ΑΕΙ/ΤΕΙ , η διάλυση των ενιαίων πτυχίων και των εργασιακών δικαιωμάτων των αποφοίτων, το αντιδημοκρατικό και επιχειρηματικό μοντέλο διοίκησης. Επόμενος στόχος είναι η τεράστια μείωση στους μισθούς του εκπαιδευτικού προσωπικού που θα φτάνει μέχρι και το 30%.

Ουσιαστικά, πρόκειται για την ίδια πολιτική που εφαρμόζουν εις βάρος ολόκληρης της κοινωνίας κυβέρνηση και τρόικα. Είναι η πολιτική των Μνημονίων 1 και 2 που προωθεί τις μειώσεις μισθών και συντάξεων , την αύξηση της φορολογίας για τους “μη έχοντες” αλλά και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και την παράδοση του στο μεγάλο κεφάλαιο. Είναι η πολιτική που , προκειμένου να εφαρμοστεί, απαιτούσε τη σκληρή καταστολή του αγωνιζόμενου λαού, τα κοινοβουλευτικά “πραξικοπήματα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (πλέον και της ΔΗΜΑΡ) αλλά και την ωμή τρομοκρατία από τα παπαγαλάκια της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Σε ένα τέτοιο ασφυκτικό τοπίο για την κοινωνία και την εκπαίδευση, οι ομοσπονδίες και οι σύλλογοι του διδακτικού προσωπικού των σχολών αποφάσισαν να απαντήσουν μαχητικά μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων. Εμείς ως ΕΑΑΚ αναγνωρίζουμε τη δεινή θέση που βρίσκεται η πλειονότητα των πανεπιστημιακών που βλέπουν το μισθό τους να συρρικνώνεται τη στιγμή που οι σχολές διαλύονται από την πολιτική της κυβέρνησης. Είμαστε στο πλευρό τους στον αγώνα για ένα πανεπιστήμιο των αναγκών της νεολαίας και του λαού και όχι ένα πανεπιστήμιο παραδομένο στις ορέξεις του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να αναγνωρίσουμε τις τεράστιες ευθύνες των ομοσπονδιών των καθηγητών (ΠΟΣΔΕΠ και ΟΣΕΠ) οι οποίες τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους μισθούς ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα στήριζαν το σύνολο της μνημονιακής πολιτικής και το νόμο Διαμαντοπούλου. Η ηγεσία των ομοσπονδιών, οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, θέλουν έναν αγώνα ξεκομμένο από το υπόλοιπο εκπαιδευτικό κίνημα αλλά και από την υπόλοιπη κοινωνία. Η τακτική τους εμποδίζει τη συντονισμένη δράση και τη συμπαράταξη όλων των πληττόμενων κομματιών.

Η εφιαλτική κατάσταση που δημιουργείται στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να ανατραπεί μόνο από ένα κοινό, μαχητικό αγώνα των φοιτητών, των εργαζόμενων στα πανεπιστήμια και της πλειοψηφίας των καθηγητών που πλήττονται από τη βάρβαρη πολιτική Κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ. Των καθηγητών εκείνων που όλα αυτά τα χρόνια δεν προωθούσαν τη διαφθορά και τη διαπλοκή με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, που στεκόντουσαν στο πλευρό των υπόλοιπων εργαζόμενων στα πανεπιστήμια. Ο αγώνας αυτός θα έρθει σε σύγκρουση με το σύνολο της αστικής πολιτικής σε εκπαίδευση και εργασία αλλά και με τις ξεπουλημένες ομοσπονδίες και τις παρατάξεις των μνημονιακών κομμάτων.

Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να στηρίξει τους αγώνες των καθηγητών και να συντονιστεί μαζί με τα μαχόμενα κομμάτια τους, να συνδεθεί με το μαθητικό κίνημα αλλά και με τους υπόλοιπους πληττόμενους εργαζομένους ,να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο ρήξης και ανατροπής στα σχέδια Κυβέρνησης-Ε.Ε-ΔΝΤ. Μόνο έτσι μπορούμε να νικήσουμε απέναντι στα μέτρα που έρχονται και που θα συνεχίσουν να έρχονται ,μονό έτσι θα σταθούμε εμπόδιο στο αύριο που μας ετοιμάζουν. Ας γνωρίζουν καλά τα αστικά επιτελεία που σχεδιάζουν το τσάκισμα της νεολαίας πως τους περιμένει ένας θερμός Οκτώβρης. Η γενιά μας θα γίνει ο εφιάλτης τους.