ΝΑΡ-νΚΑ: Το εκπαιδευτικό κίνημα στις επάλξεις!

ΝΑΡ-νΚΑ: Το εκπαιδευτικό κίνημα στις επάλξεις!

Μαχητικός αγώνας απέναντι στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια!

Η νέα χρονιά οφείλει να ξεκινήσει αγωνιστικά για τα σχολεία, τις σχολές και συνολικά τον κλάδο της εκπαίδευσης. Η πρόθεση της κυβέρνησης να παρακάμψει με διαδικασία fast-track το άρθρο 16 και να νομοθετήσει τη δυνατότητα ύπαρξης μη-κρατικών -δηλαδή ιδιωτικών- πανεπιστημίων δεν θα περάσει έτσι. Το εκπαιδευτικό κίνημα έχει εμπειρία από τέτοιου είδους μάχες, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που οι εκάστοτε κυβερνήσεις επιτίθονται στην παιδεία, έχουν προσπαθήσει μάλιστα να ξανακάνουν ακριβώς το ίδιο το 2006-2007, δηλαδή να αναθεωρήσουν το άρθρο 16 του Συντάγματος. Πιστεύουν ότι 17 χρόνια, μετά το μεγαλειώδες κίνημα της εκπαίδευσης, η δυναμική του έχει φθαρεί και θα πετύχουν τώρα τον πολυπόθητο σκοπό τους, να κουρελιάσουν το άρθρο που βάζει φραγμό στους ιδιώτες, ώστε να πέσουν σαν αρπακτικά πάνω και από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Δεν θα τους το επιτρέψουμε! Με ένα κίνημα που θα έχει μπροστά την εκπαίδευση, τους φοιτητές, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, θα ορθώσουμε τείχος απόρθητο μπροστά στις επιδιώξεις τους!

Δεν θα τους αφήσουμε πρώτα να «κόβουν» τη νέα γενιά από τα δημόσια πανεπιστήμια με τους ταξικούς και εξεταστικούς φραγμούς τους (ΕΒΕ, Τράπεζα Θεμάτων, κλπ) και στη συνέχεια να τους στέλνουν στην αγκαλιά των επιχειρηματιών της εκπαίδευσης για να τους γεμίζουν τις τσέπες με λεφτά.

Δεν θα τους αφήσουμε να τσακίσουν ακόμα περισσότερο τα δημόσια πανεπιστήμια που θα πρέπει να ανταγωνιστούν τα ιδιωτικά πρώτα απ’ όλα σε οικονομικούς πόρους, επιβάλλοντας δίδακτρα στα προπτυχιακά, τροποποιώντας τα προγράμματα σπουδών στις ορέξεις της αγοράς, υποχρηματοδοτώντας τα δημόσια πανεπιστήμια με ακόμα λιγότερα κονδύλια.

Δεν θα τους αφήσουμε να κάνουν τα πτυχία κουρελόχαρτα, χωρίς κανένα δικαίωμα στην εργασία, για να προάγουν μια ακόμα μεγαλύτερη μπίζνα πιστοποιήσεων που θα αποδεικνύει αν οι σπουδές τόσων χρόνων είχαν κάποια νόημα.

Δεν θα τους αφήσουμε να χρησιμοποιήσουν το απαράδεκτο άρθρο 28, που λέει με ένα γενικό τρόπο ότι οι διεθνείς συμβάσεις -δηλαδή οι επιταγές της Ε.Ε.- είναι πάνω από οποιοδήποτε νόμο της χώρας, λες και είμαστε σε καθεστώς δουλοπαροικίας. Να το χρησιμοποιήσουν για να καταργήσουν το άρθρο 16, που λέει σαφέστατα πως μπορούν να υπάρχουν μόνο δημόσια ΑΕΙ.

Μέχρι το τέλος Γενάρη που η κυβέρνηση έχει αναγγείλει ότι θα έχει ξεμπερδέψει δια νόμου με τα δημόσια πανεπιστήμια και μαζί θα φέρει νόμους και για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, αλλά και για τα σχολεία, ώστε να είναι σίγουρη ότι θα έχουν πελατεία τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, δεν θα μείνει σχολή και σχολείο σε ηρεμία!

Στις 11 του Γενάρη θα πάρουν την πρώτη τους απάντηση με φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικούς να έχουν δώσει ραντεβού στους δρόμους! Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί μαχητικά με καταλήψεις, απεργίες, διαδηλώσεις και έναν αγώνα διαρκείας που θα αγκαλιάσει όλη την κοινωνία και θα δηλώνει εμφατικά ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης θα πέσουν στο κενό!

Σε αυτόν τον αγώνα πρέπει να συμβάλουν όλες οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις ενωτικά! Με διάθεση και σχέδιο να γίνει ανυποχώρητος αγώνας διαρκείας βάζοντας πραγματικό ανάχωμα στα κυβερνητικά σχέδια και όχι να περιοριστεί το κίνημα σε συμβολικές κινητοποιήσεις ή πορείες «τουφεκιές στον αέρα» και βλέπουμε…

Το ΝΑΡ και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση θα συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην κατεύθυνση ενός κινήματος ανατροπής και διεκδίκησης. Που όχι μόνο θα ανατρέψει στις επιδιώξεις της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και των κορακιών του κεφαλαίου να κατασπαράξουν την παιδεία, αλλά θα βάλει σαν στόχο του αγώνα τη διεκδίκηση των σύγχρονων μορφωτικών κι εργασιακών δικαιωμάτων, για μια παιδεία αποκλειστικά δημόσια στο ύψος των αναγκών των λαϊκών και εργατικών στρωμάτων και των δυνατοτήτων της εποχής. Μια παιδεία που όλα τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση σε αυτήν, με μόρφωση σφαιρική και ολόπλευρη και όχι κομμένη και ραμμένη στις απαιτήσεις της αγοράς, με κατεύθυνση της γνώσης και της έρευνας την εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνικής πλειοψηφίας και όχι τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών και της πολεμικής βιομηχανίας.

Ξανά λοιπόν στο δρόμο του αγώνα! Να γίνει για μια ακόμα φορά η εκπαίδευση ο εφιάλτης των αστικών επιτελείων! Να γίνει ο σπασμένος κρίκος στην πολιτική τους!

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση
νεολαία για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση