Αθώος ο Θάνος Κ. από τη σύλληψη στην πορεία μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Τέσσερα χρόνια πέρασαν από τη δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα από τους δολοφόνους της Χρυσής Αυγής. Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια ζήσαμε την ανάπτυξη με μαζικούς και δυναμικούς όρους του αντιφασιστικού κινήματος, το οποίο οι κυβερνήσεις επιχείρησαν να το καταστείλουν με σειρά επιθέσεων των αστυνομικών δυνάμεων πολλές φορές από κοινού με τους φασίστες δολοφόνους της Χρυσής Αυγής. Θύμα αυτής της επίθεσης του κράτους και της αστυνομίας ήταν και ο σ. Θάνος Κ., γνωστός στο κίνημα για την δυναμική και πρωτοπόρα δράση του ως μέλος της νΚΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του φοιτητικού συλλόγου Φιλοσοφικής και του Συνδικάτου Επισιτισμού και Τουρισμού, ο οποίος σήμερα αθωώθηκε ολοκληρωτικά απ’ τις ψευδείς κατηγορίες που του είχαν προσάψει.
Η σύλληψη του σ. Θάνου Κ. είχε γίνει στην μεγαλειώδη πορεία στο κέντρο της Αθήνας 12 μέρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και ήταν αποτέλεσμα μιας από τις πιο σκληρές επιθέσεις που έχουν οργανώσει οι κυβερνήσεις και οι κατασταλτικού τους μηχανισμοί τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικά, ενώ το κύριο σώμα της πορείας, η οποία είχε εμποδιστεί να φτάσει στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων όπως είχε αποφασίσει αρχικά, διέσχιζε την Αλεξάνδρας με στόχο να διαλυθούν οργανωμένα τα μπλοκ στο μετρό Αμπελοκήπων. Όμως λίγο πριν τη ΓΑΔΑ οι δυνάμεις καταστολής οργάνωσαν μια πρωτοφανούς κλίμακας τρομοκρατική επίθεση, όπου 10-15 μηχανάκια ΔΙΑΣ έπεσαν κυριολεκτικά πάνω στο μπλοκ πετώντας κρότου – λάμψης, δακρυγόνα και χτυπώντας με τα γκλομπ, προσπαθώντας να τρομοκρατήσουν τους διαδηλωτές και να κάνουν συλλήψεις στο σωρό. Έτσι συνέλαβαν τον Θάνο Κ. αναίτια και αφού τον χτύπησαν του φόρτωσαν στημένες κατηγορίες, όπως εκατοντάδες φορές έχουν φορτώσει αντίστοιχες ψευδείς κατηγορίες σε αγωνιστές.
Στόχος της επίθεσης ήταν ξεκάθαρα να τρομοκρατήσουν το κίνημα, να δημιουργήσουν κλίμα πανικού στους αγωνιστές και αυτοί να κλειστούν στα σπίτια τους σε μια περίοδο που το αντιφασιστικό κίνημα αναπτυσσόταν ραγδαία. Ήταν μια σημαντική στιγμή του κράτους έκτακτης ανάγκης, το οποίο έχουν δημιουργήσει επιβάλλοντας ένα σύγχρονο κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό, προκειμένου να τσακίσουν τους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας.
Όμως το κίνημα δεν τρομοκρατείται! Η συμπαράσταση προς τον Θάνο ήταν μεγάλη. Δεκάδες σύντροφοι βρίσκονταν σε κάθε δίκη σε συγκεντρώσεις αλληλεγγύης. Με κάθε τρόπο στήριξαν την αθώωση του φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία, εκπαιδευτικοί σύλλογοι, συλλογικότητες γειτονιάς, σύλλογοι διοικητικών υπαλλήλων του πανεπιστημίου, σύλλογοι καθηγητών πανεπιστημίου και πολιτικές συλλογικότητες της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Η μεγάλη συμπαράσταση αλλά και οι φανερά ψευδείς και κατασκευασμένες κατηγορίες οδήγησαν στην πλήρη κατάρριψη όλων των κατηγοριών σήμερα το πρωί στο Εφετείο. Η αθώωση του Θάνου αποδεικνύει ότι μόνο μέσα από τους αγώνες και την αλληλεγγύη των από κάτω μπορούμε να πετυχαίνουμε νίκες, να τσακίζουμε και τους πιο ισχυρούς εχθρούς και να ανατρέψουμε όλες τις κυβερνήσεις και την καταστολή τους, τα τσιράκια τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, αλλά και την ίδια την εκμετάλλευση και τον καπιταλισμό.
Τέλος, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τον ξεχωριστό ρόλο που έπαιξε ο σύντροφος μας Τάκης Τσίτσος, ο οποίος απ’ την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε με όλη τη μαχητικότητα και τη μαγκιά του τον Θάνο από τη σύλληψή του μέχρι και την πρωτόδικη φάση της υπόθεσής του. Σήμερα έχουμε έναν λόγο παραπάνω να τον θυμόμαστε με ένα ακόμα χαμόγελο.