Κάτω τα χέρια από τους εστιακούς φοιτητές. Έξω η αστυνομία από τις σχολές!

Κάτω τα χέρια από τους εστιακούς φοιτητές. Έξω η αστυνομία από τις σχολές!

Καταγγέλουμε την απαράδεκτη εισβολή δυνάμεων της ΕΛΑΣ που έλαβε χώρα τις πρωινές ώρες στην Α’ Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο χώρο βρέθηκαν δυνάμεις των ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, ΔΡΑΣΗ,ΥΜΕΤ, ΕΚΑΜ, της δίωξης και της ασφάλειας οι οποίες εισέβαλαν σε δωμάτια, χώρους πολιτιστικών ομάδων και συλλογικοτήτων, προκάλεσαν σημαντικές φθορές και προσήγαγαν άτομα μέσα στο χώρο της εστίας.

Η σημερινή επιχείρηση δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά αποτελεί συνέχεια της επίθεσης και της κατασταλτικής εκστρατείας της κυβέρνησης και του κεφαλαίου απέναντι στην αγωνιζόμενη νεολαία και ειδικά στα πιο ταξικά κομμάτια που είναι οι εστιακού φοιτητές. Ήρθε ως απάντηση στον αγώνα του Συλλόγου Οικοτρόφων που το προηγούμενο διάστημα έδωσε έναν πολύ σημαντικό αγώνα και αντιμετώπισε σκληρούς εκβιασμούς από τη διοίκηση και την πρυτανεία του ΕΚΠΑ, με αποτέλεσμα τη διακοπή της σίτισης και απειλές για διακοπή της παροχής ρεύματος και νερού. Οι πρυτανικές αρχές και η διοίκηση του ΕΚΠΑ έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την πρωτοφανή & αποτρόπαια εισβολή της αστυνομίας σε χώρο φοιτητικής εστίας!

Την ίδια στιγμή που με τον νέο προϋπολογισμό οι δαπάνες για τη φοιτητική μέριμνα θα μειωθούν κατά 39%, την ίδια στιγμή που η εκπαίδευση δέχεται ολομέτωπη επίθεση, η καταστολή εντείνεται και λειτουργεί ως μέσο βίαιης επιβολής της συναίνεσης από τη νεολαία που διαμαρτύρεται και αγωνίζεται.

Δεν είναι τυχαία και η συγκυρία στην οποία έλαβαν χώρα τα σημερινά γεγονότα, με την κυβέρνηση να εξαγγέλει την ίδρυση σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας σε μια προσπάθεια να καταστείλει τους αγώνες και τις συλλογικές διαδικασίες των φοιτητών και της νεολαίας, διαμορφώνοντας ένα ασφυκτικό και αποστειρωμένο περιβάλλον. Οι σημερινές εικόνες από τις φοιτητικές εστίες καθιστούν προφανείς τις προθέσεις της κυβέρνησης και τον τρόπο με τον οποίο θα επιταχύνει την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.

Η πρόφαση της αστυνομίας ήταν η διακίνηση ναρκωτικών στο χώρο των εστιών.  Η δικαιολογία αυτή είναι απόλυτα υποκριτική. Όλο το προηγούμενο διάστημα πρυτανεία και Ελληνική Αστυνομία έχουν υιοθετήσει μια στάση εκκωφαντικής σιωπής, παρά τις συνεχείς καταγγελίες του Συλλόγου Οικοτρόφων, πράγμα για το οποίο έχουν βαριές ευθύνες. Αντιθέτως, σε περιπτώσεις που η μαφία των ναρκωτικών προσπαθούσε να μπει στο εσωτερικό των εστιών, μόνος του ο  φοιτητικός Σύλλογος μέσα από την αγωνιστική και συλλογική του δράση μπόρεσε να τους διώξει. Και θυμήθηκαν τώρα παραμονές Πρωτοχρονιάς να εισβάλλουν μέσα στα δωμάτια των φοιτητών, να κάνουν συλλήψεις, καταστροφές και τραμπουκισμούς.

Κάνουμε ξεκάθαρο σε όλους τους τόνους, ότι η αγωνιζόμενη νεολαία και ειδικά οι εστιακοί φοιτητές, που μέσα στην πανδημία δημιούργησαν μία πραγματική εστία αγώνα, δεν τρομοκρατείται ούτε θα σταματήσει να αγωνίζεται. Το προηγούμενο διάστημα έσπασε την πολιτική απαγόρευση της κυβέρνησης και διεκδίκησε τα αυτονόητα κόντρα στην ολοένα εντεινόμενη κατασταλτική μανία. Το ίδιο θα κάνει και τώρα ισχυροποιώντας τον αγώνα της και τις συλλογικές της διαδικασίες, υψώνοντας τείχη στην απάνθρωπη πολιτική του κεφαλαίου και διεκδικώντας στο σήμερα το δικαίωμά τους να σπουδάσουν, δωρεάν σίτιση και στέγαση, υγεία, παιδεία και ζωή στο ύψος των σύγχρονων αναγκών της.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ – ΕΞΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ

ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ/ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΕΣΤΙΑΚΩΝ/ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΩΝ ΕΣΤΙΩΝ

ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ