νΚΑ Θεσσαλονίκης: Έξω ο στρατός και το ΝΑΤΟ από τις σχολές μας!

νΚΑ Θεσσαλονίκης: Έξω ο στρατός και το ΝΑΤΟ από τις σχολές μας!

Την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, μια νέα μάχη έχει ξεκινήσει: αυτή ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους πολέμους του κεφαλαίου. Ήδη, το αντιπολεμικό κίνημα της χώρας μας έχει οργανώσει τον αγώνα ενάντια στην πολυεπίπεδη εμπλοκή της χώρας μας στο συγκεκριμένο πολεμικό μέτωπο, με μαζικές διαδηλώσεις, κινητοποιήσεις σε βάσεις του ΝΑΤΟ και προσπάθειες μπλοκαρίσματος της αποστολής πολεμικού υλικού ή της χρήσης της χώρας μας σαν “πέρασμα” στρατιωτικών δυνάμεων. Είμαστε περήφανοι-ες που το αντιπολεμικό κίνημα της Ελλάδας δεν διαδήλωσε κάτω από τις ξένες σημαίες του ΝΑΤΟ ή της Ρωσίας, παρά τις πιέσεις, τους εκβιασμούς και τις ψυχροπολεμικές απειλές από τα διάφορα παπαγαλάκια του συστήματος.

Βασικό επιχείρημα των “παπαγάλων” είναι το ότι η χώρα μας είναι αμυνόμενη απέναντι στους επικίνδυνους και αναξιόπιστους γείτονές της και άρα χρειάζεται συμμάχους. Επιχείρημα που καταρρέει σαν σωρός από τραπουλόχαρτα, με την εμπλοκή του ελληνικού στρατού στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στο Αφγανιστάν, του πυραύλους Patriot στη Σαουδική Αραβία και τη συμμετοχή σε άλλες επιχειρήσεις πολύ μακριά από τα σύνορα. Καμία άμυνα δεν κάνει η ελληνική αστική τάξη. Αντίθετα, εφορμεί επιθετικά προς τα έξω για να κερδίσει τα κομμάτια που της αναλογούν από φυσικούς πόρους, αγορές και επιρροή, ως καλός στρατιώτης του ΝΑΤΟ και πιστό μέλος της ΕΕ. Διότι αναγιγνώσκει πολύ σωστά ότι η οικονομική κρίση που κρατάει πάνω από δεκαετία θα οδηγήσει σε νέους πολέμους για το ξαναμοίρασμα του κόσμου και παίρνει μέτρα για να προετοιμαστεί.

Πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η στάση της αστικής τάξης της χώρας μας απέναντι στον άδικο και από τις 2 πλευρές ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό. Από τη μία το ελληνικό κράτος βγαίνει με επιδιώξεις επιθετικές όπως αυτές της Τουρκίας (12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο, (συν)εκμετάλλευση των ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου). Από την άλλη, με μέτρα όπως οι εξοπλισμοί-”μαμούθ”, η αύξηση της θητείας, οι κουβέντες για υποχρεωτική στράτευση στα 18, προετοιμάζεται ακόμα και για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου ή σύρραξης. Και φυσικά επιδιώκει την οριοθέτηση του εσωτερικού εχθρού, με τα παπαγαλάκια του να επιτίθενται στη νεολαία που δε θέλει να γίνει κρέας για τα κανόνια τους. Τα τελευταία επεισόδια του ελληνοτουρκικου ανταγωνισμού μας θύμισε πως εννοει την εθνική άμυνα η αστική τάξη. Προστασία των ΑΟΖ εκατοντάδες χιλιόμετρα μακρυά από τις 2 χώρες, εκει που κρίνεται ποιος θα ελέγχει τα κοιτάσματα ιδιοκτησίας πολυεθνικών κολοσσών και καπιταλιστών!

Τμήμα της πολεμικής προετοιμασίας του ελληνικού κράτους είναι η διασύνδεση πανεπιστημίων-στρατού-ΝΑΤΟ. Ήδη από το 2010, υπάρχει αντίστοιχη κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημαντικά βήματα έγιναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την υπογραφή 16 μνημονίων ΑΠΘ-στρατού, με την εμφάνιση ερευνητικών του ΝΑΤΟ και του ελληνικού στρατού στα πανεπιστήμιά μας, με πρακτικές ασκήσεις στο ΝΑΤΟ. Ιδιαίτερη βοήθεια, ειδικά στην περίπτωση του ΑΠΘ, έδωσαν όλες οι ηγετικές ομάδες του τα τελευταία χρόνια, με διαφήμιση αυτής της διασύνδεσης και κοινές εκδηλώσεις με πρώην πράκτορες της ΚΥΠ και εμπόρους όπλων, πάντα φυσικά στα πλαίσια της “υγιούς επιχειρηματικότητας”.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι κινήσεις αυτές αποτελούν πολύ σημαντική πηγή κύρους για τα ελληνικά πανεπιστήμια. Χαρακτηριστικά, το ΑΠΘ θεωρείται ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως διότι έχει επενδύσει σε τέτοια προγράμματα, ενώ στις σχολές μας βασιλεύει η υποχρηματοδότηση, η φθορά, η υποβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας, το κόψιμο μαθημάτων από τα προγράμματα σπουδών, η έλλειψη καθηγητικού-διοικητικού-τεχνικού-καθαριστικού προσωπικού και η υποβάθμιση της εργασιακής προοπτικής μας. Ταυτόχρονα, τα προγράμματα αυτά έχουν γίνει και όρος επιβίωσης για τα πανεπιστήμια, διότι με νόμο της κυβέρνησης ΝΔ και της Κεραμέως έχει συνδεθεί η αξιολόγηση των πανεπιστημίων με την κρατική χρηματοδότηση που λαμβάνουν. Με άλλα λόγια, υπάρχει μια συντεταγμένη κατεύθυνση “εκβιασμού” των πανεπιστημίων να υπακούσουν σε αυτές τις επιταγές, με μοχλό πίεσης το κόψιμο της χρηματοδότησης σε περίπτωση που “απειθαρχήσουν”.

Είναι εξίσου ξεκάθαρο ότι η εφαρμογή της πανεπιστημιακής αστυνομίας δεν έχει στόχο την πάταξη του εγκλήματος εντός των πανεπιστημίων, αλλά την περιφρούρηση τέτοιων επιχειρηματικών ενεργειών και την καταστολή του φοιτητικού κινήματος. Ούτως ή άλλως, αν θέλουμε να μιλήσουμε για εγκληματίες στα πανεπιστήμια, ας μιλήσουμε καταρχάς για τους ανθρώπους που βάφουν τα χέρια τους με αίμα, αξιοποιώντας την “αφρόκρεμα και τον ανθό της ελληνικής νεολαίας” για να φτιάξουν μηχανήματα, συσκευές και software που θα συμβάλουν στις δολοφονίες αμάχων, στο ξεσπίτωμα κόσμου και στην καταστροφή ολόκληρων χωρών. Εμείς δεν μπήκαμε στο πανεπιστήμιο για να κάνουμε κακό σε κανέναν. Αντίθετα, θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τις γνώσεις μας για να βοηθήσουμε την κοινωνία και ιδιαίτερα το λαό, όχι τα καπρίτσια της μειοψηφίας που μας κυβερνάει με όχημα το χρήμα.

Στο ΑΠΘ, το πιο γνωστό πολεμικό ερευνητικό project είναι η δημιουργία του UAV (μη επανδρωμένου drone) RX-3 στα πλαίσια του προγράμματος “Αρχύτας”. Πρόκειται για ένα drone το οποίο σύμφωνα με τις δηλώσεις του Κύρου Υάκινθου, θα μπορεί να βοηθάει στρατιώτες να επιτηρούν περιοχές μέσα στη μάχη, να επιτηρεί τα σύνορα και να κατηγοριοποιεί τους μετανάστες, ακόμα και να πολεμάει. Σε αυτό το πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης με χρηματοδότηση η IDE και η Lotus, ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει πολλάκις και το Υπουργείο Άμυνας. Μπορει καποιος να πιστέψει ότι τέτοιου χαρακτήρα έρευνα δεν θα πρόσθεσει κι άλλους πνιγμένους πρόσφυγες στο Αιγαίο πριν καν αξιοποιηθεί στρατιωτικά; Από το συγκεκριμένο εργαστήριο περνάνε εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, τη στιγμή που λίγο πιο δίπλα όλα τα εργαστήρια της σχολής των Μηχανολόγων ΑΠΘ είναι είτε χαλασμένα, είτε επίσης κατειλημμένα από εταιρίες.

Για μας η απαντηση στην πολεμικη προετοιμασία των δύο αστικων κρατών δεν μπορεί παρά να είναι διεθνιστική. Γνωρίζουμε ότι δεν αρκεί μονο η δική μας δράση για την αποτροπή του πολεμικού κινδύνου. Αλλά η αγωνιζόμενη νεολαία, το εργατικό κίνημα και οι επαναστατικές και ριζοσπαστικές δυνάμεις της Τουρκίας δίνουν αγώνα που πληρώνουν με διώξεις και κακουχίες, με ίδια επιχειρηματολογια απέναντι τους απο το αστικό και στρατιωτικό κατεστημένο. Θα φροντίσουμε να συμβάλλουμε κι εμεις στον κοινό διεθνιστικο αγώνα για ειρήνη και φιλία των δυο λαών στην δικιά μας χώρα!

Με δεδομένο αυτό το συνονθύλευμα πολεμικής προετοιμασίας-επιθετικών επιδιώξεων-κινδύνου για τη νεολαία-επίταξης των πανεπιστημίων και των μυαλών μας σε αυτόν τον σκοπό, δεν είναι περίεργο το να υπάρχουν οργανωμένες αντιδράσεις από τα όργανα εκπροσώπησης της νεολαίας. Χαιρετίζουμε την αντίδραση φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ ενάντια στην πολεμική έρευνα, που εκφράζεται εδώ και χρόνια, με σημαντικότερη στιγμή το περσινό μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα ενάντια στο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη. Καταγγέλουμε τη στοχοποίηση από ακροδεξιά-παρακρατικά σάιτ, αλλά και σάιτ που πρόσκεινται στην κυβέρνηση και θέτουμε το ερώτημα: στα πανεπιστήμια θα κάνουν κουμάντο οι έμποροι όπλων και οι μαφιόζοι ή οι φοιτητές και ο κόσμος που τους στέλνει να σπουδάσουν; Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας και δε θα επιτρέψουμε να μετατραπούν σε όργανα της πολεμικής προετοιμασίας, ακόμα και οι σχολές μας!

Παλεύουμε για:

  • Την ειρήνη και τη φιλία των λαών, κόντρα στους πολέμους του κεφαλαίου!
  • Την απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
  • Καμία αλλαγή συνόρων, καμία εξόρυξη στην Ανατολική Μεσόγειο, κανένας φαντάρος εκτός συνόρων.
  • Κατάργηση όλων των πολεμικών ερευνητικών προγραμμάτων στα πανεπιστήμια. Έξω το ΝΑΤΟ, ο στρατός και οι εταιρίες απ’ τις σχολές.
  • Λεφτά για την παιδεία, την υγεία και τις κοινωνικές ανάγκες, όχι για πολεμικούς εξοπλισμούς και την αστυνομία.
  • Επαναφορά της θητείας στους 9 μήνες, ούτε σκέψη για υποχρεωτική στράτευση στα 18.

Δεν πολεμάμε-δεν ερευνούμε για ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ-Ελληνική Ολιγαρχία.

νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση
οργάνωση Θεσσαλονίκης