Κάτω τα χέρια από το άσυλο!

Από το πρωί της Δευτέρας η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών παραμένει – για άλλη μια φορά – περικυκλωμένη από ΜΑΤ.

Αιτία, η κατάληψη του κτηρίου από ομάδα αλληλέγγυων στους απεργούς πείνας κρατούμενους στις ελληνικές φυλακές, που κοντεύουν τον ένα μήνα κινητοποιήσεων ενάντια στις φυλακές τύπου Γ’, τους τρομονόμους και τον κουκουλονόμο.

Έναν αγώνα για να καταργηθεί το αίσχος του «σοφρωνιστικού συστήματατος», που καταδικάζει τους κρατούμενους σε αργό και βασανιστικό θάνατο στα λευκά κελιά της απομόνωσης, καθώς και ενάντια στην ειδική κατασταλτική νομοθεσία με την οποία όποιος παραβαίνει τα – ολοένα στενότερα – όρια της αστικής νομιμότητας χαρακτηρίζεται «τρομοκράτης» και φορτώνεται με βαρύτατες ποινές φυλάκισης.

Παρά το δίκαιο του αγώνα των απεργών πείνας, και της ανάγκης υποστήριξής του από τους εργαζόμενους και τη νεολαία, η επιλογή της κατάληψης πανεπιστημιακών κτηρίων πέρα και έξω από τις διαδικασίες του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος, των φοιτητικών συλλόγων και των γενικών τους συνελεύσεων, δεν μπορεί να λειτουργήσει προωθητικά για τη συσπείρωση δυνάμεων γύρω από το τόσο κρίσιμο αυτό ζήτημα.

Ωστόσο ξεκαθαρίζουμε την κάθετη αντίθεσή μας σε κάθε σκέψη για εισβολή ΜΑΤ στον χώρο του ασύλου. Τον λόγο για το άσυλο τον έχουν οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι των πανεπιστημίων, και όχι οι εισαγγελείς και τα ΜΑΤ. Ο χώρος του πανεπιστημίου αποτελεί κοιτίδα και ορμητήριο αγώνων για την υπεράσπισή του απέναντι στις αδηφάγες ορέξεις του κεφαλαίου, την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και την εισβολή επιχειρήσεων στις σχολές. Είναι και θα παραμείνει επιπλέον ανοιχτό στους αγώνες του λαού που αντιστέκεται ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου μέσω των κυβερνήσεών του, της ΕΕ και του ΔΝΤ, για να φορτώσει την κρίση του στους εργαζόμενους και τη νεολαία.

Απέναντι στην τρομοκρατία των «αριστερών» ΜΑΤ, την αστυνομοκρατία σε 24ωρη βάση που εξήγγειλε ο υπουργός «Προστασίας του Πολίτη» Πανούσης και συνολικά τη λογική «καρότο και μαστίγιο» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, διατρανώνουμε την απόφασή μας να υπερασπιστούμε το άσυλο και τη δέσμευσή μας να σπάσει η νεολαία πρώτη το κλίμα της αναμονής, της ηττοπάθειας και της απογοήτευσης, να πει πρώτη «όχι» στο νέο μνημόνιο και τα επερχόμενα αντιλαϊκά μέτρα, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο αγώνων για δουλειά – ψωμί – ελευθερία.

Γιατί η κυβέρνηση άλλαξε, οι ανάγκες μας όχι.

Πρώτο ραντεβού, η κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη, 1 Απριλίου.

Προσυγκέντρωση στις 11 στα Προπύλαια.

Γραφείο Τύπου νΚΑ