Κοινή δήλωση ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ-Ο.Ν.Ρ.Α., νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Την περασμένη εβδομάδα, οι υπογράφοντες προσκαλέστηκαν σε διαβούλευση ειδικής επιτροπής της Βουλής με θέμα : «Νεολαία ’17-’27: Πλαίσιο Στρατηγικής και Δράσεων για την Ενδυνάμωση των Νέων», από βουλευτή που πρόσκειται στην κυβέρνηση και έχει την ευθύνη της εν λόγω επιτροπής. Η πρόσκληση αυτή από την δικιά μας πλευρά, είναι τουλάχιστον προκλητική, όταν την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. πιστή στις επιταγές της Ε.Ε. και του κεφαλαίου, πρωτοστατεί στην οξύτατη επίθεση στους εργαζόμενους και στη νεολαία. Όσα κείμενα και να γραφτούν για την “ενδυνάμωση των Νέων”, δεν μπορούν να αποκρύψουν πως ειδικά η νεολαία έχει την “τιμητική” της και από την κυβέρνηση της “πρώτη φορά αριστεράς”, με την κατακρεούργηση των εναπομείναντων δικαιωμάτων μας σε εργασία, παιδεία και δημοκρατία, με μια πολιτική που κυριολεκτικά μας τσακίζει ως γενιά.

Πίσω από τους πανηγυρισμούς για την μείωση των δεικτών της ανεργίας, κρύβεται η σκληρή πραγματικότητα της μερικής, ανασφάλιστης και κακοπληρωμένης εργασίας, οι φαύλοι κύκλοι κατάρτισης-επανακατάρτισης και εν τέλει ανεργίας, αλλά και η ολοένα και μεγαλύτερη μετανάστευση της γενιάς μας. Στην εκπαίδευση, με την βούλα της κυβερνητικής πολιτικής, το νέο λύκειο μετατρέπεται σε ένα κυριολεκτικό εξεταστικό κάτεργο, που σπρώχνει τους συμμαθητές μας στην τεχνική εκπαίδευση και στην μαθητεία, ενώ στα πανεπιστήμια εγκαθιδρύονται και επίσημα πλέον οι 3 κύκλοι σπουδών της Μπολόνια και η διάσπαση των πτυχίων, εδραιώνονται τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά και εν γένει η επιχειρηματικοποίηση του πανεπιστημίου, με την επιβολή διδάκτρων στα προπτυχιακά και τη μετατροπή του πανεπιστημίου σε ένα εντατικοποιημένο εκπαιδευτήριο όπου τα πειθαρχικά της συγκλήτου θα έχουν αντικαταστήσει τους συλλογικούς αγώνες να μοιάζουν πιο κοντά από ποτέ. Η όξυνση των ελληνοτουρκικών ανταγωνισμών μόνο δεινά έχει να φέρει για τη νεολαία, καθώς αυτή θα αποτελέσει το “κρέας στα κανόνια” για να ικανοποιηθεί το παράλογο παζάρι εξοπλισμών και επιβολής ισχύος και στις δύο όχθες του Αιγαίου. Παράλληλα η περιβόητη συνέχεια του κράτους, εκφράζεται και στη σύγχρονη “μνημονιακή δημοκρατία”, όπου υπόσχεται: κατασχέσεις κατοικίας, κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία, κατασκευή ενόχων, καταστολή και διώξεις για την πληττόμενη κοινωνική πλειοψηφία, φοροαπαλλαγές, αδειοδοτήσεις για περιβαλλοντικές καταστροφές, και ελευθερία για τους δολοφόνους του Π.Φύσσα από την άλλη.

Δεν θα γίνουμε το αριστερό συγχωρογχάρτι και ο “ριζοσπαστικός” συνομιλητής για αυτή την κυβέρνηση και αυτή την πολιτική, που το μόνο που έχει να μας υποσχεθεί είναι φτώχεια, ανεργία και περιβαλλοντικές καταστροφές μέχρι τα βαθιά μας γεράματα (η πάση θυσία παραμονή στην ΕΕ, και οι πλεονασματικοί προυπολογισμοί ως το 2060 αυτά συνεπάγονται). Δεσμευόμαστε να πρωτοστατήσουμε στην πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, σε μια υπόθεση όπου καλούμε όλη τη νεολαία, τους/τις εργαζόμενους/ες αλλά και όλες τις ριζοσπαστικές, αριστερές και κομμουνιστικές πολιτικές δυνάμεις να συμβάλλουν από το δικό τους μετερίζι. Σε αυτό το πεδίο, το πεδίο του αγώνα, μπορεί να ανθίσει και ο πλέον γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος και ανταλλαγή απόψεων. Σε ένα πεδίο όπου θα ανθίζει η εργατική πολιτική και όχι η ρύπανση της ευρωμνημονιακής συναίνεσης.

Δεν θα γίνουμε το αριστερό άλλοθι της αντιλαϊκής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ.

Δεν θα υπακούσουμε στο μονόδρομο της πολιτικής του κεφαλαίου, της Ε.Ε. και του κρατικού αυταρχισμού.