Η νεολαία δεν χωράει στα σχέδιά τους! για το αποτέλεσμα των εκλογών της 20ης Σεπτέμβρη

Απορούν όλα τα επιτελεία της άρχουσας τάξης με τη συμπεριφορά της νεολαίας στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Η έκπληξη τους με τα τεράστια ποσοστά αποχής στη νεολαία είναι αντίστοιχη με την εντύπωση που τους προκάλεσε το σαρωτικό 80% ΟΧΙ της νέας γενιάς στο δίλημμα του δημοψηφίσματος. Αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο ότι το πολιτικό σύστημα και τα συμφέροντα που εκφράζει βρίσκονται σε πλήρη διάσταση με την πληττόμενη κοινωνία. Προσδοκούσαν ότι η νεολαία της ανεργίας και των μισθών πείνας θα τσιμπούσε στο δίλημμα για τον καλύτερο διαχειριστή του μνημονίου και θα ερχόταν μαζικά στις κάλπες για να επιλέξει μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. ή μεταξύ ενός από τα πολλά κόμματα μπαλαντέρ που αξιοποιεί κατά περίπτωση το σύστημα για να χτίσει πρόσκαιρες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Παρόλα αυτά, το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι μεταξύ 18-30 ετών κινήθηκε στην αποχή ενώ ένα άλλο, αρκετά σημαντικό κομμάτι, στήριξε συνδυασμούς της εκτός ΣΥΡΙΖΑ Αριστεράς, μεταξύ αυτών και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Για όσους μοιράζονται τα αδιέξοδα και τους προβληματισμούς της νεολαίας, δεν προκαλούν καμία εντύπωση τα υψηλά ποσοστά αποχής. Είναι φυσικό επακόλουθο της κατάρρευσης κάθε υπόνοιας σταθερότητας και της διαρκούς ταλάντευσης ανάμεσα στην απελπισία της ανεργίας και σε κακοπληρωμένες δουλειές μέσα σε καθεστώς επισφάλειας. Είναι λογική συνέπεια της διάλυσης της δημόσιας παιδείας και της ανέγερσης ταξικών φραγμών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης που σπρώχνουν, από τα μαθητικά τους χρόνια ακόμα, τους νέους στον εργασιακό μεσαίωνα. Τι να πει σε αυτή τη γενιά το πολιτικό σύστημα που διαμόρφωσε αυτή την κατάσταση; Τι να της πουν οι υποστηρικτές των voucher και των 5ηνων; Τι να της πουν αυτή που την ωθούν στην μετανάστευση?Το πιο σημαντικό βέβαια, είναι πώς ακόμα και όταν η νεολαία κινείται με μαζικό τρόπο προς την υποστήριξη ενός κόμματος, όπως ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο, δεν ταυτίζεται μαζί του και δεν διστάζει να το εγκαταλείψει όταν δει ότι δεν εκπληρώνει καμία από τις προσδοκίες της. Σήμερα όλα δείχνουν ότι η απώλεια ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται κατά κύριο λόγο από τις νεότερες ηλικίες, από κόσμο που αγωνίστηκε το προηγούμενο διάστημα, άνοιξε το ρήγμα του δημοψηφίσματος και σήμερα αρνείται να συμβιβαστεί με την υποταγή και το νέο μνημόνιο. Η ανυπόταχτη νεολαία θα εξακολουθεί να παραμένει αγκάθι στα σχέδια τους!

Σαν νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση κατανοούμε τη στάση της νέας γενιάς όμως θέλουμε να επισημάνουμε πώς η αποχή δεν αποτελεί λύση απέναντι στη νέα μνημονιακή συναίνεση. Ταυτόχρονα, κατανοούμε βαθύτερα και τις ανεπάρκειες της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, καθώς ούτε αυτή κατόρθωσε να εκφράσει τις αγωνίες της εργαζόμενης νεολαίας και να αλληλεπιδράσει μαζί της στον βαθμό που απαιτεί η εποχή. Όμως μπροστά μας ανοίγονται νέοι δρόμοι, πέρα από τα αδιέξοδα των εκλογών και του κοινοβουλευτισμού. Η μόνη προοπτική που υπάρχει βρίσκεται στην οργάνωση μέσα στους χώρους σπουδών και εργασίας για να ανατραπούν τα νέα μέτρα Κυβέρνησης-ΕΕ-Κεφαλαίου. Η νέα γενιά έχει δείξει ότι μπορεί να αγωνιστεί και να νικήσει, ανεξάρτητα από τους γραφειοκράτες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, κόντρα στο συνδικαλισμό της ήττας. Αυτό η δυναμική φάνηκε στους αγώνες του φοιτητικού κινήματος κόντρα στους Φορτσάκηδες αλλά και στα πρώτα σκιρτήματα κινητοποιήσεων στα προγράμματα voucher. Αυτές τις τάσεις θέλει να ενισχύσει και να στεριώσει η νΚΑ, το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σε αυτό δρόμο πάλης καλούμε τη νέα γενιά, για να μην απέχουμε από τις ζωές μας, για να ανοίξει ένας άλλος δρόμος για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση!

νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση