Αθωώθηκε ο Γιάννης Κυριακάκης σε δίκη για το φεστιβάλ ΑΝΑΙΡΕΣΕΙΣ στα Χανιά

Αθωώθηκε σήμερα σε δίκη που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, σχετικά με το φεστιβάλ ΑΝΑΙΡΕΣΕΙΣ που διοργανώθηκε το Σεπτέμβρη στην πόλη, ο Γιάννης Κυριακάκης, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ, πρώην περιεφερειακός σύμβουλος Κρήτης με την “Ανυπόταχτη Κρήτη” και μέλος του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο οποίος και κατηγορούταν ως ένας από τους διοργανωτές για “διατάραξη κοινής ησυχίας” μετά από δύο αυτεπάγγελτες μηνύσεις από το Αστυνομικό Τμήμα Χανίων. Στη δίκη παρίσταντο εκπρόσωποι φορέων και μαζικά η οργάνωση της νΚΑ, μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΚΚΕ (μ-λ), της ΛΑΕ, ενώ είχαν ήδη βγει στη δημοσιότητα κείμενα στήριξης για το Φεστιβάλ Αναιρέσεις και το Γιάννη Κυριακάκη.

Η κατηγορία, που διαψεύδεται καταφανώς, καθώς τις αναγραφόμενες ώρες οι συναυλίες και το φεστιβάλ είχαν ολοκληρωθεί, αποτελούσε απλά μια πρόφαση! Προφανώς αυτό που ενόχλησε δεν ήταν η «δυνατή μουσική», αλλά το γεγονός ότι χιλιάδες νέοι και νέες της πόλης ήρθαν σε επαφή με ιδέες και πολιτισμικές αξίες που δεν ταιριάζουν στα πρότυπα της εμπορευματοποίησης και της αγοράς που με ζήλο προωθούνται από τις κυβερνήσεις, την ΕΕ και το αστικό πολιτισμικό κατεστημένο. Τους ενόχλησε που αξιοποιούμε το δημόσιο χώρο ώστε να προσφέρεται ελεύθερα σε κάθε άνεργο και πληττόμενο που έχει ανάγκη για πρόσβαση στην τέχνη, τη δημιουργία, την ανταλλαγή απόψεων, γιατί αδυνατεί εν μέσω κρίσης να πληρώσει τα υπέρογκα ποσά που ζητάνε επιχειρήσεις ως αντάλλαγμα για την προσφορά θεάματος.

Η επανεμφάνιση του φεστιβάλ στα Χανιά τάραξε εξαρχής τα πολιτικά «νερά» στην πόλη, ανοίγοντας μέτωπο απέναντι στα «ιερά» της αστικής πολιτικής με αιτήματα για έξοδο από την ΕΕ και την Ευρωζώνη, για διαγραφή του χρέους, δημοκρατία και λαϊκές ελευθερίες, σε σύγκρουση με τον καπιταλιστικό μονόδρομο. Χαρακτηριστική είναι η ατολμία έως και η άρνηση αρκετών φωνών του δημοτικού συμβουλίου το περασμένο Σεπτέμβρη περί παραχώρησης του χώρου του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας για τη διεξαγωγή του φεστιβάλ, αλλά και οι συστάσεις του Αστυνομικού Τμήματος Χανίων προς τα μέλη της νΚΑ και του ΝΑΡ Χανίων.

Η αθώωση του Γιάννη Κυριακάκη και γενικότερα του φεστιβάλ Αναιρέσεις είναι μια ανάσα για τη σπουδάζουσα και εργαζόμενη νεολαία και κάθε αγωνιζόμενης φωνής της πόλης που ψάχνει τρόπο να εκφραστεί! Ειδικά σε μια περίοδο που οι διώξεις σε μέλη του ΝΑΡ και της νΚΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της μαχόμενης αριστεράς αυξάνονται, η συγκεκριμένη αθώωση αποτελεί ένα πλήγμα σε όσους νομίζουν ότι μπορούν να μας τρομοκρατήσουν. Συνεχίζουμε να παλεύουμε για να βρεθούμε κοντά με τους υπόλοιπους νέους που βρίσκονται μεταξύ ανεργίας και μισο-εργασίας, τους μαθητές, τους φοιτητές, κομμάτι των οποίων είμαστε κι εμείς!

Το γραφείο τύπου της νΚΑ