Θέλουμε μόρφωση, δουλειά, ελεύθερη ζωή και ΟΧΙ περισσότερους μήνες στον στρατό!

Θέλουμε μόρφωση, δουλειά, ελεύθερη ζωή και ΟΧΙ περισσότερους μήνες στον στρατό!

Δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες στην εφημερίδα της κυβέρνησης η ΚΥΑ που οριστικοποιεί την αύξηση θητείας για το στρατό ξηράς στους 12 μήνες. Είναι κάτι παραπάνω από προκλητική η τακτική της κυβέρνησης να εκμεταλλεύεται για ακόμη μια φορά την πανδημία και τα συνεχόμενα lockdown που επιβάλλει σε λαό και νεολαία, για να νομοθετήσει εις βάρος των κοινωνικών αναγκών. Με το πόδι στο γκάζι η κυβέρνηση, έχοντας εξαγγείλει εδώ και καιρό το μέτρο της αυξημένης θητείας, ανακοινώνει ότι αυτή θα ισχύσει από τη σειρά του Μάη, επιλογή που δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται ούτε λίγο για τους υγειονομικούς κινδύνους που υπάρχουν στα γεμάτα από κόσμο στρατόπεδα, που αντί να φεύγουν πιο νωρίς θα κάθονται και παραπάνω, αλλά δεν την ενδιαφέρει ούτε η πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι περισσότερες οικογένειες και νέοι, φορτώνοντας τους ένα σημαντικό οικονομικό βάρος με τους επιπλέον μήνες μια θητείας που η οικονομική συμβολή του κράτους είναι στα 8,62 € .

Είναι πολύ φυσιολογικό να αναρωτιέται κανείς για ποιό λόγο η κυβέρνηση βιάζεται τόσο να περάσει αυτό το μέτρο εν μέσω κορονοϊού. Ειδικά από τη στιγμή που τα στρατόπεδα έχουν αποδειχτεί από τις πιο επικίνδυνες εστίες μετάδοσης, λόγω του μεγάλου συνωστισμού και των ανύπαρκτων μέτρων. Αυτό που θέλει η κυβέρνηση να πετύχει είναι μια αύξηση του αριθμού των οπλιτών, ειδικά για τα στρατόπεδα της παραμεθορίου, με στόχο την ενίσχυση της «πολεμικής ετοιμότητας» για την ανταπόκριση στις απαιτήσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, για όλο και βαθύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή, την συνέχιση του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού, που συνδυάζει τον «διάλογο» των αστικών τάξεων, με τις πολεμικές προετοιμασίες,  την ενίσχυση της παρέμβασης του στρατού σε ρόλο χωροφύλακα για τους πρόσφυγες, ενώ σοβαρή ανησυχία προκαλούν οι σταθερές ασκήσεις «καταστολής πλήθους» στις οποίες προβαίνει ο ελληνικός στρατός ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.  Nα συντηρήσει το κλίμα πολεμικής επιφυλακής και ετοιμότητας απέναντι στην Τουρκία. Η αύξηση της θητείας πάει μαζί με τα υπέρογκα ποσά στα εξοπλιστικά προγράμματα, πάει μαζί με τις χιλιάδες προσλήψεις στελεχών, σαν μια σειρά αλλαγών που θα εγγυηθούν την πολεμική αναβάθμιση του ΕΣ και της δυναμικής του στην περιοχή. 

Η ελληνική αστική τάξη καλοβλέπει τα ενεργειακά κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου, γι αυτό προσδένεται στο ΝΑΤΟικό άρμα με τόσο φανατισμό και κάνει την χώρα μια τεράστια αμερικάνικη βάση, γι’ αυτό συμμαχεί με τα ακραία αντιδραστικά καθεστώτα της Αιγύπτου, των ΗΑΕ, του Ισραήλ. Γι’ αυτό ρίχνει λάδι στην φωτιά του ανταγωνισμού με την Τουρκία που επίδικό του είναι αν θα είναι το ελληνικό ή το τούρκικο κεφάλαιο και οι αντίστοιχοι σύμμαχοι της κάθε πλευράς (ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία, κτλ), που θα έχουν το πάνω χέρι στις συμφωνίες που θα γίνουν στην περιοχή για τα ενεργειακά κοιτάσματα, για τους αγωγούς και τις εμπορικές ροές. Για τα κέρδη των πολυεθνικών και ντόπιων επιχειρήσεων, για την εξυπηρέτηση των ΝΑΤΟϊκών συμφερόντων στην περιοχή, θυσιάζονται οι κοινωνικές ανάγκες στο βωμό των εκατομμυρίων για εξοπλισμούς και μαντρώνουν τους φαντάρους στα στρατόπεδα για να είναι αναλώσιμοι υπηρέτες σε ένα στρατό πάροχο ασφάλειας του ΝΑΤΟ, των εφοπλιστών, των πετρελαϊκών.

Η αύξηση θητείας είναι ένα σκληρά ταξικό μέτρο!

Η κυβέρνηση μιλά για εξισορρόπηση της ανισότητας που υπήρχε μεταξύ του στρατού ξηράς και των υπόλοιπων σωμάτων. Αυτό που ηθελημένα δεν απαντά η κυβέρνηση είναι για την πραγματική κοινωνική ανισότητα, η οποία εκφράζεται και στο στρατό, αφού οι πιο πλούσιοι περνούν τη θητεία τους άνετοι κάπου κοντά στο σπίτι τους έχοντας τις κατάλληλες διασυνδέσεις, κάτι που δεν ισχύει για την πλειοψηφία των νέων που πάνε στρατό. Τα πιο φτωχά παιδιά θα πρέπει να μείνουν άλλους 4 μήνες στην παραμεθόριο αν θέλουν να κάνουν 9μηνο, με την οικονομική επιβάρυνση να είναι τεράστια. Πόσοι νέοι έχουν σήμερα την οικονομική δυνατότητα να κρατούν στην άκρη 3 και 4 χιλιάρικα για να πάνε στρατό; Όταν υπάρχουν τόσα πολλά παιδιά που δυσκολεύονται να σπουδάσουν γιατί παράλληλα δουλεύουν, όταν πιάνουν δουλειά νεαρά παιδιά ήδη από το σχολείο για να βοηθήσουν στο οικογενειακό εισόδημα, πώς αυτά τα παιδιά θα μείνουν ουσιαστικά άνεργοι για ακόμα περισσότερους μήνες;

Και σε ποιό περιβάλλον καλούν τον νέο κόσμο να πάει να κλειστεί για παραπάνω μήνες; Σ’ ένα περιβάλλον πλήρους υποβάθμισης της ξεχωριστής προσωπικότητας του κάθε φαντάρου, όπου τα στελέχη υποβάλλουν ειδικά τους φαινομενικά πιο αδύναμους φαντάρους σε τεράστια ψυχολογική πίεση που έχει οδηγήσει μέχρι και σε αυτοκτονίες φαντάρων που δεν άντεξαν. Σε ένα χώρο αναπαραγωγής πλήρως ρατσιστικών, εθνικιστικών, σεξιστικών αντιλήψεων, χωρίς σεβασμό στη διαφορετική πολιτική, πολιτισμική, θρησκευτική άποψη, όπου αναπαράγεται σε όλα τα επίπεδα η επιβολή του ισχυρού. Επιδιώκουν μέσα από την αύξηση της θητείας να εντείνουν αυτή τη διαδικασία πειθάρχησης, αφού θέλουν μια νεολαία στο γύψο, να μην “αντιμιλάει” στο αφεντικό όταν θα πάει για δουλειά, να μη σηκώνει κεφάλι στους νόμους εκτρώματα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση. Θέλουν να κόψουν τα φτερά της νέας γενιάς που βγαίνει ξανά στο δρόμο στα πολύ μαζικά εκπαιδευτικά συλλαλητήρια, στις πορείες ενάντια στην αστυνομική αυθαιρεσία, γιατί φοβούνται ότι όταν η νεολαία αγωνίζεται είναι η ελπίδα αυτού του κόσμου για ένα μέλλον χωρίς εκμετάλλευση.

Αυτό που έχουν πραγματική ανάγκη οι νέοι άνθρωποι δεν είναι περισσότεροι μήνες με αγγαρείες, αλλά να σπουδάσουν στο αντικείμενο που έχουν κλίση, να βρουν δουλειά με αξιοπρεπή μισθό στο αντικείμενο που σπούδασαν, να έχουν ελεύθερο χρόνο.

Η αύξηση της στρατιωτικής θητείας, δεν εξυπηρετεί κάποιο «κοινό» καλό. Αποτελεί επίθεση στα δικαιώματα της πληττόμενης νεολαίας, ένα ακόμη εμπόδιο για να οργανώσει τη ζωή της αξιοπρεπώς. Ευτυχώς για εμάς και δυστυχώς για αυτούς, το κίνημα μέσα και έξω από το στρατό είναι μαθημένο να δίνει σκληρές μάχες. Η νεολαία στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στις φτωχογειτονιές, δεν επιθυμεί να βαράει προσοχή στους καραβανάδες, αλλά να βγαίνει βόλτες στο πάρκο, να μαθαίνει νέα πράγματα, να δουλεύει και να δημιουργεί. Γι’ αυτό το μαθητικό κίνημα φώναζε στην αρχή της χρονιάς “Λεφτά για την παιδεία, όχι για τα Rafale”, πιάνοντας στον ύπνο την κυβέρνηση που αμέσως έδωσε σήμα στα παπαγαλάκια της να βγάλουν ειρωνικά σχόλια για να υποβαθμίσουν τα αιτήματα αυτά!

Το μαζικό εργατικό-λαϊκό κίνημα, το κίνημα της νεολαίας και οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς εντός τους, έχουμε αυξημένα καθήκοντα το επόμενο διάστημα. Δεν διακυβεύονται μόνοι οι παραπάνω μήνες στο στρατό. Αυτό που διακυβεύεται είναι αλλά αν το κράτος και η κυβέρνηση θα συνεχίζουν να νομοθετούν θυσιάζοντας τις λαϊκές-νεολαιίστικες ανάγκες στο βωμό πολεμοκάπηλων σχεδίων για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των ΗΠΑ, της ΕΕ. Να τους κάνουμε να μετανιώσουν που στοχοποιούν με τα μέτρα τους τη νέα γενιά. Σε σχολεία, πανεπιστήμια, γειτονιές, μαζί και με κάθε νέο που πήγε, είναι ή θα πάει φαντάρος, να υψωθεί τείχος αντίστασης και αντεπίθεσης!

  • Καμία σκέψη για αύξηση της θητείας, αντίθετα πάλη για μείωση της υποχρεωτικής στράτευσης
  • Πάλη για την υπεράσπιση της ειρήνης. Ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους επικίνδυνους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων για τις ΑΟΖ. Αγώνας ενάντια στα πολεμικά σχέδια στην Αν. Μεσόγειο και παντού! Δεν θα γίνουμε κρέας στα κανόνια τους!
  • Πάλη ενάντια στην «συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Έξω οι βάσεις του θανάτου. Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ
  • Λεφτά για την παιδεία, την υγεία, για τις λαϊκές ανάγκες και όχι για υπέρογκα εξοπλιστικά προγράμματα
  • Μαζικές μόνιμες προσλήψεις σε γιατρούς, νοσοκόμους, καθηγητές και διδακτικό προσωπικό. Όχι προσλήψεις για το στρατό και την αστυνομία
  • Αλληλεγγύη και διεθνισμός μεταξύ του ελληνικού και του τούρκικου λαού που δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα!

νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Μάρτιος 2021