Ο Νοέμβρης τους στοιχειώνει ακόμα

39 χρόνια πέρασαν από την εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στην χούντα. 39 ολόκληρα χρόνια αλλά τελικά πόσα πράγματα έχουν αλλάξει; Κάνεις κατάληψη στο σχολείο σου και έρχονται εισαγγελείς για να σε μηνύσουν, κατεβαίνεις σε μια πορεία και παίρνεις απουσία, κατεβαίνεις σε μια διαδήλωση και δεν ξέρεις αν θα γυρίσεις υγιής στο σπίτι σου, γκρεμίζονται κατακτήσεις του κινήματος ολόκληρων αιώνων. Μάλλον 39 χρόνια μετά είμαστε υποχρεωμένοι να ξανά φωνάξουμε κάτω η χούντα. Κάτω η σύγχρονη χούντα της κυβέρνησης, του μνημονίου και της Ε.Ε. Από το δημοτικό κάνουμε εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο αλλά παρόλαυτα με τον τρόπο που γίνονται και τον χαρακτήρα που έχουν καταλήγουν να είναι πιο βαρετές και από μάθημα κάνοντας την επέτειο της 17 Νοέμβρη μια ακόμα αργία. Εν όψη λοιπόν των “νέων” μαθητικών εκδηλώσεων για την επέτειο από την εξέγερση του λαού, πρέπει να απαντήσουμε κάποια βασικά ερωτήματα.

Γιατί τελικά έγινε η χούντα;

Το 1970 ερχόταν μια μεγάλη οικονομική κρίση, όμοια με την σημερινή. Η τότε αστική τάξη της χώρας έπρεπε να διασφαλίσει ότι σε μια τόσο βαθιά οικονομική κρίση, οι επιχειρηματίες θα συνεχίσουν να έχουν κέρδη. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τους κοινωνικούς αγώνες που το 1965 βρίσκονταν σε έξαρση με τα λεγόμενα Ιουλιανά, ώθησαν τους κυβερνώντες να επιλέξουν το πραξικόπημα και την λύση τς χούντας. Ήταν ουσιαστικά ο μόνος δρόμος που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το εργατικό κίνημα και παράλληλα να διασφαλίσει την ομαλή διακυβέρνηση της Ελλάδας. Βέβαια όλα αυτά ήταν υποκινούμενα από την Αμερική και τους πράκτορες της CIA. Την εντολή για να βγουν τα τανκς στον δρόμο την έδωσε ο πράκτορας της CIA Τζον Μόρι.

Τι έκανε η χούντα στα χρόνια που κυβερνούσε;

Η χούντα και οι συνταγματάρχες δεν ήταν με τον λαό όπως πολλοί λένε. Ήταν με τους επιχειρηματίες, τα συμφέροντα των Αμερικανών και ενάντια στο λαό και τους κομμουνιστές. Ήταν με τον Νιάρχο και με τον Ωνάση που έδιναν μισθούς πείνας. Ο δικτάτορας Παπαδόπουλος και οι υπόλοιποι χουντικοί ήταν βουτηγμένοι μέσα στην διαφορά. Έβαζαν μέλη της οικογενείας τους σε υψηλόβαθμες θέσεις στον στρατό. Κάτι το οποίο είχε κάνει με τα δύο του αδέρφια ο Γ. Παπαδόπουλος. Οι συνταγματάρχες στα 7 χρόνια της εξουσίας τους προσπαθούσαν να πείσουν τον λαό και την νεολαία για την μεγάλη Ελλάδα, με τον δυνατό στρατό που θα έμπαινε μπροστά απέναντι στους εχθρούς όπως έλεγε Τούρκους. Τελικά τι έγινε; Η χούντα έδωσε αμαχητί την μισή Κύπρο στην Τούρκικη κυβέρνηση, καθώς ο Τούρκικος λαός ποτέ δεν ήταν εχθρός του δικού μας λαού. Απέδειξαν περίτρανα ότι οι εθνικιστές πουλάνε τους λαούς όταν μπαίνουν στη μέση τα μεγάλα συμφέροντα. Ο λαός ζούσε καλά εκείνη την περίοδο μας λένε πολλοί. Ψέματα. Φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, δανεικά και αγύριστα στους τραπεζίτες και στους βιομηχάνους από το δημόσιο,απαγόρευση εξόδου από το σπίτι μετά τις 7, απαγόρευση συναθροίσεων, ξύλο και ωμά βασανιστήρια σε όποιον διαφωνούσε με τους χουντικούς. Εξορίες σε νησιά και τσάκισμα κάθε εργατικής και νεολαιίστικης κατάκτησης. Η χούντα για 7 χρόνια βύθισε στο χάος και στον φόβο έναν ολόκληρο λαό, γι αυτό ανατράπηκε από εργαζομένους, μαθητές και φοιτητές.

Πως έπεσε η Χούντα;

Η Χούντα δεν έπεσε από τον Καραμανλή και την δεξιά, αλλά από τον αγωνιζόμενο λαό που σήκωσε το ανάστημα του απέναντι στον φόβο και την ηττοπάθεια. Η αρχή έγινε από την κατάληψη της Νομικής στις 21-22 Φεβρουαρίου του 1972 με 4000 νεολαίους να καταλαμβάνουν την σχολή και να φωνάζουν κάτω η Χούντα. Το μεγάλο γεγονός όμως το οποίο αποτέλεσε και τον μεγαλύτερο κρίκο σε μια αλύσιδα γεγονότων εναντίον της χούντας ήταν η κατάληψη του Πολυτεχνείου στις 14 Νοέμβρη από χιλιάδες μαθητές και φοιτητές. Ήταν αυτό το γεγονός που αφύπνισε όλο τον λαό. Για 4 μέρες εκατομμύρια κόσμου ήταν στον δρόμο φωνάζοντας, να πέσει η Χούντα. Αυτή η κινητοποίηση σημαδεύτηκε από τα γεγονότα στις 17 Νοέμβρη και την είσοδο του τανκς στο Πολυτεχνείο σκοτώνοντας πολλούς φοιτητές. Η χούντα έπεσε από τον λαό και την νεολαία, η Αριστερά μπήκε μπροστά σε αυτή την μάχη. Λένε κάποιοι ότι η γενιά του Πολυτεχνείου ξεπουλήθηκε και κατέστρεψε τον τόπο. Πάλι ψέμματα! Η γενιά του πολυτεχνείου δεν ήταν ποτέ ένα ενιαίο πράγμα. Μέσα της είχε και ένα μικρό κομμάτι που κυνήγησε τις καρέκλες και την εξουσία κυρίως μέσω του ΠΑΣΟΚ αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι εκείνης της γενιάς αγωνίστηκε και πάλεψε σε όλη την μεταπολίτευση για τα δικαιώματα του λαού και των εργαζομένων. Παραδειγματιζόμαστε από αυτή τη γενιά που επιμένει ότι ο αγώνας του Πολυτεχνείου δεν δικαιώθηκε ποτέ και συνεχίζει ακόμα να παλεύει ενάντια στην σύγχρονη χούντα.

Ποιοι υποστηρίζουν ακόμα την χούντα;

Οι φασίστες της ΧΑ δηλώνουν ανοιχτά ότι υποστηρίζουν το δικτάτορα Παπαδόπουλου; Τι υποστηρίζουν τελικά; Προσπαθούν να μας πείσουν ότι αγαπάνε την Ελλάδα και υποστηρίζουν αυτόν που πρόδωσε τον Κυπριακό. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι με τα συμφέροντα του λαού. Και τελικά υποστήριζαν την χούντα που βασάνιζε και έστελνε εξορία όποιον διαφωνούσε. Αυτά θέλουν να κάνουν και οι φασίστες της Χρυσής Αυγής. Ό,τι έκαναν οι ναζί και οι χουντικοί στην Ελλάδα. Θα βυθίσουν τον τόπο σε μια απέραντη μαυρίλα.

Η λάμψη της εξέγερσης είναι παντοτινή!

Στην Ελλάδα της ηττοπάθειας και της μιζέριας, εμείς σαν μαθητές κοιτάμε την εξέγερση της νεολαίας εκείνης της εποχής και παίρνουμε κουράγιο. Παίρνουμε κουράγιο και πίστη ότι όλα μπορούν να αλλάξουν, τα πάντα μπορούν να ανατραπούν, αν ο λαός αποφασίσει να συγκρουστεί με αυτό που του καταστρέφει την ζωή. Αν οι εργαζόμενοι και η νεολαία ταχθούν με την πλευρά του αγώνα. Όπως τότε, η μαζική κινητοποιήση των φοιτητών και των εργαζομένων ανέτρεψε την χούντα των συνταγματαρχών, έτσι και σήμερα με τον συλλογικό αγώνα μαθητών, φοιτητών και εργαζομένων μπορεί να δωθεί μια ηχηρή απάντηση ενάντια στα μέτρα που περνάνε και την πολιτική που εξαθλιώνει τον λαό αυτής της χώρας. Σαν μαθητές θα ξαναφωνάξουμε χωρίς φόβο, ότι θα ρίξουμε και την σύγχρονη χούντα τους, και αυτός ο αγώνας θα πάρει σβάρνα και κάθε σύγχρονο φασίστα της ΧΑ που προσπαθεί να μας γυρίσει σε αυτή την μαύρη περίοδο.