Στις 14-15-16 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά φεστιβάλ υποδοχής πρωτοετών φοιτητών από το πανεπιστήμιο Πατρών. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της πρυτανικής αρχής σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Επιμελητήριο Αχαΐας και τη συνδρομή του Δήμου της Πάτρας που θα διοργανωθεί στο campus του πανεπιστημίου και σε διάφορα σημεία της πόλης. Με αυτή της την πρωτοβουλία η πρυτανική αρχή επιδιώκει οι (νέοι) φοιτητές και φοιτήτριες να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη και το ίδιο το πανεπιστήμιο.
Σε ποιο πανεπιστήμιο καλωσορίζει άραγε η πρυτανική αρχή τους νέους φοιτητές και φοιτήτριες; Μα φυσικά σε αυτό που με επιμονή προσπαθούν να χτίσουν με τις αναδιαρθρώσεις των τελευταίων χρόνων οι κυβερνήσεις ακολουθώντας την πολιτική της ΕΕ και της Μπολόνια και με ζήλο προωθεί και η παρούσα πρυτανική αρχή. Το πανεπιστήμιο της αγοράς και των επιχειρήσεων. Μεταξύ των (χρυσών) χορηγών εξαρχής βλέπουμε τις DELOITTE και ERNST & YOUNG 2 από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές πολυκλαδικές εταιρείες στο τομέα των συμβουλευτικών υπηρεσιών (Big Four).
Σε μία περίοδο που η καθημερινότητα της νεολαίας γίνεται όλο και πιο δύσκολη, φοιτητές δύσκολα βγάζουν το μήνα και η παράλληλη εργασία με τις σπουδές για πολλούς μπορεί να αποτελεί μονόδρομο για να καταφέρουν να σπουδάσουν αφού πλέον το κόστος διαβίωσης για έναν φοιτητή/τρια είναι δυσβάσταχτο. Η πρυτανική αρχή επιδιώκει με την συγκεκριμένη «φιέστα» της να κάνει σαφές στους νέους φοιτητές της πως για να καταφέρει κάποιος να είναι «επιτυχημένος» πρέπει να ακολουθήσει τον ατομικό δρόμο της επιχειρηματικότητας, του συνεχούς και ανελέητου ανταγωνισμού, ακόμη και με τους συμφοιτητές του, να είναι ο «άριστος» ανάμεσα στους πολλούς.
Την ίδια στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των απόφοιτων και του Πα.Πα δουλέυουν με διαλυμένους μισθούς και συμβάσεις εργασίας, χιλιάδες παίρνουν πτυχίο με μηδαμινά επαγγελματικά δικαιώματα γιατί οι πρυτανικές αρχές, με την ευλογία της κυβέρνησης, έχουν προχωρήσει στην διάλυση, απαξίωση και κλείσιμο σχολών, η πρυτανική αρχή με μπροστάρη τον κ. Μπούρα επιλέγει να βγάλει ως βιτρίνα τους «επιτυχημένους αποφοίτους» στο εν λόγω φεστιβάλ, αυτούς που ήταν αρκετά «έξυπνοι» να πουλήσουν την ιδέα τους και να επιτύχουν οικονομικά. Μάλλον οι χιλιάδες ερευνητές και ερευνήτριες που εργάζονται στο Πα.Πα, αυτοί που αποτελούν την καρδιά της ερευνητικής δραστηριότητας του πανεπιστημίου αλλά παράλληλα δουλεύουν χωρίς ασφάλιση, ωράριο και συμβάσεις κυνηγώντας συνεχώς χρηματοδοτήσεις μπας και μπορέσουν να την βγάλουν δεν είναι και οι τόσο επιτυχημένοι απόφοιτοι που να αξίζει να ασχοληθεί με αυτούς η πρυτανική αρχή.
Προμοτάρουν το ξεπούλημα της γνώση και της επιστήμης για τις ανάγκες του εκάστοτε επιχειρηματία αφού μέσα από το Φεστιβάλ έχουν στόχο να προωθήσουν τα «προϊόντα αξίας» του Πα.Πα όπως τα βιομηχανικά διδακτορικά, τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που τρέχουν στο campus αλλά και τους χορηγούς του. Γνώση και έρευνα εμπορεύματα που θα είναι στις υπηρεσίες της εκάστοτέ εταιρίας λοιπόν, και όχι γνώση και έρευνα με βάση τις κοινωνικές ανάγκες.
Διοργανώνουν εκδηλώσεις σε χώρο που έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτη εντός του πανεπιστημίου την ίδια στιγμή που λίγο παραδίπλα οι εστίες παραπαίουν, τα δωμάτια δεν φτάνουν ούτε στο ελάχιστο και η ουρά για την σίτιση κοντεύει να φτάσει στο νοσοκομείο. Ακόμη και ο τρόπος διοργάνωσής του και η «ειδικές εκπτώσεις σε κάποια μαγαζιά», βλέπει τους νέους φοιτητές σαν «κινούμενα χρήματα» που πρέπει να τα μαζέψουν οι τοπικοί καταστηματάρχες. Και όλα αυτά με την συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης, (ακόμη και της «κομμουνιστικής» δημοτικής αρχής (!))
Η πρυτανική αρχή με ένα φεστιβάλ «βιτρίνα» επιδιώκει αυτή την στιγμή να κρύψει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το πανεπιστήμιο, ενώ παράλληλα θέλει να επιβάλλει το αφήγημα του νέου «επιχειρηματικού πανεπιστημίου», το ίδιο αφήγημα που οδηγεί στην διάλυση του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου. Αυτό το αφήγημα και αυτή την λειτουργία είναι που επιδιώκει το κράτος να εξασφαλίσει με την αυταρχικοποίηση των ιδρυμάτων με χαρκτηριστικότερα παράδειγμα την εγκατάσταση της ΟΠΠΙ. Γνωρίζουν πολύ καλά πως το φοιτητικό κίνημα μπορεί να σταθεί εμπόδιο στις βλέψεις τους όπως έχει κάνει και παλιότερα αλλά και πρόσφατα απέναντι στην εγκατάσταση της ΟΠΠΙ εντός των πανεπιστημίων. Φοβούνται την αντίδραση της νεολαίας που το σύστημα δεν έχει τίποτα να της προσφέρει πέρα από φτώχεια, ανεργία και μισο-εργασία, μηδενικό ελεύθερο χρόνο και βία.
Εμείς από πλευράς μας θέλουμε να καλωσορίσουμε τους νέους φοιτητές στον δρόμο του αγώνα. Στην συλλογική δράση και πάλη μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους και τις γενικές μας συνελεύσεις. Στην πάλη για την παιδεία που μας αρμόζει. Για εμάς επιτυχία δεν είναι ο «ατομικός δρόμος» και η «αριστεία», είναι η οργάνωση και η συλλογική πάλη για μια ζωή με αξιοπρέπεια. Στην σύγχρονη δυστοπία που μας ετοιμάζουν εμείς να απαντήσουμε με αγώνες για μόρφωση – δουλειά – υγεία – ελευθερίες
Σχόλιο της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση για το τριήμερο φεστιβάλ υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών (#weloveup2022) | Οργάνωση Πάτρας