Νέο τεύχος περιοδικού Αναιρέσεις!

Νέο τεύχος περιοδικού Αναιρέσεις!

Έφτασε! Το τεύχος 34 του περιοδικού ΑΝΑΙΡΕΣΕΙΣ με θέμα τα Βαλκάνια. Θα το βρείτε στα επερχόμενα φεστιβάλ Αναιρέσεις στις 7-8-9 Ιούνη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη. Πάτρα και Γιάννενα, και στις κατά τόπους Αναιρέσεις.

Το περιοδικό Αναιρέσεις, συνεπές στην προσπάθειά του να καταπιάνεται και να φιλοξενεί απόψεις γύρω από τα «καυτά» ζητήματα της εποχής που διανύουμε, ανοίγει τον φάκελο «Βαλκάνια». Το παρόν τεύχος επιχειρεί να δώσει μια διαφορετική – από το κυριάρχο ρεύμα – οπτική για τις εξελίξεις στην βαλκανική χερσόνησο, την ιστορία και τις σχέσεις των λαών, έχοντας μια ριζοσπαστική και διεθνιστική προσέγγιση.

Τα Βαλκάνια αποτελούν μια γεωγραφική περιοχή πλούσια σε μεγάλα ιστορικά γεγονότα. Από τις μεγάλες εξεγέρσεις και τους αγώνες των βαλκανικών λαών, μέχρι την σπουδαία αντιφασιστική δράση και τις Λαϊκές Δημοκρατίες. Ωστόσο, από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και μετά, τα Βαλκάνια μαστίζονται από εμφύλιες διαμάχες, εθνικισμό, ρατσισμό και επαναχάραξη συνόρων. Η Βαλκανική γειτονιά από χώρο συναδέλφωσης και κοινού αγώνα των λαών, μετατράπηκε τα τελευταία 30 χρόνια σε αρένα πολέμων και μίσους. Φυσικά, βασικός υπαίτιος αυτής της κατάστασης δεν είναι άλλος από τον ιμπεριαλισμό: τις ΗΠΑ που με βασικό άρμα το ΝΑΤΟ, έχουν λεηλατήσει και συνεχίζουν να λεηλατούν τους Βαλκάνιους. Ποιος μπορεί να ξεχάσει άραγε την ισοπέδωση της Γιουγκοσλαβίας από την δολοφονική πολεμική μηχανή των ΗΠΑ στα τέλη του 20ου αιώνα; ‘Η αντίστοιχα, τον ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην καλλιέργεια του μίσους και του σοβινισμού μεταξύ των επιμέρους μειονοτήτων μιας πολυεθνικής και πολυ-πολιτισμικής χερσονήσου, όπως η Βαλκανική, με στόχο την αλλαγή των συνόρων και την δημιουργία κρατών-προτεκτοράτων των ιμπεριαλιστών.

Απέναντι σε όλα τα παραπάνω, το περιοδικό Αναιρέσεις επιχειρεί να αναδείξει αυτά που μας ενώνουν με τους γείτονές μας, παρά αυτά που μας χωρίζουν. Με το σύνολο των άρθρων που φιλοξενούνται, επιχειρούμε να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Είμαστε λαοί με αντίστοιχη ιστορία, πολιτισμό και κουλτούρα. Μας ενώνει η ανάγκη να ζούμε ελεύθεροι στους τόπους μας, να αναπτύσσουμε σχέσεις φιλίας, αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ μας. ‘Εχουμε κοινούς εχθρούς: το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τις αστικές τάξεις των χωρών μας. Αυτοί έχουν συμφέρον να μας διασπάνε για να εξυπηρετούν τα σχέδιά τους. Εμείς έχουμε συμφέρον να ενωθούμε για να τους ανατρέψουμε και να ζήσουμε σύμφωνα με τις δυνατότητές μας.

Γι αυτό το λόγο, η εποχή επιτάσσει αλλαγή των πολιτικών και κοινωνικών συσχετισμών στα Βαλκάνια. Είναι αναγκαία όσο ποτέ μια σύγχρονη επαναστατική αριστερά που θα προτάξει το παραπάνω μήνυμα και θα σηκώσει ψηλά την σημαία του αντι-ιμπεριαλιστικού και αντι-καπιταλιστικού αγώνα στην περιοχή μας. Στο πλαίσιο της επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των ριζοσπαστικών φωνών των χωρών της γειτονιάς μας, το περιοδικό φιλοξενεί άρθρα-παρεμβάσεις συναγωνιστών από τις χώρες της Κροατίας και της Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίοι μας μεταφέρουν τις δικές τους εμπειρίες από το δικό τους μετερίζι.