νΚΑ: Η νεολαία έδειξε την δύναμη της. Ο νόμος και η πολιτική τους θα ξηλωθούν!

νΚΑ: Η νεολαία έδειξε την δύναμη της. Ο νόμος και η πολιτική τους θα ξηλωθούν!

Παρά τις δηλωμένες προθέσεις της κυβέρνησης, παρά τα όσα εξήγγειλε ο υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ. κάποιο καιρό πριν, οι αστυνομικές δυνάμεις δεν εγκαταστάθηκαν μέσα στα πανεπιστήμια. Οι μαζικοί αγώνες της νεολαίας, η κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων σε όλη την Ελλάδα, οι μεγάλες διαδηλώσεις σε κάθε γειτονιά στείλαν σαφές μήνυμα. Η αστυνομοκρατία και η καταστολή δε χωράνε στις σχολές και τις γειτονιές μας! Οι φοιτητικοί σύλλογοι, με τον αγώνα τους δώσαν μια υπόσχεση και θα την κρατήσουν μέχρι τέλους, οι δυνάμεις καταστολής δε θα πατήσουν ποτέ το πόδι τους στα πανεπιστήμια!

Η εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και τα άλλα μέτρα ωμού αυταρχισμού δεν είναι ένα «δευτερεύον στοιχείο στην κυβερνητική πολιτική για την εκπαίδευση ούτε μια «παρεκτροπή». Αποτελεί κεντρική της επιλογή, αναπόσπαστο σημείο της επιχειρηματικοποίησης των ΑΕΙ. Ο αυταρχισμός πηγαίνει χέρι-χέρι με ένα πανεπιστήμιο που υπηρετεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα, που επιδιώκει το κέρδος από τις μεταπτυχιακές, ερευνητικές και προπτυχιακές δραστηριότητες, που βλέπει τις σπουδές και τους φοιτητές σαν κόστος, που είναι για «λίγους κι εκλεκτούς».

Αυτήν ήταν μια πρώτη σοβαρή νίκη του κινήματος. Ήρθε μετά από έναν πολύ σκληρό αγώνα, με διαδηλώσεις και καταλήψεις, μετά από δεκάδες συλλήψεις και επιθέσεις.. Μας γεμίζει εμπιστοσύνη στην δύναμη της συλλογικότητας, του μαζικού αποφασιστικού αγώνα, που δεν είναι για την τιμή των όπλων, αλλά γίνεται με στόχο την νίκη. Κερδίσαμε την υποστήριξη της λαϊκής πλειοψηφίας γιατί με τα αιτήματα και την πάλη μας, αποδείξαμε ότι η κυβέρνηση δεν «χτυπάει την ανομία», ή την «βία», αλλά τους αγώνες και τους φοιτητές για να περάσει την άθλια πολιτική της.   Με τον αγώνα μας και συνολικά την πάλη της νεολαίας  αποδείξαμε Δείχνει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι ανίκητη.      Δείχνει ότι είναι δυνατό να δημιουργηθούν ρωγμές, να κλονιστεί και να ανατραπεί η κυβερνητική πολιτική και η καπιταλιστική  επίθεση.

Μάθαμε ότι η μόνη λύση βρίσκεται στο συλλογικό μας αγώνα! Καμία εμπιστοσύνη στο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΜΕΡΑ 25 που το πρόβλημα που έχουν είναι για το ποιος θα έχει ευθύνη της πανεπιστημιακής αστυνομίας ( η ΓΑΔΑ ή οι πρυτάνεις), που βλέπουν το μέλλον της εκπαίδευσης στον «εξευρωπαϊσμό». Δηλαδή σαν πρότυπα έχουν ιδρύματα για λίγους, που είναι έρμαια επιχειρηματικών συμφερόντων κι λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Είναι μια προοπτική που απορρίπτουμε.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι η πρώτη αυτή νίκη δεν είναι ολοκληρωμένη! Ξέρουμε ότι η κυβέρνηση θα επανέλθει χρησιμοποιώντας κάθε μέσο για να πείσει την κοινωνία ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι απαραίτητη και αναγκαία. Θα χρησιμοποιήσει για αυτό την υπονόμευση, την συκοφαντία, ενέργειες που δίνουν επιχειρήματα στον αντίπαλο.   Το φοιτητικό κίνημα έχει την πείρα να προασπίσει το άσυλο. Να το προασπίσει απέναντι στην κυβερνητική  κρατική καταστολή. Με αγώνες μαζικούς, αποφασισμένους από τις Γενικές Συνελεύσεις και τα όργανα του φοιτητικού κινήματος, με αιτήματα κατανοητά στη εργαζόμενη πλειοψηφία, με περιφρούρηση της δημοκρατικής ανταλλαγής των απόψεων εντός του κινήματος.

Καλούμε όλη τη νεολαία και το μαχόμενο κόσμο σε εγρήγορση! Η μάχη συνεχίζεται για να ξηλωθεί, ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, όλο το αντιδραστικό οπλοστάσιο που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση της ΝΔ και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Οπλοστάσιο που βασίζεται στη συνθήκη της Μπολόνια, στην ΕΕ και τον ΟΟΣΑ. Όσο συνεχίζεται η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και το χτύπημα στα μορφωτικά και εργασιακά μας δικαιώματα γνωρίζουμε ότι τίποτα δεν τελείωσε.

Κόντρα σε λογικές ανάθεσης και μάχες χαμηλών απαιτήσεων, κόντρα στο στείρο και μονοθεματικό κινηματισμό, το επόμενο διάστημα ο αγώνας πρέπει να περάσει στα χέρια των φοιτητών μέσα από τις μαζικές γενικές συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα όπου αυτό δεν γίνεται δυνατό και κυρίως τον συντονισμό των φοιτητικών συλλόγων στην βάση των μαζικών τους διαδικασιών.  Ένας αγώνας μαχητικός με ανατρεπτικές μορφές πάλης, πανεκπαιδευτική έκφραση και άνοιγμα στην κοινωνία ώστε να γίνει πράξη το σύνθημα φοιτητές-εργατιά μια φωνή και μια γροθιά. Με ανατρεπτική κοινή δράση όλων των μαχόμενων δυνάμεων χωρίς εκ των προτέρων «κομπρεμί» και αποκλεισμούς και στηριζόμενη στις μαζικές διαδικασίες των ίδιων των φοιτητών.

Όχι μόνο δεν είναι η ώρα της υποχώρησης και του εφησυχασμού, αλλά  πλάι στα προηγούμενα μπροστά μας μπαίνουν πλέον πιο αναβαθμισμένα καθήκοντα.

Και πρώτα απ όλα η μάχη ενάντια στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Κινητοποιούμαστε στα τμήματα και της Συγκλήτους με στόχο να μην περάσει και να ακυρωθεί η όποια διαδικασία καθορισμού του συντελεστή της Ενιαίας Βάσης Εισαγωγής. Είμαστε ριζικά αντίθετοι σε αυτό το αντιδραστικό μέτρο των πιο σκληρών, των πιο απροκάλυπτων ταξικών φραγμών που θα πετάξει έξω απ’ τις σχολές δεκάδες χιλιάδες παιδιά της εργατικής τάξης και των λαικών στρωμάτων, αλλά και θα οδηγήσει δεκάδες τμήματα και σχολές που φοιτούμε σε μαρασμό και κλείσιμο. Γιατί καθορίζοντας άπιαστες βάσεις εισαγωγής για χιλιάδες μαθητές και οδηγώντας τα τμήματα να «ξεμείνουν» από φοιτητές θα έρθει με την νέα «Αθηνά» των καταργήσεων συγχωνεύσεων να τα καταργήσει. Δίνουμε την μάχη μαζί με τους μαθητές για να μην ισχύσει το απαράδεκτο αυτό μέτρο.

Η μάχη για την προάσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης ενάντια στην ουσιαστική ιδιωτικοποίησή της συνεχίζεται και κλιμακώνεται. Το υπουργείο παιδείας υποχρεώνει τα ελληνικά πανεπιστήμια να οργανώνουν γραπτές εξετάσεις για αποφοίτους κολλεγίων τριετούς φοίτησης εξωτερικού και εσωτερικού προκειμένου να λάβουν ακαδημαϊκό πανεπιστημιακό τίτλο. Έτσι με ένα πτυχίο κολλεγίου και εξετάσεις σε ένα δυο μαθήματα σύμφωνα με το υπουργείο θα αποκτάς κάποιος πτυχίο πανεπιστημίου και φυσικά αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα, πετώντας στο καλάθι των αχρήστων το άρθρο 16 του Συντάγματος. Πρόκειται για μια εγκληματική πολιτική διάλυσης των σπουδών, (ας σκεφτούμε ένα απόφοιτο τριετούς κολλεγίου με λίγα μαθήματα να παίρνει πτυχίο ιατρικής) και της αγοράς εργασίας, ουσιαστικής κατάργησης της δημόσιας δωρεάν παιδείας!!  Είναι μάχη για την υπεράσπιση των μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων της νεολαίας. 

Η μάχη να ανοίξουν οι σχολές μας με όλα τα μέτρα ασφαλείας, για μεγάλη αύξηση των δαπανών για την παιδεία ενάντια στις προτεραιότητες για «Ραφάλ και αστυνομία», για προσλήψεις προσωπικού, για σπουδές και έρευνα για τις ανάγκες των εργαζόμενων και όχι των επιχειρήσεων συνεχίζεται.

Οι φοιτητές θα σταθούν στο πλάι της εργατικής τάξης στην μεγάλη μάχη που ήδη άρχισε ενάντια στο νομοσχέδιο κατάργησης του 8ωρου, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, χτυπήματος των συνδικάτων και του δικαιώματος της απεργίας, που προωθεί η άθλια κυβέρνηση. Δεν θα μπούμε στην δουλειά με σκυμμένο το κεφάλι, δεν θα ζήσουμε όπως πριν από 150 χρόνια!! Ξέρουμε τι σημαίνει εκμετάλλευση, κλεμμένα ένσημα και υπερωρίες, καθημερινός κίνδυνος στην δουλειά, γιατί, μπορεί να μην το έχει καταλάβει η υπουργός παιδείας, οι περισσότεροι από μας δουλεύουμε για να σπουδάσουμε. Για αυτό η μάχη ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα, η μάχη για την απεργία στις 6  Μάη   είναι και δική μας μάχη και θα την δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. 

Για να ηττηθεί η κυβέρνηση της ΝΔ και η πλαστή αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, για να μην ενσωματωθεί ο αγώνας της νεολαίας σε τεχνοκρατικές λογικές όπως του ΜΕΡΑ 25 που θα ξαναπροσπαθήσει να αλλάξει την ΕΕ από μέσα. Για να μη θυσιάζονται οι ζωές μας στο βωμό της κρίσης και του χρέους. Για να επιβάλουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας σε μόρφωση-δουλειά-υγεία- ελευθερίες, για μια παιδεία απελευθερωτική με βάση τις δυνατότητες της εποχής και όχι βάση των επιταγών του κεφαλαίου.