νΚΑ: Μαζικές διαδηλώσεις – Ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση!

νΚΑ: Μαζικές διαδηλώσεις – Ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση!

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας οι μεγάλες συγκεντρώσεις για τα 14 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Μάλιστα, φέτος οι διαδηλωτές ήταν πολλές χιλιάδες με αποτέλεσμα τις πιο μαζικές διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων. Χαιρετίζουμε κάθε νέο και νέα, κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη, που κατέβηκε στο δρόμο και έδωσε το παρόν στις αντικατασταλτικές πορείες, και τους/τις εκατοντάδες που συμμετείχαν στα μπλοκ του ΝΑΡ και της νΚΑ σε όλη την Ελλάδα, ειδικά αυτήν την κρίσιμη στιγμή που διανύουμε.

Μία μέρα πριν την 6η Δεκέμβρη, ξανά από όπλο αστυνομικού, ένας δεκαεξάχρονος δέχτηκε δολοφονική επίθεση με πυροβολισμό στο κεφάλι, γιατί δεν πλήρωσε …. 20 ευρώ βενζίνη. Για ακόμη μια φορά θύμα έπεσε ένας νέος Ρομά, σε μια θλιβερή επανάληψη της τραγικής ιστορίας του Σαμπάνη. Τόσο αξίζει μια ζωή στην Ελλάδα 2.0 που διαμηνύει η κυβέρνηση. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, οι πορείες αυτής της μέρας δεν ήταν πορείες μνήμης, ήταν κυρίως πορείες υπενθύμισης! Το μαζικό κίνημα και η νεολαία δεν πρόκειται να αφήσουν αναπάντητη την καταστολή και τις αστυνομικές επιθέσεις που πληθαίνουν όλο και περισσότερο. Δε θα επιτρέψουμε να ξαναδούμε νεκρό από τα χέρια αστυνομικού.

Μάλιστα, οργή προκαλεί το γεγονός ότι μόλις λίγες ώρες μετά τη δολοφονική επίθεση ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίδομα 600 ευρώ για την αστυνομία. Η ΝΔ στην προσπάθεια της να συσπειρώσει προεκλογικά όλον τον ακροδεξιό συρφετό δε διστάζει να αφήνει την αστυνομία να σουλατσάρει και να δρα ανεξέλεγκτα, με ανεπανόρθωτες συνέπειες, μάλιστα τους επιβραβεύει κιόλας. Λογικό, θα έλεγε κανείς, τόσο ξύλο έφαγαν οι φοιτητές, τόσο ξύλο έφαγαν οι απεργοί (Μαλαματίνα και αλλού), οι πρόσφυγες, οι κάτοικοι των Εξαρχείων και η λίστα δεν έχει τελειωμό.

Επενδύουν στο φόβο, αλλά λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο! Οι μαζικές πορείες της Τρίτης, που ακολούθησαν τις τεράστιες διαδηλώσεις της απεργίας και του Πολυτεχνείου, έδειξαν ότι η καταστολή τους δε σταματάει το λαό που φτωχοποιείται ραγδαία και εκφράζει την οργή του. Και οι εκδηλώσεις του λαϊκού και εργατικού κινήματος θα γίνονται όλο και πιο μαζικές.

Δεν τσιμπάμε στο κλίμα εκλογικής αναμονής που έχει στηθεί. Η κυβέρνηση προσπαθεί να ισοπεδώσει κάθε δικαίωμα και η αντιπολίτευση σφυρίζει αδιάφορα, όπως άλλωστε έκανε και στην πανδημία. Τι να μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ζητάει «εκδημοκρατισμό» της αστυνομίας, λες και όταν ήταν κυβέρνηση δεν χτυπούσαν αλύπητα τα ΜΑΤ για να μην διαδηλώσει ο κόσμος εναντίον του τότε αμερικάνου προέδρου Ομπάμα. Για αυτό και η παρουσία του στις πορείες ήταν αναιμική. Το ΚΚΕ παρά τη συμμετοχή του στις πρωινές συγκεντρώσεις σχολείων και φοιτητικών συλλόγων, έλλειπε από όλες τις απογευματινές συγκεντρώσεις, όπου συμμετείχαν χιλιάδες διαδηλωτές, θυμίζοντας τη φοβικότητα που είχε και το 2008.

Αρνητική εξέλιξη αποτελεί και η βίαια συμπλοκή ανάμεσα στις οργανώσεις ΑΡΙΣ και ΑΡΑΣ στα πλαίσια της πρωινής πορείας στην Αθήνα. Τέτοιες εικόνες και εκφυλιστικές πρακτικές, αμαυρώνουν το μαζικό κίνημα, δε βοηθούν τη μαζικοποίηση των αγώνων και αναπαράγουν την απογοήτευση. Η συνεχής επανάληψη αυτών των περιστατικών πρέπει να τελειώσει και αυτή η βίαιη κουλτούρα να περιθωριοποιηθεί.

Δηλώνουμε τη στήριξη μας στην ανάπτυξη της πάλης του κινήματος για τα σύγχρονα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες, για τη ζωή που μας αξίζει κόντρα στην όλο και πιο βάρβαρη επίθεση του κεφαλαίου. Η περίοδος αναδεικνύει την άμεση ανάγκη συγκρότησης ενός μαζικού οργανωμένου νεολαιίστικου κι εργατικού κινήματος που θα είναι πολιτικά επικίνδυνο απέναντι στην αστική πολιτική και ανεξάρτητο από αυτή, με κέντρο μια πλατιά αντικαπιταλιστική επαναστατική αριστερά, που θα δίνει παλμό και έμπνευση για την προοπτική ανατροπής του συστήματος της φτώχειας και της καταστολής. Για να χάσει εδώ και τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ και κάθε επίδοξος διαχειριστής των κατευθύνσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, των επιταγών του κεφαλαίου. Η νΚΑ, με την παρέμβασή μας στο μαθητικό κίνημα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τα εργατικά σωματεία και τις γειτονιές θα δίνουμε αυτή τη μάχη μέχρι να νικήσει ο λαός.

νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση
08/12/2022