Προκήρυξη νΚΑ για ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Προκήρυξη νΚΑ για ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Κείμενο συμβολής της νΚΑ για την 4η συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Η νεολαία στο στόχαστρο της επίθεσης!
Ζούμε σε μια περίεργη εποχή! Από την μια η τεχνολογία τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Είναι χαρακτηριστικό πως ένας νέος εργαζόμενος σήμερα παράγει σε 8 ώρες όσα παρήγαγε ο παππούς του μέσα σε 40 ώρες. Οι 3d εκτυπωτές φτιάχνουν ολόκληρες κατασκευές, η ρομποτική μπορεί να καταργήσει κάθε κουραστική μονότονη και αποξενωτική εργασία, νανομηχανές δείχνουν να μπορούν να φτάσουν στα άδυτα του σώματος και να θεραπεύσουν σχεδόν κάθε ασθένεια…και όμως… εμείς ζούμε χειρότερα από τους γονείς μας!
Οι όροι εργασίας της νεολαίας είναι σαφώς χειρότεροι από τους ήδη κακούς όρους εργασίας προηγούμενων γενεών, και αυτός είναι ο βασικός λόγος που μεγάλα τμήματα της νεολαίας στην Ελλάδα διαλέγουν τον δρόμο της μετανάστευσης. Το φαινόμενο της ανεργίας έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις με μόνιμα χαρακτηριστικά, ενώ το ποσοστό των ανέργων σταθερά κλιμακώνεται όσο μικραίνουν οι ηλικιακές κατηγορίες. Πιο συγκεκριμένα, τα ποσοστά κυμαίνονται στο 44,2% για την ηλικιακή κατηγορία 15-24, ενώ μεταξύ 25-29 η ανεργία φτάνει το 33.2%. Ο κατώτατος μισθός για τους νέους εργαζόμενους μέχρι 25 χρονών είναι 510,95 ευρώ μεικτά, ενώ μόλις ένας στους τέσσερις εργάζεται με σχέση ορισμένου χρόνου εργασίας. Και να ήταν μόνο αυτό… οι πόλεμοι μαίνονται στην περιοχή μας, οι ανταγωνισμοί και οι εθνικισμοί φουντώνουν…το μέλλον, που μας επιφυλάσσουν διαγράφεται δυσοίονο.. Αν δεν το αλλάξουμε!!!

ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ?

Αυτή η δίχως προηγούμενο επίθεση στα δικαιώματα και σε όλες τις πλευρές της ζωής μας είναι μονόδρομος για το κεφάλαιο στην προσπάθειά του να ξεπεράσει την ιστορική του κρίση, που ξέσπασε το 2008 και ακόμα δεν λέει να κοπάσει. Για να ξεπεράσει την κρίση του, για να αυξήσει έστω και λίγο τα κέρδη του, πετσοκόβει μισθούς και συντάξεις, ιδιωτικοποιεί κάθε δημόσιο αγαθό, πετάει στον δρόμο εκατομμύρια ανθρώπους, καταστρέφει χωρίς όρια την φύση, επιφυλάσσει τον σκοταδισμό των φτηνών ευέλικτων καταρτίσεων για τους πολλούς στερώντας το δικαίωμα στην κριτική γνώση και την επιστήμη, ληστεύει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, συγκεντρώνει στα χέρια του όλο και περισσότερο πλούτο και ιδιοκτησία, ενίσχυει τον ανταγωνισμό ακόμα και με πόλεμο για το ποιος θα ελέγξει εδάφη, δρόμους, χώρες! Όπως έλεγε και ο Μαρξ αν το κεφάλαιο γεννήθηκε με μια σταγόνα αίμα στο μάγουλο, σήμερα στάζει αίμα από όλους τους πόρους του!!!
Για να επιβάλλει αυτή την πολιτική η αστική τάξη επιδιώκει μια ιστορική τομή στη νέα γενιά. Επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια νέα γενιά χωρίς εργασιακά δικαιώματα, χωρίς συμβάσεις και σταθερούς μισθούς, με ασαφή τα όρια ανάμεσα στην ανεργία και στην απασχόληση, χωρίς μορφωτικά δικαιώματα. Μια νεολαία έρμαιο της εκπαίδευσης των φτηνών ευέλικτων καταρτίσεων για τις ανάγκες της αγοράς, της “αριστείας” των λίγων και εκλεκτών και των ταξικών φραγμών. Μια νεολαία απογοητευμένη, ηττημένη, με μόνη διέξοδο την μετανάστευση. Μια νεολαία «κρέας για τα κανόνια τους» σε πολέμους με στόχο τα δικά τους κέρδη και τα δικά τους συμφέροντα, η οποία μάλιστα θα στρατεύεται από τα 18 της.

Ο ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ (ΠΑΝΤΑ) ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ.

Αυτή η πολιτική δεν επιβάλλεται προφανώς από μόνη της. Τεράστιοι μηχανισμοί κινητοποιούνται για την επιβολή της! Είναι πρώτα από όλα η αστική τάξη, ο ΣΕΒ και οι τραπεζίτες. Είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτοί που υποσχέθηκαν ευημερία και ειρήνη και επέβαλλαν τον εφιάλτη των ευρωμνημονίων. Είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όλες οι άλλες κυβερνήσεις και το αστικό πολτιικό προσωπικό, που μας είπαν «μαζί τα φάγαμε» ενώ τα φάγανε στους εξοπλισμούς, τα φάρμακα, τα δημόσια έργα και τους ολυμπιακούς αγώνες «για το καλό της πατρίδας πάντα», που μας εκβιασαν ή τα γύρισαν στο δημοψήφισμα…
Ο σημερινός καπιταλισμός με την ανάπτυξη διεθνών πολιτικο-οικονομικών θεσμών του κεφαλαίου, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση στη δική μας περίπτωση, διαμορφώνουν έναν «αυτόματο δημοσιονομικό πιλότο» που μπορεί κάλλιστα να λειτουργεί και χωρίς κυβέρνηση για πολλούς μήνες (βλ. Γερμανία ή Ολλανδία), αποτελεί την κοινή βάση της σύγκλισης των παραδοσιακών αστικών κομμάτων, γελειοποιεί τις καρικατούρες αριστερής διαχείρισης με χαρακτηριστικό το παράδειγμα Τσίπρα. Αυτός ο ευρωμνημονιακός ζουρλομανδύας αντικειμενικά απαιτεί αντισυστημική πρόταση. Εκεί πατάει η άνοδος της ευρωπαικής ακροδεξιάς, αξιοποιώντας τον κατοικίδιο χαρακτήρα της πλειοψηφίας της ευρωπαικής αριστεράς και χύνει το εθνικιστικό και ρατσιστικό της δηλητήριο, εκεί είναι όπου εμείς πρέπει να σηκώσουμε το γάντι της αντικαπιταλιστικής απάντησης.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ!

Ο σημερινός εκμεταλλευτικός και βαθιά αντιδημοκρατικός καπιταλισμός αντιμετοπίζεται μόνο με μαχητικό αντικαπιταλιστικό αγώνα. Για να οικοδομηθεί μια νέα ελπίδα, σύγχρονα κομμουνιστική! Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παλεύει στην νεολαία για ψωμί, δουλειά, παιδεία, ελευθερία, ενάντια στα φριχτά ευρωμνημόνια, την εκμετάλλευση, την διαρκή επιτροπεία, τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου και τους πολέμους. Επιδιώκει ο αγώνας να στρέφεται ενάντια στους πραγματικούς ενόχους. Το κεφάλαιο και το κράτος του, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, τις κυβερνήσεις και το σαπισμένο πολιτικό τους σύστημα. Έχει σαν τελικό στόχο μια ριζική επανάσταση που θα σαρώσει όλο τον παλιό κόσμο και θα ανοίξει τον δρόμο σε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, με κοινωνική ιδιοκτησία και πραγματική δημοκρατία για τους πολλούς, εργατική δημοκρατία, για τον κομμουνισμό της εποχής μας. Παλεύει για ένα μέτωπο αντικαπιταλιστικό και για την ριζική ανασυγκρότηση του νεολαιίστικου κινήματος. Η μαζική μαχητική είσοδος της νεολαίας στο προσκήνιο μπορεί να αποτελέσει καταλύτη των εξελίξεων, για να γύρει η πλάστιγγα προς τη μεριά των εργαζομένων, των ανέργων και της εργατικής τάξης!

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΙΤΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

Δεν μας χρειάζονται νέες αυταπάτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ μας έλεγε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια, μέσα στην ΕΕ με την πολιτική μαεστρία του «ούτε ρήξη ούτε υποταγή», με «παραγωγική ανασυγκρότηση» του καπιταλισμού σε συνεργασία με το «υγιές», «παραγωγικό» κεφάλαιο, με έναν αριστερο κυβερνητικό περίπατο στα πλαίσια της συνέχειας του κράτους.Η ίδια ζωή έδειξε πως το μόνο ρεαλιστικό δίλλημα είναι: Είτε ρήξη είτε υποταγή. Δεν μπορούμε να νικήσουμε αν αναπαράγουμε τις ίδιες αυταπάτες, ότι χωρίς έξοδο από την ΕΕ, με «παραγωγική ανασυγκρότηση» μέσα στον καπιταλισμό και όχημα μια «αριστερή κυβέρνηση» θα ανατρέψουμε την καπιταλιστική επίθεση, όπως κάνει η ΛΑΕ, ή από την άλλη να τα παραπέμπουμε όλα στο μέλλον της λαϊκής εξουσίας όπως λέει το ΚΚΕ. Χρειαζόμαστε άλλη αριστερά που δεν θα μείνει στα μισά του δρόμου, αριστερά αντικαπιταλιστική, επαναστατική, κομμουνιστική, μετωπική και εργατική που θα μπορεί να ενώνει στο πεδίο του αγώνα όλες τις μαχόμενες δυνάμεις, έναν πόλο που με την ενωτική του πρακτική, θα κερδίζει δυνάμεις προς τον αντικαπιταλιστικό δρόμο αποδυναμώνοντας τον ρεφορμισμό.
Η νεολαία πρωταγωνιστής της αντεπίθεσης και αναμέτρησης σε όλα τα πεδία!
Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα που δεν είναι αντικείμενο μάχης, διεκδίκησης, αγώνα. Σε κάθε χώρο που ζουν, εργάζονται ή σπουδάζουν, στην πάλη για τις δημοκρατικές ελευθερίες και τον αντιφασισμό, στα στέκια και στους χώρους γειτονιάς, στη μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, στην μαχητική παρέμβαση στο στρατό οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να πρωταωνιστούν με στόχο την ενοποίηση της νεολαίας πάνω σε μια σύγχρονη «χάρτα αναγκών-δικαιωμάτων». Ενισχύουμε τις νέες μορφές οργάνωσης που αναπτύσσονται και αγκαλιάζουν πλατιά την άνεργη και εκμεταλλευόμενη νεολαία, για να ξαναζωντανέψει το ίδιο το εργατικό κίνημα, να χτιστούν νέα σωματεία και να μαζικοποιηθούν τα υφιστάμενα, να δημιουργηθούν-ενισχυθούν οι οργανωμένες μορφές έκφρασης και αγώνα κόντρα στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας και την ασυδοσία των μηχανισμών καταστολής.
Στη σπουδάζουσα νεολαία και το φοιτητικό κίνημα, παλεύουμε για τα σύγχρονα μορφωτικά / εργασιακά / δημοκρατικά δικαιώματα της νέας γενιάς. Για να γίνει και πάλι το φοιτητικό κίνημα νικηφόρο και επικίνδυνο. Σήμερα οι διάσπαρτοι αγώνες (ΤΕΙ, εστίες κτλ) δείχνουν δυνατότητες αντεπίθεσης του φοιτητικού κινήματος. Η αξιοποίηση αυτών των δυνατοτήτων απαιτούν άλλη παρέμβαση από τις δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Υπερασπίζουμε και παλεύουμε για τον αντικαπιταλιστικό της χαρακτήρα, την ριζική δημοκρατική της ανασυγκρότηση, και την μαχητική κινηματική δράση της ΕΑΑΚ. Συμβάλλουμε στη δημοκρατική οργάνωση και την ανασυγκρότησή της με στόχο αποφάσεις να παίρνονται από την πλειοψηφία του κόσμου της ΕΑΑΚ και όχι σε κλειστές διαδικασίες και συμβιβασμούς μακριά από αυτούς. Επιδιώκουμε την διαμόρφωση μιας μετωπικής πρότασης συσπείρωσης των πολύμορφων ριζοσπαστικών, μαχητικών και αντικαπιταλιστών τάσεων της σπουδάζουσας νεολαίας με στόχο την διεύρυνση της ΕΑΑΚ και την ισότιμη ένταξη των δυνάμεων αυτών στην νέα αναγκαία επανεκίννηση της ΕΑΑΚ. Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ οφείλουν να δώσουν απο κοινού αυτή την μάχη και να έχουν ενωτική και προωθητική στάση με κριτηριο τις αρχές του εργατικού πολιτισμού και στόχο την ενδυνάμωση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.

ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη νεολαία

«Ιδρύουμε» την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη νεολαία. Το άνοιγμα της απεύθυνσης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε νεολαιίστικους χώρους όπου ακόμη κι αν οι δυνάμεις μας έχουν συνδικαλιστική παρέμβαση, λείπει όμως η πιο συνολική πολιτική πρόταση, θα δυναμώσει τη νεολαία που αγωνίζεται, και θα αποτελέσει μια ειδική νεολαιίστικη συνεισφορά στον πόλο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Δεν μας ταιριάζει η απογοήτευση και ο συμβιβασμός. Να μετατρέψουμε τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία σε ένα ρεύμα συνολικής αμφισβήτησης και ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής. Μπορούμε να χτίσουμε ένα ισχυρό αντικαπιταλιστικό ρεύμα! Ειδικά στη νεολαία ανακύπτουν δυνατότητες λόγω της ελκυστικότητας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις νεότερες ηλικίες αλλά και της ύπαρξης ρευμάτων που δεν «χωράνε» στην βαρβαρότητα του σύγχρονου ολοκληρωτικού καπιταλισμού και έχουν απογοητευτεί από τα αδιέξοδα της ρεφορμιστικής αριστεράς και των θολών «αντιμνημονιακών μετώπων». αντινεοφιλελεύθερων μετώπων.

Η νΚΑ παλεύει για την ολόπλευρη ενίσχυση ανάπτυξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Βασικοί άξονες μιας τέτοιας παρέμβασης μπορεί να είναι :

– Η πλατιά εξόρμηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη σύγχρονη νεολαία της κρίσης γύρω από τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας: Εργασία, Παιδεία, Πόλεμος και ειρήνη, Πολιτισμός, Δημοκρατικές ελευθερίες και αντιφασισμός, το δικαίωμα στην πόλη, είναι βασικά μέτωπα όπου επιδιώκουμε να ανοίξει μια τέτοια παρέμβαση. Πρώτος κόμβος σε μια τέτοια υπόθεση μπορεί να είναι η υλοποίηση καμπάνιας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με θέμα «νεολαία και μετανάστευση».
– Η αναβαθμισμένη συγκρότηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην εκπαίδευση από ένα δυναμικό που να διαπερνά όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (μαθητές, δάσκαλοι, καθηγητές, φοιτητές, μαθητεία κλπ). Θα εξειδικεύει και θα αναπτύσει την γραμμή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο κρίσιμο κλάδο της εκπαίδευσης όπου η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει πυκνότητα μελών και συνδικαλιστικής παρουσίας, χωρίς να υποκαθιστά την παρέμβαση της ΕΑΑΚ ούτε να αποψιλώσει τις τοπικές επιτροπές από το νεολαιίστικο δυναμικό.
– Κρίσιμης σημασίας είναι το βάθεμα της δουλειάς οικοδόμησης της ΑΝΤΑΡΥΑ στην εργατική νεολαία με τον ειδικό και αναβαθμισμένο ρόλο που μπορεί να έχει η αντικαπιταλιστική αριστερά και η παρέμβασή της. Εξετάζουμε την δυνατότητα συγκρότησης κλαδικών επιτροπών όπου έχουμε συγκεντρωμένες δυνάμεις και προωθούμε και την αυτοτελή παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τα εργατικά ζητήματα της νεολαίας. (π.χ. νεολαία και εργασιακός μεσαίωνας).
– Ειδική δουλειά στις γειτονιές. Οι τοπικές επιτροπές και τα συντονιστικά τους οφείλουν να έχουν ειδική μέριμνα σε σχέση με την συσπείρωση ενός νεολαιίστικου δυναμικού. Ο χαρακτήρας της παρέμβασης στη γειτονιά μπορεί να ποικίλλει ανάλογα (π.χ. αντιφασισμός, μαθητικό κ.α.).
– Όλη αυτή την δουλειά θέλουμε να την συντονίσει και να την εμπλουτίσει με επεξεργασίες, η γραμματεία νεολαίας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ όπου θέλουμε να συγκροτηθεί αμέσως μετά την 4η συνδιάσκεψη.