Φεστιβάλ Αναιρέσεις 2024, Αθήνα – Πλήρες Πρόγραμμα

Φεστιβάλ Αναιρέσεις 2024, Αθήνα – Πλήρες Πρόγραμμα

Οι «Αναιρέσεις» επιστρέφουν για το ετήσιο ραντεβού τους στο Θέατρο Βράχων!

Φεστιβάλ Αναιρέσεις 2024 | 31 Μαΐου, 1 & 2 Ιουνίου @Θέατρο Βράχων, Βύρωνας | Facebook

Έφτασε η ώρα το φιλόξενο θέατρο κάτω από τους βράχους, να ανοίξει τις πύλες του και να υποδεχτεί το Φεστιβάλ Αναιρέσεις για φέτος στις 31 Μαΐου, 1 – 2 Ιουνίου. Στο Θέατρο Βράχων δίνουμε ραντεβού τρεις μέρες και νύχτες για να μοιραστούμε τις αγωνίες και τους προβληματισμούς μας, να σχεδιάσουμε το μέλλον με ένα σχέδιο που θα δώσει τρόπο στην οργή και θα νικήσει την απόγνωση με την πολιτική αποφασιστικότητα.

Στις μέρες της οργής χτίζουμε τον κόσμο της ανατροπής!

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ:

Παρασκευή 31 Μαΐου

Το Φεστιβάλ ανοίγει τις πόρτες του με την εκδήλωση «Ευρωπαϊκή Ένωση: μύθοι και πραγματικότητα» με αφορμή την έκδοση του ΝΑΡ για την Ε.Ε. και τον ρόλο της σε όλα τα πεδία της ζωής μας. Οι υποψήφιοι με το ευρωψηφοδέλτιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Ανατρεπτική Συνεργασία, Αντώνης Δραγανίγος και Μικαέλα Κούρλα, ανοίγουν τη συζήτηση για την αναγκαία αντικαπιταλιστική, ανατρεπτική Αριστερά που θα μπλοκάρει τα σχέδια τους.

Στο πρώτο workshop συζητάμε για τις αλλαγές στον νέο ποινικό κώδικα και τη διαρκή προσπάθεια του κράτους, της κυβέρνησης και της ΕΕ να ενισχύσουν την τρομοκρατία σε όποιον/α αντιδρά, να στοχοποιήσουν τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες.

Η παιδική γωνιά φέτος είναι για ακόμα μια χρονιά πλούσια. Την πρώτη μέρα, το Φεστιβάλ φιλοξενεί την ομάδα Art-Ποιώ και ένα διαδραστικό εργαστήριο πηλού με τίτλο «Ρίχνοντας τα τείχη» για συνδυασμό της δημιουργικής έκφρασης και της εκπαιδευτικής εμπειρίας.

Το μουσικό πρόγραμμα των Αναιρέσεων ξεκινά με την καθιερωμένη HipHop σκηνή. Ο Βέβηλος φέρνει στην σκηνή των Αναιρέσεων τις ιστορίες των ηρώων του δρόμου, αφού θα έχει προηγηθεί η πρώτη Κυρία του ελληνικού Hip Ηop, η Sadahzinia.  Η 0-100 σειρένε, μια ράπερ της νέας γενιάς, ανοίγει τη σκηνή και συνομιλεί με τα άγχη και τους προβληματισμούς μας.  Η δεύτερη σκηνή, ανοίγει με παραδοσιακούς ήχους από τον Γιάννη Χαλκιαδάκη και στη συνέχεια η βραδιά θα ντυθεί με γλέντι με την Ανατολή Μαργιόλα και τους Μιχάλη Δήμα, Θοδωρή Στούγιο, Γιώργο Χρονοπουλο και Άγη Παπαπαναγιωτου, κλείνοντας την πρώτη βραδιά κάτω από τους βράχους.

Σάββατο 1 Ιουνίου

Το Σάββατο στην κεντρική εκδήλωση του Φεστιβάλ με τίτλο «Με την απελευθερωτική παιδεία των κοινωνικών αναγκών ενάντια στην εκπαίδευση αγοράς, ΕΕ – κεφαλαίου» συζητάμε με τον Περικλή Παυλίδη, καθηγητή στο ΠΤΔΕ στο ΑΠΘ, τη Γιώτα Ιωαννίδου, εκπαιδευτικό και μέλος της Π.Ε. του ΝΑΡ και τον Ορφέα Παρδάλη, μέλος της Attack στα ΑΕΙ και μέλος της νΚΑ, στον απόηχο των διεθνών κινητοποιήσεων και του πρόσφατου φοιτητικού κινήματος στη χώρα μας, προσπαθώντας να ψηλαφίσουμε μια απάντηση για την παιδεία που χρειαζόμαστε στο σήμερα και το πλαίσιο πάλης για την κοινωνική αλλαγή και την αναγκαία αριστερά που με ένα τέτοιο πρόγραμμα και περιεχόμενο θα βάλει φρένο στην επίθεση που εξαπολύει κυβέρνηση – κεφάλαιο – Ε.Ε. στην παιδεία.

Εξετάσεις τύπου PISA, ελάχιστη βάση εισαγωγής και ένα αυταρχικό πλαίσιο στο σχολείο της κυβερνητικής δυστοπίας εντείνουν τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση. Λίγους μήνες μετά τις φοιτητικές και μαθητικές κινητοποιήσεις ο Ανυπότακτος Μαθητής συζητά για το μέλλον των μαθητών/τριων στην εκπαίδευση τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ στο σχετικό Workshop.

«Παιδιά είναι και μπορούν να χτίζουν όνειρα από λάσπη» στην παιδική γωνιά του Σαββάτου από την ομάδα Σαλαλάτα. Θεατρικό παιχνίδι και διαδραστικό εργαστήρι πηλού για τους μικρούς μας φίλους.

Οι μουσικές σκηνές ξεκινούν αυστηρά στις 21.30 και προμηνύουν πολύ χορό. Αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι, με αφορμή τα 5 χρόνια από το θάνατο του Θάνου Μικρούτσικου, με τη  Ρίτα Αντωνοπούλου & τους Ρεβάνς, αφού θα έχουν προηγηθεί ο Δημήτρης Γκουρομίχος, ο Παναγιώτης Λεοντόπουλος και η Ματίνα Χουλιαρά. Η σκηνή κλείνει με λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη. Οι ηλεκτρονικοί ήχοι στην άλλη πλευρά του Θεάτρου Βράχων έχουν την τιμητική τους με τους MIKRO να μας θυμίζουν τότε που χορεύανε όλοι και δεν κοιμόταν ποτέ αυτή η πόλη, με live από τους TOURBOFLOW3000 και dj set από τον Johnny Caroutso και Cleopatra Fyntanidou.

Κυριακή 2 Ιουνίου

Τρίτη μέρα του φεστιβάλ, καταπιανόμαστε με ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα την κοινωνία. Για τον πόλεμο στην Παλαιστίνη και τα πραγματικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα εκεί τους τελευταίους 8 μήνες. Στην εκδήλωση με τίτλο «Η αλήθεια βομβαρδίζεται: Πολεμική προπαγάνδα, απόκρυψη και φίμωση των αγωνιστικών φωνών με αφορμή την Παλαιστίνη» συζητάμε με την Μαρίνα Μεϊντάνη, δημοσιογράφο στο infolibre και πρώην μέλος ΔΣ της ΠΟΕΣΥ και με τον Γιώργο Παυλόπουλο, μέλος της Π.Ε. του ΝΑΡ και δημοσιογράφο.

Λίγο πριν την έναρξη της κεντρικής εκδήλωσης, ανοίγουμε ένα ζήτημα που έχει ταλαιπωρήσει τη νέα γενιά, αυτό των επιπτώσεων της εργασίας στην ψυχική υγεία των εργαζόμενων και το αποτύπωμα που αφήνει, καθώς τα ποσοστά των εργαζομένων που αντιμετωπίζουν burnout, άγχος, κατάθλιψη εκτοξεύονται.

Στην παιδική γωνιά, ο Μανώλης Μπρίμπος και ο Ανδρέας Καρατζάς & friends παρουσιάζουν μουσική διαδραστική παράσταση με τίτλο «ένα ρεμπέτικο παραμύθι για μικρούς και μεγάλους».

Τελευταία μέρα συναυλιών χορεύουμε με τα Echo Tides (Pan Pan, Καλλιόπη Μητροπούλου, Γιώργος Λυγουριώτης) σε ξέφρενους ρυθμούς ανισόπεδης ντίσκου και τη Νεφέλη Φασούλη στη μια σκηνή, ενώ στην ροκ σκηνή του Φεστιβάλ εμφανίζεται ο πάντα δικός σας Μήτσος Πουλικάκος & οι “Γεια σου Τάκη”, αφού θα έχουν ανοίξει τη σκηνή οι BUS – the unknown secretary.

Στον χώρο του Φεστιβάλ:

Επιπλέον, ο χώρος του Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει έκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Μιλτσακάκη με τίτλο «Άνθρωποι σε κίνημα και κίνηση», μια φωτογραφική αποτύπωση/καταγραφή/φωτορεπορτάζ κυρίως του εργατικού, εκπαιδευτικού, νεολαιίστικου κινήματος της περιόδου των λοκ ντάουν και της έντονης καταστολής, με έμφαση στα κοντινά πλάνα. Επίσης στο χώρο του φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν περίπτερα από διάφορες συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στο εργατικό κίνημα και στα κινήματα γειτονιάς, όπως εργατικές λέσχες, λαϊκές συνελεύσεις κ.ά. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα υπάρχει βιβλιοπωλείο με χιλιάδες τίτλους πολιτικών και λογοτεχνικών βιβλίων. Θα είναι διαθέσιμο το περιοδικό Αναιρέσεις με αφιέρωμα στην παιδεία, η εφημερίδα ΠΡΙΝ, τα Τετράδια Μαρξισμού αλλά και ανεξάρτητες, κινηματικές εκδόσεις, fanzine κ.ά. Αντιλαμβανόμενοι πως το Θέατρο Βράχων βρίσκεται εντός κατοικημένης περιοχής, το Φεστιβάλ ξεκινά από νωρίς το απόγευμα στις 17.30 κρατώντας το χρονοδιάγραμμα και τις ώρες έναρξης και λήξης των εκδηλώσεων και των συναυλιών, με σεβασμό προς τους κατοίκους της περιοχής.

Το φετινό Φεστιβάλ Αναιρέσεις αφιερώνεται στον σύντροφό μας Σπύρο Χαϊκάλη που έφυγε από κοντά μας νωρίς. Του υποσχόμαστε πως σε όλες τις μελλοντικές μάχες, στις θάλασσες που δεν αρμενίσαμε ακόμα, η μνήμη και η ζεστή του εικόνα θα μας συντροφεύει.

Πληροφορίες:

Οι πόρτες ανοίγουν στις 17:30

Ώρα έναρξης workshop & παιδικής γωνιάς 18:00

Ώρα έναρξης πολιτικών εκδηλώσεων 19.00, συναυλιών 21.00

Είσοδος Ενίσχυσης: 5€/Ημέρα, 12€/Τριήμερο

Πρόσβαση στο Θέατρο Βράχων (Γραμμή, Στάση, Απόσταση με τα πόδια από την είσοδο του Φεστιβάλ, Θέατρο «Άννα Συνοδινού»):
  • Τρόλεϊ 11 (24ωρο) – Τέρμα – 7 Λεπτά
  • 214 – Ζ. Πηγής – 5 Λεπτά
  • 203, 204, 212 – Παλιό Τέρμα Ν. Ελβετίας – 10 Λεπτά
  • 209, 211 – Παλιό Τέρμα – 12 Λεπτά
  • 206 – Πλ. Ανεξαρτησίας – 15 Λεπτά
Ανταποκρίσεις:
  • Γραμμές 203, 204, 211, 214 | Μετρό Ευαγγελισμός
  • Γραμμές 209 & Τρόλεϊ 11 | Μετρό Σύνταγμα (το 11 και Ομόνοια)
  • Γραμμές 206 & 212 | Μετρό Δάφνης

Φυσικά και με δικό σας όχημα!

Διοργάνωση: νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Νέο Αριστερό Ρεύμα για τη Κομμουνιστική Απελευθέρωση