ΝΑΡ-νΚΑ Ιωαννίνων: Εκδήλωση για τον πόλεμο στην Ουκρανία το Σάββατο 9/4

ΝΑΡ-νΚΑ Ιωαννίνων: Εκδήλωση για τον πόλεμο στην Ουκρανία το Σάββατο 9/4

Συζήτηση – πολιτική Εκδήλωση του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και της νΚΑ Σάββατο 9/4 στις 19:00 στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίων με θέμα: «Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ».

Ομιλητής: Γιώργος Μιχαηλίδης, Ιστορικός και μέλος της Π.Ε. του ΝΑΡ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας βάζει σε μια νέα εποχή. Δεν είναι μόνο η εισβολή της
Ρωσίας στην Ουκρανία που φυσικά καταδικάζουμε απερίφραστα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν ξεκίνησε τώρα. Με σχεδιασμό και ενθάρρυνση από ΕΕ και ΗΠΑ ανατράπηκε με πραξικόπημα πριν λίγα χρόνια η εκλεγμένη κυβέρνηση και με μακρύ χέρι τους ναζιστές εξαπολύθηκε στην Ουκρανία πογκρόμ ενάντια σε κάθε τι αριστερό, δημοκρατικό, εργατικό ή ενάντια σε όποιους μιλούσαν ρωσικά. Οι 14.000 νεκροί στις Λαϊκές δημοκρατίες του Ντονμπάς ήταν το προανάκρουσμα για το σημερινό μακελειό. Αυτός ο πόλεμος έχει πίσω του την προϊστορία των πάνω από 30 εισβολών, βομβαρδισμών και επεμβάσεων από το ΝΑΤΟ, κυρίως από τις ΗΠΑ σε χώρες και περιοχές που αποτελούν το 1/3 του κόσμου. Κυρίως όμως πρέπει να δούμε σε ποια εποχή πολέμου μπαίνουμε σήμερα στο πλαίσιο του ολοκληρωτικού φονικού καπιταλισμού της εποχής μας. Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές απαιτείται η κινητοποίηση του εργατικού-λαϊκού και του αντιπολεμικού κινήματος διεκδικώντας:

  • Να σταματήσουν τώρα οι εχθροπραξίες. Έξω από την Ουκρανία η Ρωσία, να σταματήσει κάθε επέμβαση και επέκταση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην Ουκρανία και την ευρύτερη περιοχή.
  • Να αποφασίσουν οι κάτοικοι της Ουκρανίας για το μέλλον τους.
  • Να παύσει κάθε εμπλοκή, κάθε συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία και στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.
  • Έξω οι βάσεις. Να κλείσει η Σούδα, η Αλεξανδρούπολη δεν θα γίνει εφαλτήριο πολέμου.
  • Έξω από το ΝΑΤΟ, όχι στον ευρω-στρατό, έξω από την ΕΕ.
  • Κάτω η φιλοπόλεμη αντεργατική-αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, αγώνας για ανατροπή της κυβέρνησης και κάθε κυβέρνησης με αντιλαϊκή πολιτική.
  • Να ηττηθεί η πολεμική στρατηγική στην οποία οδηγεί ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός.

Ο πόλεμος των αγωγών, ο πόλεμος για την καπιταλιστική οικονομία, δεν είναι δικός μας πόλεμος. Υπόβαθρο της πολεμικής υστερίας είναι οι οικονομικές κρίσεις του καπιταλισμού, αλλά και γενικότερα η συνάντηση πολλών όψεων μιας καθολικής κρίσης κοινωνικού υποδείγματος εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Το κρίσιμο ζήτημα είναι η συγκρότηση ενός μαζικού, διεθνούς, ανεξαρτήτου στρατοπέδου των λαών που θα απειλήσει την πολεμική στρατηγική, χωρίς να μπαίνει στα σκέλια κανενός πόλου.

nar_nka_giannena_ekdilosi_oukrania