Φεστιβάλ Αναιρέσεις 2023 – Να ηχήσουν οι δρόμοι τραγούδια νέων εξεγέρσεων

Φεστιβάλ Αναιρέσεις 2023 – Να ηχήσουν οι δρόμοι τραγούδια νέων εξεγέρσεων

Το Φεστιβάλ Αναιρέσεις ανανεώνει το ετήσιο ραντεβού του ανοίγοντας τις πύλες του στην Αθήνα στο γνωστό και φιλόξενο χώρο της Γεωπονικής σχολής στις 9, 10 και 11 Ιουνίου.

Το εγχείρημα των Αναιρέσεων επιδιώκει σταθερά εδώ και 30 χρόνια να σηματοδοτήσει μια συλλογική διαδικασία ανατρεπτικής πολιτιστικής και πολιτικής έκφρασης. Για τις μελωδίες και τις συζητήσεις, για την πολιτική και την τέχνη της ανατροπής.

Τα τραγούδια ενός καλύτερου αύριο ζωγραφίζουν τους δρόμους του αγώνα και αντιστέκονται στη σιωπή του σκοταδιού που προσπαθούν να χτίσουν. Δεν θα αναμένουμε για την περαιτέρω επιδρομή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και του αδιέξοδου μονόδρομου που δείχνουν. Η πάση θυσίας ανάπτυξη του καπιταλισμού, της προσέλκυσης των επενδύσεων και των ανταγωνισμών σημαίνουν την αφαίρεση της ίδιας μας της ζωής και την ισοπέδωση του πλανήτη. Η συνέχεια και επέκταση του πολέμου δίπλα μας, σημαίνει επιπλέον τόνους χρημάτων σε εξοπλισμό και στρατό, κίνδυνο πολεμικής εμπλοκής της νεολαίας. Η διαχείριση της φτώχειας και της εξαθλίωσης που ζει σήμερα ο λαός και η νεολαία, σημαίνουν ακρίβεια, ζωή και εργασία λάστιχο, καταστολή, φασισμό και μνημονιακές δεσμεύσεις ως το 2060.

Με κάθε κόστος επιταχύνεται η εμπορευματοποίηση κάθε δημόσιου αγαθού, σε κάθε πτυχή της ζωής μας, προωθώντας την ιδιωτικοποίησή τους. Ο δημόσιος χώρος, τα πολιτισμικά αγαθά, ο κοινωνικός πλούτος και η επιστημονική πρόοδος της ανθρωπότητας προορίζονται να σκεπαστούν κάτω από το πέπλο του κέρδους των λίγων. Είναι καθαρό πως τελικά δεν υπολογίζουν καμία κοινωνική και λαϊκή ανάγκη, παρά μόνο την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Να ηχήσουν οι δρόμοι τραγούδια νέων εξεγέρσεων!

Δεν θα δώσουμε ανάσα σε αυτόν τον σάπιο κόσμο. Από τη Γαλλία με τις απεργίες διαρκείας, έως τις συγκλονιστικές απεργίες ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη με τη συνενοχή όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, τις διεκδικήσεις των καλλιτεχνών, την υπεράσπιση των πολιτιστικών χώρων μέχρι τις καταλήψεις των μαθητών σε όλη τη χώρα που διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον, ο κόσμος της εργασίας και της νεολαίας έδειξε ότι δεν υποτάσσεται. Εμείς θα αρκεστούμε στις «μισές» ή τις «ρεαλιστικές» λύσεις;  Θα προσμένουμε στις υποσχέσεις που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν; Σίγουρα όχι. Οι κινητοποιήσεις από άκρη σε άκρη της χώρας γύρισαν τον δείκτη ανάποδα στις δικές μας ανάγκες και διεκδικήσεις. Στη δύναμη του συλλογικού μας αγώνα. Απαιτούμε εδώ και τώρα τις ελευθερίες, το χρόνο και τα δικαιώματα μας για μια καλύτερη ζωή.

Έχουμε αταλάντευτο στόχο να φτιάξουμε μια προβολή της νέας κοινωνίας, της συλλογικότητας, της συνεργασίας και της αυταπάρνησης στο σήμερα. Φέρνουμε τη νέα εποχή της σύγκρουσης και της ανατροπής, με πυξίδα τους κοινούς αγώνες των λαών, για τον κομμουνισμό της εποχής μας. Μπορούμε να ζήσουμε αλλιώς χωρίς μνημόνια, χρέος, ΕΕ, ευρώ και αφεντικά. Είμαστε το μέλλον και όχι το κόστος! Η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε μια τέτοια κατεύθυνση ρίχνουν όλες τους τις δυνάμεις.

Το φεστιβάλ Αναιρέσεις επιδιώκει να συμβάλλει στο χτίσιμο ενός παραθύρου στον κόσμο που ονειρευόμαστε και σας καλεί σε ένα τριήμερο πολιτικών εκδηλώσεων και συζητήσεων, που επιχειρούν να ανοίξουν τη συζήτηση θεμάτων κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής διαπάλης. Να γνωριστούμε, να μοιραστούμε τις αγωνίες και τις σκέψεις μας, να στοχαστούμε για το σχέδιο που θα κάνει πράξη την αντεπίθεση κόντρα στον συμβιβασμό και την υποχωρητικότητα, να διασκεδάσουμε και να γευτούμε τον πολιτισμό της χειραφέτησης.

Σε πείσμα των νόμων της αγοράς και των χορηγών,  στήνουμε μια μεγάλη γιορτή του πολιτισμού των κάτω και φιλοδοξούμε το φετινό φεστιβάλ να δώσει πνοή στους δρόμους αναζήτησης μιας νέας κομμουνιστικής απελευθερωτικής προοπτικής, με στίγμα την αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση για τη ζωή που ονειρευόμαστε.

Πολιτιστικό Πρόγραμμα

Ένα τριήμερο, δύο ταυτόχρονες μουσικές σκηνές και μια προσπάθεια να μην μείνει κανείς παραπονεμένος. Το φεστιβάλ ανοίγει τις πόρτες του την Παρασκευή 9/6 με μια διαφορετική σκηνή για φέτος, που ξεπερνά το καθιερωμένο hip hop.

Δύο αγαπημένες και πολλά υποσχόμενες γυναικείες φωνές της ελληνικής hip hop σκηνής, ΕΧΡΕ και Χαρά, θα ξεκινήσουν τη βραδιά. Θα ακολουθήσει η φωνή της επαναστατημένης Χιλής, η φωνή ενάντια στην έμφυλη βία, Ana Tijoux, που θα βρεθεί μαζί μας για να χορέψουμε σε λάτιν ρυθμούς και να μας προετοιμάζει για το κλείσιμο με ξεσηκωτικά beats, άγριο φλόου, φεμ μπάρες και πάρτι με την Dolly Vara, που θα μας υπενθυμίσει πως η «ματσίλα» δεν χωράει πουθενά.

Στη δεύτερη σκηνή, τον κόσμο θα αναλάβουν να διασκεδάσουν οι εκπληκτικές κωμικοί Χρύσα Κατσαρίνη, Ήρα Κατσούδα, Δήμητρα Νικητέα και ο Αριστοτέλης Ρήγας, όπως αυτοί ξέρουν. Στη συνέχεια, ο τύπος που σκηνοθετεί με τους πιο ευφάνταστους τρόπος τα μουσικά του βίντεο, αλλά που κυρίως έχει γράψει και τραγουδήσει πολλά μικρά «διαμάντια», Σπύρος Γραμμένος, θα μας διασκεδάσει και θα προετοιμάσει το έδαφος για ένα ταξίδι στο Αιγαίο με νησιώτικη μουσική, με βιολί και με λαούτο και γλέντι μέχρι το πρωί με τους Νίκο Οικονομίδη και Κυριακή Σπανού.

Η δεύτερη μέρα, αυτή του Σαββάτου 10/6, προορίζεται για δυνατούς χορευτές και χορεύτριες. Από τη μία πλευρά, η παράδοση της χώρας και το λαϊκό τραγούδι και από την άλλη σύγχρονοι ηλεκτρονικοί ήχοι για να συμπληρώσουν το παζλ. Στην πίσω σκηνή, η τρομερή αισθητική θα συναντήσει ένα μείγμα από alternative pop μελωδίες, ενισχυμένες από post κιθάρες αλλά και ηλεκτρονικά στοιχεία, και οι Sworr είναι έτοιμοι να τα δώσουν όλα. Θα συνεχίσει ο ΦΩΝόΠΤΙΚΟΝ εμπνευσμένος από sci-fi, retro και noir κίνηση και εικόνα που θα μας ταξιδεύει στον Λαβύρινθό του. Οι μοναδικοί Lip Forensics θα μετουσιώσουν την εμπειρία τους από την indie εναλλακτική σκηνή της Αθήνας σε κάτι πολύ πολύ φρέσκο, ποιοτικό και φλεγόμενο. Τη σκυτάλη θα πάρουν οι Tendts για να μας ξεκουνήσουν σε ψυχεδέλειες αμερικανικές και αφρικάνικους ήχους σε ηλεκτρονική μορφή και η Μαρία Παπιδάκη σε πιο electronic dance και techno ήχους.


Τριάντα χρόνια μετά, η ομορφιά του συλλογικού ανατρεπτικού πολιτισμού παραμένει!


Ταυτόχρονα, η μουσική παράδοση και το λαϊκό τραγούδι θα έχουν την τιμητική τους. Αρχικά, οι Αναφανδόν με τον Άρη Μάθεση θα δώσουν το σύνθημα έναρξης της βραδιάς. Στη συνέχεια θα έχουμε την τιμή και χαρά να φιλοξενήσουμε τη μοναδική Φωτεινή Βελεσιώτου με ανανεωμένο πρόγραμμα και νέες μουσικές αναζητήσεις, αλλά και έναν από τους πλέον ταλαντούχους και ελπιδοφόρους ερμηνευτές της γενιάς του, τον Γιάννη Διονυσίου, που ξεχωρίζει για το χρώμα και τη μεγάλη έκταση της φωνής του. Σε ένα τεράστιο πανηγύρι, που θα ολοκληρωθεί με μια βόλτα και από την ελληνική παράδοση, με ένα γλέντι με τα Κιντέρια.

Κυριακή ή αλλιώς τρίτη μέρα και φαρμακερή. Στην πίσω σκηνή, οι Deaf Radio δηλώνουν έτοιμοι να ξεσηκώσουν το κοινό των Αναιρέσεων, έχοντας στις αποσκευές τους τρεις δίσκους –με τον τελευταίο τους Arsenal of Hope να έχει κυκλοφορήσει πριν μερικούς μήνες– με rock, stoner και ψυχεδελικούς ήχους, συνθέτοντας μια εκρηκτική σκηνική παρουσία που θα «ηλεκτρίσει» την ατμόσφαιρα του φετινού φεστιβάλ. Το κοινό θα έχει ήδη προθερμαθεί από τα stoner, heavy rock και alternative metal ακούσματα των Void Droid και Playgrounded.

Την ίδια στιγμή, την Κυριακή 11/6, στα γρασίδια της Γεωπονικής οι Αναιρέσεις παρουσιάζουν το αφιέρωμα στον Τάσο Λειβαδίτη για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του, Ακόμα και η ζωή μου αποκτά σημασία όταν τη διηγούμαι σε κάποιον άλλον, όπου ερασιτέχνες και επαγγελματίες, ηθοποιοί, μουσικοί και χορευτές θα αφηγηθούν τη ζωή του, θα απαγγείλουν ποιήματά του, θα χορέψουν και θα παίξουν μουσική σε στίχους του ποιητή. Η Λένα Πλάτωνος, η Σαβίνα Γιαννάτου με τον Γιάννη Παλαμίδα και ο Στέργιο Τσιρλιάγκος θα μας παρασύρουν στον υπέροχο μουσικό κόσμο τους και η βραδιά θα κλείσει με την εκρηκτική μπάντα The Callas, σε ένα live performance που θα απογειώσει ένα τριήμερο χαράς και διασκέδασης. Πλούσιο θα είναι και το πρόγραμμα των πολιτικών εκδηλώσεων που θα παρουσιαστεί αναλυτικά σε επόμενο φύλλο του Πριν! Δίνουμε ραντεβού στη Γεωπονική 9-10-11 Ιουνίου, με πλούσιο πρόγραμμα, σημείο συνάντησης ποικίλων καλλιτεχνικών ειδών.


Φεστιβάλ Αναιρέσεις στην Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα στις 9 & 10 Ιουνίου!


Στις 9 και 10 Ιουνίου Θεσσαλονίκη και Πάτρα ετοιμάζονται για ένα διήμερο Φεστιβάλ Αναιρέσεις που θα ξεσηκώσει τον λαό και τη νεολαία. Από τα γρασίδια της Φιλοσοφικής στο ΑΠΘ μέχρι το Νότιο Πάρκο της Πάτρας, οι Αναιρέσεις, συλλογικά και «από τα κάτω», δίνουν ηχηρή απάντηση σε όλους αυτούς που «μαυρίζουν» το παρόν και το μέλλον μας, ξεκαθαρίζοντας ότι θα ανατρέψουμε την επίθεση στις ζωές μας. Από τις διοργανώσεις των φεστιβάλ δεν θα λείψει η διασκέδαση, οι συναυλίες και τα γλέντια.

Στη Θεσσαλονίκη, η παράδοση των Βαλκανίων με τα γνωστά χάλκινα κρουστά δίνει τον τόνο της βραδιάς, καθώς οι Βουκολική Διαταραχή και οι Ρουμπαγιάτ θα «ζεστάνουν» το κοινό με τα παραδοσιακά ακούσματα της εγχώριας σκηνής. Η δεύτερη μέρα προβλέπεται να γεμίσει τα γρασίδια της Φιλοσοφικής με νεολαία, που βρίσκει τρόπο έκφρασης στα hip hop ακούσματα. Χαρά και Κάτοχος θα ανοίξουν τη βραδιά, ως δύο ανερχόμενοι καλλιτέχνες που το κοινό λατρεύει. Ο Ταφ Λάθος θα συνεχίσει με τις επιτυχίες του, ένας από τους πλέον πρωτοποριακούς εκπροσώπους της ελληνικής hip hop σκηνής και θα μάς δώσει «…τέχνη που είναι κόντρα στον καιρό».

Στη δυτική πλευρά της χώρας, στο Νότιο Πάρκο της Πάτρας δεν θα λείψει το κέφι. Ρίτα Αντωνοπούλου και Ρεβάνς ετοιμάζονται να παρουσιάσουν στο κοινό μία παράσταση που λέει την αλήθεια. Μια παράσταση που αφυπνίζει, ξεσηκώνει, εμψυχώνει, συγκινεί και γιατρεύει, χαρίζοντας μοναδικές στιγμές. Συνταγή επιτυχίας το παραδοσιακό γλέντι που θα ακολουθήσει, κλείνοντας την πρώτη βραδιά. Στη συνέχεια, το Σάββατο 10/6 ο Βέβηλος θα ξεσηκώσει το πατρινό κοινό, όπως κανένας άλλος. Θα ανοίξουν τη βραδιά ο Omega Ape και ο Jako, που φαίνεται να έχει συνεπάρει τη νεολαία τον τελευταίο καιρό. Το διήμερο θα κλείσει με πάρτι μέχρι την ανατολή του ηλίου με dj set.

Πολιτικό Πρόγραμμα στην Αθήνα!

Παρασκευή 9 Ιούνη

Το Φεστιβάλ ανοίγει τις πύλες του με την εκδήλωση με τίτλο «Δυναμώνουμε αυτό που τους φοβίζει! Πρόταση για κίνημα ανατροπής και ισχυρή επαναστατική Αριστερά». Λίγες εβδομάδες μετά τις βουλευτικές εκλογές, έχουμε μπει σε μια νέα πολιτική περίοδο. Ο αρνητικός συσχετισμός που διαμορφώνεται, οι αιτίες της νίκης της ΝΔ, η συντριβή της συναινετικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ και συνολικότερα η κρίση των διαχειριστικών αντιλήψεων, καθιστούν επιτακτικά αναγκαία την οικοδόμηση μιας αντιπολίτευσης και μιας αριστεράς εκτός του πλαισίου της κυρίαρχης πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης συζητάμε: για τα συμπεράσματα των εκλογών της 21ης Μάη, την αποτίμηση όλης της προηγούμενης περιόδου, την παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην επερχόμενη εκλογική μάχη, με στόχο την ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής επαναστατικής Αριστεράς, για το μπλοκάρισμα και την ανατροπή της επίθεσης και την ανασυγκρότηση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς συνολικά. Στη συζήτηση θα πάρουν μέρος ανένταχτες και ανένταχτοι αγωνιστές/τριες, μέλη και οργανώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Στο πρώτο workshop, μετά από τις μαζικές μαθητικές διαδηλώσεις και καταλήψεις τον Μάρτιο με το έγκλημα στα Τέμπη και με αφορμή την καταστολή και την ποινικοποίηση των αγώνων του μαθητικού και εκπαιδευτικού κινήματος ευρύτερα, ο Ανυπότακτος Μαθητής, εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες συζητούν με θέμα «Καταστολή: αναγκαίο κακό ή φόβος για τους αγώνες μας;» και πώς θα αντιστραφεί αυτή η κατάσταση. Παράλληλα, ο Κώστας Σαββόπουλος μας παρουσιάζει το βιβλίο του «I still love H.E.R.», προσπαθώντας να αναδείξει με μια πιο συνολική ματιά στο φαινόμενο της ραπ και τον σεξισμό μέσα σε αυτή. Θα παρέμβει η Χαρά (rap τραγουδίστρια).

Σάββατο 10 Ιούνη

Το Σάββατο η κεντρική εκδήλωση του Φεστιβάλ «Πολιτισμός: “Ευγενική χορηγία”, εμπόρευμα ή κοινωνικό αγαθό» ανοίγει την κουβέντα για τις στρατηγικές επιδιώξεις του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων για την εκμετάλλευση του πολιτισμού και την πλήρη παράδοση του σε ιδιωτικά συμφέροντα σε αντίθεση με την ανάγκη ο πολιτισμός να είναι κοινωνικό αγαθό, προσβάσιμο σε όλους/ες. Μια συζήτηση που ειδικά φέτος άνοιξε με ορμή και με αντιστάσεις, είτε αυτό αποτυπώθηκε στους αγώνες των καλλιτεχνών, είτε στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Μουσείων, αλλά και στις διεκδικήσεις συλλογικοτήτων γειτονιάς για ελεύθερους και δημόσιους χώρους.

Η Λαϊκή συνέλευση Κολωνού – Ακ. Πλάτωνος – Σεπολίων, η Αντωνία Λεγάκη και μέλος από τον Σύλλογο εκπαιδευτικών «ο Αριστοτέλης», με αφορμή το περιστατικό του παιδοβιασμού της 12χρονης από τον Κολωνό, ανοίγει τη συζήτηση για την εμπορία και την σεξουαλική εκμετάλλευση από κυκλώματα trafficking. Αργότερα, θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους A La Carte (2021), αφού έχει κάνει τη διεθνή φεστιβαλική της πορείας, συζητώντας με τους σκηνοθέτες Ταξιάρχη Δεληγιάννη και Βασίλη Τσιουβάρα. Επιπλέον, η ομάδα Political Stencil παραδίδει μαθήματα graffiti στο χώρο του Φεστιβάλ.

Κυριακή 11 Ιούνη

Τελευταία μέρα του τριημέρου, ένα από τα επίκαιρα ζητήματα της εποχής, αυτό της τεχνολογικής εξέλιξης και των δυνατοτήτων της στο σήμερα απασχολεί την εκδήλωση με τίτλο «Reset the system: Όρια και προοπτικές των τεχνολογιών στην εξέλιξη της ανθρωπότητας». Η συζήτηση θα καταπιαστεί με τις αλλαγές στον τομέα της εργασίας, των αυτοματισμών, των φαρμάκων, της βιολογίας μέχρι και τις αλλαγές στον έλεγχο της πληροφορίας και της επιτήρησης, συνδέοντας τις απελευθερωτικές δυνατότητες που δίνουν αυτές οι εξελίξεις στην ίδια την κοινωνία και της ζωή μας και πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, απέναντι στη λογική της αγοράς και του κέρδους.

Χωράμε στις γειτονιές μας ή είμαστε απλά εμπόδιο στην απόλυτη παράδοση της Αθήνας στον τουρισμό και τα σχέδια του κεφαλαίου; Στο πρώτο workshop της Κυριακής, συλλογικότητες γειτονιάς και κινήσεις πόλης συζητούν για τον αγώνα επανοικειοποίησης του δημόσιου χώρου, κόντρα στα σχέδια του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων. Παράλληλα, διεθνείς οργανώσεις που φιλοξενούνται από το Φεστιβάλ Αναιρέσεις (Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία, Σερβία, Ισπανία) από κοινού με τη νΚΑ και το ΝΑΡ διοργανώνουν μια ανοιχτή συζήτηση για τους κοινούς διεθνιστικούς αγώνες στην κοινή επίθεση που δεχόμαστε και μοιράζονται τις εμπειρίες τους από διαφορετικές γωνιές της γης.