Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Φρεγάτες, αεροπλάνα, 18χρονοι στα χακί

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Φρεγάτες, αεροπλάνα, 18χρονοι στα χακί

Σε μια περίοδο που η υγειονομική κρίση αλληλοδιαπλέκεται με την κοινωνική, εντείνοντας την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για τη νεολαία και τους εργαζόμενους, η κυβέρνηση της Ν.Δ. εξαγγέλλει σχέδια για υποχρεωτική στράτευση στα 18 αλλά και για παράταση της στρατιωτικής θητείας, στα πλαίσια του στόχου περί τόνωσης της «εθνικής αυτοπεποίθησης» όπως ειπώθηκε στην ΔΕΘ αλλά και της γενικότερης πολυδάπανης πολεμικής προετοιμασίας στην οποία επιδίδεται.

Η στράτευση στα 18 είναι ένα μέτρο πρόκληση! Εντάσσεται σε ένα σχέδιο επάνδρωσης του ελληνικού στρατού με φρέσκο, πειθήνιο κρέας 18χρονων «φρουρών» των αγωγών τους, αναλώσιμη πρώτη ύλη στους τυχοδιωκτικούς ανταγωνισμούς της ελληνικής αστικής τάξης, αλλά και «εθελοντών» στις πλημμύρες και τις πυρκαγιές (ως υποκατάστατο της έλλειψης μόνιμου προσωπικού πολιτικής προστασίας). Παράλληλα εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο πειθάρχησης της νεολαίας που με εκδικητική μανία προωθεί η κυβέρνηση. Με τη στράτευση στα 18 επιδιώκεται η πολιτική και αγωνιστική λοβοτομή της. Μετά το σχολείο κάτεργο και τις γκιλοτίνες των πανελλαδικών θέλουν να περνάμε στο λοχία. Η χακί εκπαίδευση στον εθνικισμό, την υποταγή και τον ατομισμό, το ρουφιανιλίκι και την ιεραρχία θα σε προετοιμάζει για την ανεργία, την καριέρα στο στρατό ως μισθοφόρο, τη φοίτηση στα πανεπιστήμια του κέρδους και της αγοράς ως τσιράκι καθηγητών και για το σκύψιμο του κεφαλιού στο αφεντικό. Η παράταση της θητείας από την άλλη θα είναι ένα ακόμα δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών. Όσο για τις επικλήσεις στην επιμόρφωση των φαντάρων, μόνο θυμηδία και οργή μπορεί να προκαλέσουν σε όποιον έχει εμπειρίες από «του παραλόγου την θητεία».

Ενώ η κυβέρνηση και ο ΣΕΒ συμφωνούν πως λεφτά για παιδεία, υγεία και μισθούς και συντάξεις δεν υπάρχουν, προωθείται η αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων μαμούθ άνω των 10 δις ευρώ, η πρόσληψη 15.000 μόνιμων στρατιωτικών και ο διπλασιασμός (!!) του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού για τις στρατιωτικές δαπάνες. Η εμπειρία της «ισχυρής Ελλάδας – Ηγεμονικής δύναμης στα Βαλκάνια» των 00’ς που είχε ως τίμημα την κούρσα των εξοπλιστικών προγραμμάτων επαναλαμβάνεται τώρα ως φάρσα (ή ως τραγωδία?), πάνω στα μνημονιακά αποκαΐδια της διογκωμένης ανεργίας, των πετσοκομμένων μισθών και των δραματικών ελλείψεων σε υγεία, παιδεία και κοινωνικές παροχές.

Το εργατικό λαϊκό και το νεολαιίστικο κίνημα πρέπει να αποκαλύψουν τον βαθιά αντιδραστικό χαρακτήρα αυτών των σχεδίων. Σύσσωμα τα κυβερνητικά ΜΜΕ προπαγανδίζουν την αναγκαιότητά τους στο όνομα της “τουρκικής επιθετικότητας” αποσιωπώντας την επιθετικότητα και της ελληνικής ολιγαρχίας που επιδιώκει να αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό της ρόλο διεκδικώντας για λογαριασμό της κομβικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο! Η αποδοχή από την πλευρά δυνάμεων της αριστεράς αυτών των επιχειρημάτων, η μονομερής ανάδειξη της “τουρκικής επιθετικότητας” χωρίς παράλληλα ανάδειξη του επιθετικού ρόλου και της ελληνικής αστικής τάξης, η ταύτιση των ΑΟΖ με τα “σύνορα” και η απόκρυψη ότι θέλουν να στείλουν την νεολαία για σφαγή για να μοιράσουν τα πετρέλαια  οι πολυεθνικές και οι καπιταλιστές δικαιολογεί τα κυβερνητικά επιχειρήματα και υπονομεύει την μάχη ενάντια στην στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας, τον εθνικισμό και τον πόλεμο!

ΩΣ ΕΔΩ! ΚΑΤΩ Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ Η ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΙΑ!

Η ανατροπή των σχεδίων της στράτευσης στα 18 και της συμμετοχής στα πολεμικά σχέδια να γίνει υπόθεση όλης της νεολαίας, όλου του εργατικού κινήματος και της αριστεράς. Με τους αγώνες μας, με κίνημα μαζικό μέσα κι έξω από το στρατό θα τους σταματήσουμε.

  • Αγώνας για ειρήνη και συναδέλφωση των λαών! Δεν πολεμάμε για τις ΑΟΖ τους! Καμία εξόρυξη από Ελλάδα- Τουρκία- Πολυεθνικές!
  • Εδώ και τώρα μείωση της θητείας! Ίσες συνθήκες στράτευσης για όλους. Καμία σκέψη για στράτευση στα 18!
  • Όχι στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ! Ριζική μείωση των στρατιωτικών δαπανών! Λεφτά για υγεία παιδεία κοινωνικές ανάγκες!
  • Να διαλυθεί ΝΑΤΟ και ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ. Κανένας νέος μισθοφόρος!
  • Ο φαντάρος είναι πολίτης με στολή! Ελεύθερος συνδικαλισμός των φαντάρων!

 

νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση