νΚΑ: Η νεολαία στον αγώνα για την ανατροπή. Για να ζήσουμε αλλιώς!

νΚΑ: Η νεολαία στον αγώνα για την ανατροπή. Για να ζήσουμε αλλιώς!

Και τι δεν έχουμε ακούσει, οι νέοι και οι νέες, όλους τους τελευταίους μήνες από την κυβέρνηση. Μάθαμε ότι είμαστε οι ανεύθυνοι που φταίνε για τη διασπορά του κορωναϊού, ότι δεν κάνουμε καλά βιογραφικά για αυτό δε βρίσκουμε δουλειά, ότι οι σχολές μας είναι κέντρα ανομίας, ότι πρώτα θα ανοίξουν όλοι οι κλάδοι (ίσως και τα χιονοδρομικά κέντρα) και μετά θα υπάρξει μέριμνα για την εκπαίδευση, ότι δεν έχουμε δικαίωμα να αντιδράμε και να αγωνιζόμαστε για τη ζωή μας. Φυσικά, όλα αυτά δεμένα και σε συνέχεια με παλιότερες αναφορές για τους νέους από το Περιστέρι που καλύτερα να γίνονται ψυκτικοί.

Όμως, ούτε κάτσαμε, ούτε θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια! Από τα τεράστια πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, μέχρι τη μεγαλειώδη κινητοποίηση στη Νέα Σμύρνη και τις πολύ μαζικές πορείες σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας και στην υπόλοιπη Ελλάδα, η νεολαία και οι εργαζόμενοι έδωσαν ηχηρό παρόν. Φωνάξαμε ΩΣ ΕΔΩ!

Η μόνη απάντηση της κυβέρνησης στα δίκαια αιτήματά μας είναι η καταστολή και ο όλο και αυξανόμενος αυταρχισμός. Από τη μία, η αστυνομοκρατία και η σωρεία περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας, με τα μηχανοκίνητα τάγματα του Χρυσοχοϊδη να δρουν με πλήρη πολιτική κάλυψη και εντολές. Και από την άλλη, οι απαγορεύσεις διαδηλώσεων, δια στόματος του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. που είδαμε όλο αυτό το διάστημα, τα πρόστιμα σε όποιον τόλμησε να αμφισβητήσει τις αντιδημοκρατικές απαγορεύσεις, τα στημένα κατηγορητήρια και η λίστα δεν έχει τελειωμό. Δεν είναι μια ειδική συνθήκη της πανδημίας και του lockdown. Τα τελευταία χρόνια καταργήθηκε το δικαίωμα στην απεργία, το πανεπιστημιακό άσυλο, το δικαίωμα στη διαδήλωση! Οι κυβερνήσεις και το κράτος θωρακίζονται απέναντι στους εργαζόμενους και τη νεολαία που ασφυκτιούν όλο και περισσότερο και διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Πώς θα μπορούσαμε άλλωστε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια την ίδια στιγμή που:

 • Εδώ και ένα χρόνο ζούμε σε παρατεταμένο lockdown με διαλείμματα, δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, όλα για αυτούς είναι ατομική ευθύνη. Σα να μην έφτανε αυτό, συνεχίζουν το αντεργατικό νομοθετικό έργο με γοργούς ρυθμούς.
 • Ζούμε με επιδόματα, που η ανεργία χτυπάει κόκκινο και ετοιμάζεται να σημειώσει ιστορικά υψηλά, η κυβέρνηση προχωράει σε χρηματοδοτήσεις των ΜΜΕ, το σώσιμο των κερδών επιχειρήσεων (βλ. περίπτωση Aegean). Μάλιστα ετοιμάζεται να κατεβάσει νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που έρχεται να βαθύνει ακόμα περισσότερο τα αντεργατικά τους σχέδια. Παράλληλα εμείς ζούμε σε καθεστώς εργοδοτικής τρομοκρατίας, με κακές υγειονομικές συνθήκες και με πενιχρούς μισθούς.
 • Τα πανεπιστήμια είναι κλειστά εδώ και ένα χρόνο, ψηφίσαν ένα νομοσχέδιο που πετάει εκτός της τριτοβάθμιας χιλιάδες νέους και νέες, που βάζει αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια. Υποβαθμίζουν και διαλύουν το δημόσιο πανεπιστήμιο, νομοθέτησαν ισοτίμηση των πτυχίων με τα ιδιωτικά κολλέγια-μαγαζιά, υποθηκεύουν ακόμα περισσότερο το μέλλον της νέας γενιάς.
 • Δεν παίρνουν κανένα μέτρο για τη βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών στα σχολεία, τα ανοίγουν και τα κλείνουν με τον ίδιο τρόπο. Αντί να δώσουν χρήματα για τις κοινωνικές ανάγκες τα δίνουν για την καταστολή, τους πολεμικούς εξοπλισμούς, το χρέος και τις μεγάλες επιχειρήσεις.
 • Προχωράει στην αύξηση της θητείας, κλέβοντάς μας ζωή και φορτώνοντας νέα βάρη στην λαική οικογένεια. Ενισχύει τον στρατό με νέο «κρέας για τα κανόνια» και δυσβάσταχτους εξοπλισμούς για να εξυπηρετήσει καλύτερα τα επιθετικά συμφέροντα του ΝΑΤΟ στην περιοχή, για να εξυπηρετήσει καλύτερα τους έλληνες πετρελαιάδες και εφοπλιστές στον αναταγωνισμό τους με την Τουρκία για το ποιος θα κερδίσει από τα κοιτάσματα στην Α Μεσόγειο.

Άρα, με πρόσχημα την πανδημία η κυβέρνηση της ΝΔ βαθαίνει την επίθεση στα εργασιακά και μορφωτικά μας δικαιώματα, προωθεί ακόμη περισσότερο την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και των μεγάλων επιχειρήσεων, πετυχαίνει σκληρό πλήγμα στις λαϊκές ελευθερίες. Την ίδια στιγμή, δεν μπορούν να είναι κομμάτι της λύσης οι δυνάμεις που υλοποιούσαν στον πυρήνα την ίδια μνημονιακή πολιτική. Τι μπορεί να πει  ο ΣΥΡΙΖΑ όταν επί 5 χρόνια κυβερνούσε και προωθούσε τις ίδιες αναδιαρθρώσεις; Τι μπορεί να πει το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με τα τόσα μνημόνια στην πλάτη; Παράλληλα, το ΜΕΡΑ 25 είναι εγκλωβισμένο στα αδιέξοδα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη περίοδο, καθώς δεν αμφισβητεί την ΕΕ  και την εξουσία και την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων. Αδύναμο να σταθεί στις ανάγκες της εποχής στέκεται και το ΚΚΕ, που παρά τη συνεισφορά του στους αγώνες, δε συμβάλει  στον αναγκαίο πολιτικό αγώνα ανατροπής, ενώ ήταν απών από κάθε κινητοποίηση για να μην υπάρξει ο πρώτος νεκρός απεργός πείνας στην Ελλάδα

Απέναντι σε όλα αυτά εμείς απαντάμε με ανυποχώρητο αγώνα και με ισχυρή αντικαπιταλιστική αριστερά! Για να ανατραπεί η αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ και η αστική συναίνεση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ! Για να μην πληρώσουμε εμείς την πανδημία, να μην πληρώσουμε άλλη μια κρίση που δε δημιουργήσαμε! Για ρήξη και έξοδο από την ΕΕ, που ακόμα και μέσα στην πανδημία έδειξε το σκληρό της πρόσωπο! Για να μην ξαναπληρώσουμε το χρέος τους! Για να σωθούν οι ζωές μας και όχι οι μεγαλοεπιχειρηματίες με τα λεφτά των φόρων που πληρώνουμε!  Για να δοθούν λεφτά για την υγεία, την παιδεία και τις κοινωνικές ανάγκες και όχι για τους πολεμικούς εξοπλισμούς! Για να μη γίνουμε κρέας στην πολεμική μηχανή, για τα κέρδη μιας χούφτας πολυεθνικών και της ελίτ της χώρας μας. Γιατί όλοι και όλες αξίζουμε μόρφωση με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες, αξιοπρεπή εργασία, δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, υγεία και ειρήνη.

Είμαστε σε εγρήγορση! Οργανωνόμαστε στους χώρους δουλειάς και σπουδών μας, στις γειτονιές μας.

 • Κάτω ο Νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοίδη. Δεν θα εφαρμοστεί ούτε γραμμή. Κανένας αστυνομικός δεν θα πατήσει το πόδι του στο πανεπιστήμιο.
 • Ανοίξτε τώρα την εκπαίδευση με μέτρα προστασίας. Όχι στο συνεχιζόμενο έγκλημα της τηλεκπαίδευσης.
 • Εδώ και τώρα ενίσχυση της δημόσιας υγείας! Προσλήψεις και επιπλέον δρομολόγια σε όλα τα Μ.Μ.Μ. και ελέγχους στους χώρους εργασίας για να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
 • Κάτω τα χέρια από το 8ωρο και από την ασφάλιση. Αγώνας για δουλειά για όλους/ες με αύξηση των αποδοχών και μείωση του χρόνου εργασίας. Είναι δυνατό και εφικτό με βάση τις δυνατότητες της εποχής!
 • Όχι στην αύξηση της θητείας/ στράτευση στα 18. Ριζική μείωση των πολεμικών εξοπλισμών.
 • Ελευθερία από την αστυνομική καταστολή! Καμία αστυνόμευση των αγώνων, της νεολαίας και των ζωών μας. Κατάργηση όλων των ειδικών δολοφονικών σωμάτων της Αστυνομίας (ΜΑΤ/ΔΙΑΣ/ΔΕΛΤΑ)  Άρση όλων των άδικων και κατασκευασμένων κατηγοριών στους συλληφθέντες.

Δε θα θυσιάσουμε τις ζωές μας για τα κέρδη τους!

Δεν θα πληρώσουμε τα σπασμένα της κρίσης τους!

 Να ανατρέψουμε τώρα αυτήν την πολιτική!

 Για παιδεία, υγεία, ζωή στο ύψος των δυνατοτήτων και των αναγκών της εποχής μας!

νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση
22/3/2021