νΚΑ: Η ελπίδα ταξιδεύει στις γενιές και χτίζει τον κόσμο της ανατροπής!

νΚΑ: Η ελπίδα ταξιδεύει στις γενιές και χτίζει τον κόσμο της ανατροπής!

Το φεστιβάλ Αναιρέσεις ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και μαζικότητα, αφήνοντας σαν ανάμνηση  υπέροχες στιγμές, παρά τις δύσκολες μέρες και καταστάσεις που βίωσε και αντιμετώπισε, καταφέρνοντας να στήσει μια τριήμερη γιορτή κόντρα στην απόγνωση και την αποξένωση. Οι δυσκολίες και τα εμπόδια που προσπάθησαν να βάλουν κυβέρνηση, κράτος και πρυτάνεις δεν κατάφεραν τελικά να αποτρέψουν να γίνει το φεστιβάλ, με τη φετινή διοργάνωση να πραγματοποιείται στο Θέατρο Βράχων και να αποκτά ιδιαίτερη πολιτική σημασία.

Στα 31η διοργάνωσή του, το φεστιβάλ Αναιρέσεις πλημμύρησε με χιλιάδες νέους και νέες, που γέμισαν ζωντάνια και ενέργεια το τριήμερο κάτω από τους βράχους, δίνοντας σαφές μήνυμα πως τα πολιτικά – πολιτιστικά φεστιβάλ και εγχειρήματα θα πραγματοποιούνται, θα ανοίγουν ορίζοντες για νέους ανατρεπτικούς δρόμους στην οικοδόμηση μιας άλλης κοινωνίας, κουλτούρας και πολιτισμού ενάντια στην κυρίαρχη. Θα βάζουν φρένο στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, του κράτους και του κεφαλαίου να επικρατήσουν τα ιδιωτικά συμφέροντα, οι ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων χώρων, η αποστείρωση και αποπολιτικοποίηση των Πανεπιστημίων και η εξαφάνιση των πολιτικών εκδηλώσεων και πολιτιστικών πρωτοβουλιών που δεν εντάσσονται στη κυρίαρχη αφήγηση.

Η νεολαία και οι εργαζόμενοι στήριξαν και αγκάλιασαν θερμά τη διοργάνωση, που μπορεί να άλλαξε χώρο για φέτος, όμως κατάφερε μέσα σε ένα τριήμερο να ανοίξει ενδιαφέροντα θέματα συζήτησης, προβληματισμού και αγωνιών για την επόμενη μέρα των αγώνων και της καθημερινότητας. Φυσικά, δεν έλειψε η ψυχαγωγία, η μουσική και η ποιοτική και φθηνή διασκέδαση. Το φεστιβάλ αποτέλεσε σημείο συνάντησης της νεολαίας και των εργαζομένων  που το προηγούμενο διάστημα βρέθηκε στο δρόμο στους αγώνες ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την ιδιωτικοποίηση της παιδείας, της υγείας και των δημόσιων αγαθών, αψηφώντας την  τεράστια καταστολή, αναμετρήθηκε με την εργοδοτική βία και τρομοκρατία, αναζητώντας συλλογικούς τρόπους διεξόδου. Ένα τέτοιο συλλογικό εγχείρημα για ένα εναλλακτικό παράδειγμα στον χώρο του πολιτισμού και της ανατρεπτικής πολιτικής δράσης μόνο αισιοδοξία και ελπίδα μπορεί να αφήσει πίσω του. Ένα τριήμερο που καταφέρνει τόσα χρόνια να παραμένει τόπος συνεύρεσης και συζήτησης των μαχόμενων ανατρεπτικών δυνάμεων της αριστεράς και επανεξόρμησης των κομμουνιστικών ιδεών.

Σε Αθήνα και Πάτρα οι πολιτικές συζητήσεις του φεστιβάλ διαχέονταν από πλευρές της πολιτικής επικαιρότητας που αφορούν τους εργαζομένους και τη νεολαία. Από το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, με αφορμή τις Ευρωεκλογές και την μπροσούρα του ΝΑΡ για την Ε.Ε., μέχρι την αστική προπαγάνδα και την απόκρυψη των στοιχείων του πολέμου στην Παλαιστίνη και την απελευθερωτική παιδεία των αναγκών μας. Επιπλέον θέματα που καταπιάστηκαν στις συζητήσεις ήταν πλευρές που απασχολούν το νεολαιίστικο κίνημα, όπως το πως επηρεάζει η εργασία την ψυχική υγεία των εργαζομένων, τους ταξικούς φραγμούς στα σχολεία και στην εκπαίδευση αλλά και για τις αλλαγές στο νέο ποινικό κώδικα.

Στο χώρο φιλοξενήθηκε έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Άνθρωποι σε κίνημα και κίνηση” του Μ. Μιλτσακάκη αλλά και πλούσιο παιχνίδι στην παιδική γωνιά που ξετρέλανε μικρούς και μεγάλους φίλους. Οι μουσικές όλων των ειδών προσπάθησαν να αφήσουν στο μυαλό των επισκεπτών μια περιγραφή του πολιτιστικού αντιπροτάγματος που θέλουμε να χτίσουμε, σε πείσμα των νόμων της αγοράς και των επαγγελματικών σχέσεων που επιτάσσουν.

Τις ίδιες ημερομηνίες με το φεστιβάλ Αναιρέσεις, λίγο πιο δίπλα από το Βύρωνα, στην Πανεπιστημιούπολη του ΕΚΠΑ στου Ζωγράφου διεξήχθη ένα διήμερο φεστιβάλ της ΚΝΕ, το οποίο πήρε άδεια για τη διοργάνωση του από το γραφείο του Πρύτανη ΕΚΠΑ. Ως ΝΑΡ, νΚΑ και Αναιρέσεις καταγγέλλουμε την προκλητική και επιλεκτική στάση του Πρύτανη, ο οποίος αρνήθηκε από τον Μάρτιο να παραχωρήσει το χώρο της Πανεπιστημιούπολης στο φεστιβάλ Αναιρέσεις για τις ίδιες ημερομηνίες με προφάσεις την φασαρία, δηλώνοντας ότι δεν θα δοθεί σε κανένα πολιτικό χώρο για φεστιβάλ. Αναρωτιόμαστε ποια είναι τα κριτήρια επιλογής και αδειοδότησης από το γραφείο του Πρύτανη, ειδικά όταν πρόκειται για ανοιχτό δημόσιο χώρο Πανεπιστημίου του οποίου είναι διαχειριστής και σε καμία περίπτωση ιδιοκτήτης. Από την άλλη, εντελώς προβληματική είναι και η στάση της ΚΝΕ που επέλεξε συνειδητά να πραγματοποιήσει το φεστιβάλ της τις ίδιες ημερομηνίες και σε αυτό τον χώρο, σπάζοντας μέχρι τώρα την άτυπη αλλά ουσιαστική πρακτική των φεστιβάλ να μην ορίζεται το ένα φεστιβάλ πάνω στις ημερομηνίες του άλλου. Αλλά όπως αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά αυτά είναι «ψιλά γράμματα» για το ΚΚΕ και τη ΚΝΕ στη λογική «το κόμμα να είναι καλά, πιο ισχυρό ΚΚΕ και ας καίγεται ο κόσμος». Εντύπωση μας έκανε και η δημόσια ενημέρωση της ΚΝΕ  πως άφησε πεντακάθαρη την Πανεπιστημιούπολη, μη τυχόν και κατηγορηθεί πως λέρωσε τους χώρους με συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης και μην ταυτιστεί με τα διάφορα άλλα αριστερά φεστιβάλ που «βρωμίζουν» τους χώρους. Δεν έχουμε δει να έχει πάρει κάποια δημόσια θέση το προηγούμενο διάστημα για την επίθεση που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση, ΕΕ και κεφάλαιο για τους χώρους των Πανεπιστημίων και τους δημόσιους χώρους, η οποία όπως φαίνεται θα κρατήσει καιρό. Μάλλον όταν δεν αποτελείς κίνδυνο στην αστική πολιτική και δεν έρχεσαι σε ουσιαστική σύγκρουση και ρήξη με αυτή και το σύστημα,  δεν δημιουργείς κάποιο πρόβλημα στο αστικό αφήγημα για τα Πανεπιστήμια και τις επιδιώξεις τους και τότε μπορείς ελεύθερα διοργανώνεις δράσεις και εκδηλώσεις.

Την περίοδο που τα «εναλλακτικά» – εμπορικά μουσικά φεστιβάλ πληθαίνουν και ακριβαίνουν, το εγχείρημα των Αναιρέσεων λειτουργεί κόντρα στο εχθρικό περιβάλλον των καπιταλιστικών σχέσεων με βασικές αρχές του την αυτοοργάνωση, την αλληλεγγύη και τη συλλογικότητα! Τα μέλη της ν.Κ.Α., του ΝΑΡ για τη Κομμουνιστική Απελευθέρωση και ανένταχτοι αγωνιστές/ριες υλοποίησαν συλλογικά τη διοργάνωσή του, χωρίς καμία χρηματοδότηση, προσπαθώντας να συμβάλουν στην οικοδόμηση ενός άλλου πολιτιστικού ρεύματος.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας με νέο γύρο Αναιρέσεων στα Γιάννενα στις 21/6, στην Κατερίνη τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβρη σε περισσότερες πόλεις, καθώς και στις Λέσχες Αναιρέσεων στις μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χανιά) όπου μπορείτε να προμηθευτείτε το νέο τεύχος περιοδικού Αναιρέσεις με αφιέρωμα στην παιδεία. Τα λέμε σύντομα στο καθιερωμένο καλοκαιρινό ραντεβού του κάμπινγκ Αναιρέσεις στις 15 – 22/7 στο Milos Camping στην Ερέτρια. Stay tuned!