Όχι στο δεύτερο διωγμό των προσφύγων!

Όχι στο δεύτερο διωγμό των προσφύγων!

Η κυβέρνηση, μέσω του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, Δήμοι, εταιρείες έργου και ΜΚΟ αποφάσισαν ότι είναι καιρός οι πρόσφυγες να μείνουν άστεγοι, τερματίζοντας τα προγράμματα στέγασής τους. Η «αποσυμφόρηση» των κέντρων υποδοχής χρησιμοποιείται προσχηματικά από κυβέρνηση με συνένοχο την Ευρωπαϊκή Ένωση που σφίγγει τον κλοιό των συνόρων της και ευθύνεται για το θάνατο χιλιάδων προσφύγων στις θάλασσές της. Τους πετούν έξω από τα σπίτια που οι ίδιοι τους είχαν νοικιάσει χωρίς να τους έχουν προετοιμάσει για την κοινωνική ένταξη, χωρίς να τους έχουν μάθει τη γλώσσα ή να τους έχουν αναγνωρίσει τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Παρά τα συνεχιζόμενα αιτήματα των ίδιων των προσφύγων και του αντιρατσιστικού κινήματος, καμιά πρόληψη δεν έγινε για την ένταξή τους, ούτε κάποια ενημέρωσή τους για την προσωρινότητα της στέγασής τους και τι αυτό συνεπάγεται. Τα παχυλά κονδύλια της ECHO (Πολιτική Προστασία και Ανθρωπιστική Βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης) φαγώθηκαν για να βρεθούν πάλι οι πρόσφυγες διωγμένοι και στο δρόμο. Οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ καλούνται να γίνουν ανθρωποφύλακες των προσφυγικών ροών και να αποφασίσουν για την ευαλωτότητα των προσφύγων πριν τους εξαναγκάσουν στην αστεγία και την εξαθλίωση.

Το Σωματείο Εργαζομένων στις ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ) προκήρυξε απεργία και συγκεντρώσεις στην Αθήνα στις 16/04 μέσα από το «Ανοιχτό κάλεσμα ενάντια στις Εξώσεις Προσφύγων», αρνούμενο να γίνει συνένοχος στην εγκληματική ρατσιστική πολιτική. Το παράδειγμά του μέσα στους ζοφερούς καιρούς μας αποτελεί αχτίδα ελπίδας! Μας υπενθυμίζει τις μεγαλειώδεις παραδόσεις του εργατικού κινήματος, τότε που τα σωματεία και οι ομοσπονδίες στεκόταν στο πλευρό των ταπεινών και καταφρονεμένων των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Υπογραμμίζει όμως και τη δυνατότητα αυτές να ξαναγίνουν σήμερα μια ισχυρή διακριτή τάση του εργατικού συνδικαλισμού που θα πάει κόντρα στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό του κοινωνικού εταιρισμού και της υπόκλισης στις πολιτικές της ΕΕ. Όπως επίσης και τη δυνατότητα διαχωρισμού από λογικές που θέλουν το εργατικό κίνημα σε περιοχές μεγάλης συγκέντρωσης προσφύγων ουρά, των αντιδραστικών πρωτοβουλιών ξενοδόχων, εμπορικών επιμελητηρίων, της εκκλησίας κ.ο.κ.

Στηρίζουμε τον αγώνα εργαζομένων στις ΜΚΟ και προσφύγων! ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ! ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!

Τρίτη 16/4 απεργιακή συγκέντρωση 12:00 Μουσείο

Τρίτη 16/4 συγκέντρωση στη Βικτώρια στις 18:00 και πορεία από τα Χαυτεία στις 18:30