ΝΑΡ-νΚΑ: Νίκη στον αγώνα των φοιτητών – Με πανεκπαιδευτικό, πανεργατικό ξεσηκωμό τώρα!

ΝΑΡ-νΚΑ: Νίκη στον αγώνα των φοιτητών – Με πανεκπαιδευτικό, πανεργατικό ξεσηκωμό τώρα!

Αυτές τις μέρες με ένα μαχητικό και μαζικό κίνημα, η νεολαία στέλνει μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλλει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και οπισθοδρομικές αλλαγές σε όλη την εκπαίδευση. Πλήγμα για την αλαζονεία της κυβέρνησης είναι οι μαζικές Γενικές Συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων, οι πορείες σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, το ενιαίο Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων, οι μαθητικές καταλήψεις και η συμμετοχή των εκπαιδευτικών σωματείων. Το παραμύθι της κυβέρνησης της ΝΔ και όλου του αστικού επιτελείου πώς θα ξεμπερδέψει άνετα με την «ανορθογραφία» της δημόσιας εκπαίδευσης καταρρέει!

Η κυβέρνηση της ΝΔ απέναντι στο ποτάμι αγώνα που φουσκώνει, βγάζει τη μάσκα του διαλόγου και των επιχειρημάτων και πάει σε αυτό που ξέρει καλύτερα: την καταστολή! Από τη βία της αστυνομίας, τους εκβιασμούς των πρυτάνεων για τη «χαμένη εξεταστική» και των διευθυντών των σχολείων απέναντι στους μαθητές, μέχρι την επείγουσα εισαγγελική έρευνα για τις καταλήψεις και τα χυδαία «ρεπορτάζ» και άρθρα των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, που με κάθε τρόπο θέλουν να τρομοκρατήσουν τη νεολαία και να συκοφαντήσουν τους αγώνες της. Η απάντηση όμως είναι σαφής: το ποτάμι πίσω δεν γυρνά! Όσες προσπάθειες κι αν κάνουν, το μόνο που καταφέρνουν είναι να προκαλούν την οργή και την αποφασιστικότητά της νέας γενιάς.

Η πολιτική της κυβέρνησης είναι απειλή για παραπέρα υποβάθμιση των μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Για αυτό η ΝΔ πάει επιθετικά σε μετωπική σύγκρουση συνολικά με τη νεολαία, τους εκπαιδευτικούς και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση προωθεί:

  • Την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, όταν παράλληλα κάνουν ότι μπορούν για να διαλύσουν το δημόσιο πανεπιστήμιο. Εκεί οδηγεί η υποχρηματοδότηση και η μείωση του προσωπικού που στοχεύουν να «παραδοθεί» το πανεπιστήμιο στην επιχειρηματική λειτουργία και τα συμφέροντα των λίγων. Την ώρα που η κυβέρνηση με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής έχει οδηγήσει ήδη 40.000 αποφοίτους λυκείου εκτός του δημόσιου πανεπιστημίου ώστε να έχουν πελατεία τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια». Το μοντέλο των ΗΠΑ με τα φοιτητικά δάνεια που ακολουθεί η κυβέρνηση έχει 45 εκατ. ανθρώπους πνιγμένους στα χρέη που πλησιάζουν το αστρονομικό ποσό των 1,77 τρισ ευρώ. Ακόμα και στην πιο κοντινή μας Κύπρο, τα δίδακτρα φτάνουν τα 10.000 ευρώ το χρόνο!
  • Το «Εθνικό Απολυτήριο» για το Λύκειο, με πιο σκληρή εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων, αλλεπάλληλες εξετάσεις και συνυπολογισμό για το απολυτήριου των βαθμών από την πρώτη Λυκείου. Θα μετατρέψουν ακόμη περισσότερο τα λύκεια σε εξεταστικό κάτεργο, σχολεία αφιλόξενα για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων. Σε αυτό το τοπίο θα γιγαντωθεί και η ανάγκη των φροντιστηριακών μαθημάτων.
  • Τη δήθεν «ελεύθερη επιλογή σχολείου», αντί για την στήριξη του σχολείου της γειτονιάς, του χωριού και του νησιού. Αυτό μέσω των «κουπονιών» που προπαγανδίζουν, δηλαδή ένα τρόπο να λυμαίνονται οι κρατικοδίαιτοι σχολάρχες δημόσιο χρήμα. Η «αξιολόγηση» των σχολείων και η κατάταξή τους σε «καλά» και «κακά», οδηγεί σε σχολεία που θα φυτοζωούν, και ειδικά στις λαϊκές γειτονιές θα βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωπα με το λουκέτο. Αυτό συνέβη σε ΗΠΑ, Βρετανία κ.α.
  • Την ιδιωτικοποίηση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, με βάση νόμο που ψήφισαν, και την παράδοσή τους στις δυνάμεις της αγοράς και τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Προβλέπουν ριζική υποβάθμιση με συγχωνευμένα ΕΠΑΛ-μεγαθήρια των 500 μαθητών, χωρίς μόνιμο εκπαιδευτικό και βασικό στόχο φθηνό, μισοκαταρτισμένο, αναλώσιμο εργατικό δυναμικό που θα ξεκινά την τζάμπα δουλειά από 15 χρονών σαν εκπαιδευόμενος σε πρακτικές και μαθητεία.

Αυτή η εκπαίδευση-επιχείρηση, από το σχολείο ως το πανεπιστήμιο, θα είναι, όπως είναι και οι επιχειρήσεις, βαθιά αντιδημοκρατική: η καταστολή, η επιτήρηση, η απαγόρευση θα κυριαρχούν. Δεν θα υπάρχει θέση για μόρφωση, νεανική αναζήτηση και δημιουργία, ακαδημαϊκή ελευθερία και έρευνα για τις κοινωνικές ανάγκες.

Η μάχη ενάντια σε αυτή την πολιτική απαιτείται τώρα να γίνει υπόθεση όλης της κοινωνίας!

Παλεύουμε για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης που κατακτήθηκε με σκληρούς αγώνες του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος. Η παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, είναι επιλογή που βάζει πάνω από όλα την ελευθερία διακίνησης των κεφαλαίων και τους νόμους των Βρυξελλών …

Παλεύουμε για πτυχία που οδηγούν σε δουλειά, για ένα πτυχίο και μάλιστα πανεπιστημιακό ανά γνωστικό αντικείμενο. Ενάντια στην πλήρη απαξίωση τους, τον κατατεμαχισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων που καταλήγει να συμπιέζει όλα τα δικαιώματα προς τα κάτω. Που τσακίζει κάθε εργασιακή προοπτική, ενώ ακόμη κι οι σπουδές υπονομεύονται από τις διαρκείς πιστοποιήσεις επί πληρωμή, για ένα χαρτί στην αρένα της αγοράς εργασίας και του ανταγωνισμού.

Παλεύουμε ενάντια στο σχέδιο για το λεγόμενο «εθνικό απολυτήριο», για την κατάργηση της ΕΒΕ και της Τράπεζας Θεμάτων. Ζητάμε ένα σχολείο δημιουργικό, που θα δίνει μόρφωση. Λέμε όχι στο σχολείο του ανταγωνισμού, της αγοράς, στο σχολείο εξεταστικό κάτεργο των ταξικών φραγμών. Για να είναι όλα τα παιδιά στο σχολείο μέχρι τα 18, με οικονομική στήριξη όταν η φτώχεια το εμποδίζει αυτό. Για να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση.

Παλεύουμε για να καταργηθεί στην πράξη το άθλιο νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση που μας γυρίζει στην παιδική εργασία και μαζική αμορφωσιά. Για δίχρονη επαγγελματική εκπαίδευση-κατάρτιση, μετά το Λύκειο με πλήρη εργασιακά δικαιώματα κατά την πρακτική άσκηση και κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα στο πτυχίο.

Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί μαχητικά από τους χώρους εργασίας, τα σχολεία, τις σχολές μέχρι τις γειτονιές. Με καταλήψεις, με πρόταση και οργάνωση πανεργατικής απεργίας στις αρχές του Φλεβάρη. Με ένα μέτωπο παιδείας -εργασίας με το φοιτητικό, εκπαιδευτικό και εργατικό κίνημα, που θα αντεπιτεθεί με πολιτικό στόχο τη συνολική ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής, φέρνοντας στο προσκήνιο μια πολιτική έξω από τα όρια αυτού του συστήματος. Στην ολομέτωπη επίθεση του συστήματος δεν αποτελούν απάντηση η «άμυνα» με διορθωτικές προτάσεις στα καταστροφικά νομοσχέδια, οι συμβολικές διαμαρτυρίες, ο κατακερματισμός των αγώνων και η αποτροπή σύνδεσης όλων των χώρων.

Το ΝΑΡ και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση θα συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην κατεύθυνση ενός κινήματος ανατροπής και διεκδίκησης. Που θα ανατρέψει τις επιδιώξεις της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και των κορακιών του κεφαλαίου να κατασπαράξουν και την παιδεία. Που θα παλέψει για τα δικαιώματα και τις ανάγκες της νεολαίας και του λαού για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Που θα απαιτήσει την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των παιδιών σε μόρφωση σφαιρική και ολόπλευρη και όχι κομμένη και ραμμένη στις απαιτήσεις της αγοράς. Που θα ανοίξει τον δρόμο για μια παιδεία χειραφετητική και καθολική και μια εργασία απελευθερωμένη από τα δεσμά της εκμετάλλευσης και της ιδιωτικής ιδιοκτησίας, την πολιτική των κυβερνήσεων και τις οδηγίες της ΕΕ. Ξανά λοιπόν στο δρόμο του αγώνα! Καλούμε την εργατική τάξη, τη νεολαία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα να οργανωθούμε παντού στους χώρους δουλειάς και μόρφωσης, στις γειτονιές, να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες και δικαιώματα.

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση
νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση
27/1/2024