Στις 26-28 Αυγούστου πραγματοποιείται στο ΕΚΠΑ το ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αρχαιολόγων (EAA). Το συνέδριο φιλοξενείται από το ΕΚΠΑ, όπου θα βρεθούν εκπρόσωποι Ισραηλινών Πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και της κρατικής Ισραηλινής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Παραβλέποντας, τις τεράστιες αντιδράσεις, όπου το 67% των μελών της ΕΑΑ στήριξε τον αποκλεισμό των Ισραηλινών ιδρυμάτων.
Σε τι δίνεται βήμα στο ΕΚΠΑ , αυτές τις μέρες λοιπόν; Υπάρχει άραγε η “ουδέτερη” ερευνητική συνεργασία;
Η αρχαιολογία, όπως και η έρευνα συνολικά, δεν είναι ουδέτερες. Αξιοποιούνται με τέτοιο τρόπο , ώστε να υπηρετούν τις πολεμικές συρράξεις και να εξυπηρετούν τις στρατηγικές επιδιώξεις του κεφαλαίου. Εν προκειμένω, στο ΕΚΠΑ αυτές τις μέρες συμμετέχουν αρχαιολογικά ιδρύματα και υπηρεσίες που συμμετέχουν σε ερευνητική δραστηριότητα στην Παλαιστίνη, ενισχύοντας την κατοχή και τον εποικισμό στην Δυτική Όχθη.
Όσο συνεχίζεται η γενοκτονια ενός ολόκληρου λαού, με την καταστροφή φυσικά και της πολιτιστικής του ιστορίας και κληρονομιάς,η ΕΑΑ σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ προσφέρουν κάλυψη και ακαδημαϊκή νομιμοποίηση σε Ισραηλινούς πανεπιστημιακούς θεσμούς. Άλλωστε, αυτό δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο γεγονός εντός των Πανεπιστημίων, αλλά εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο συμβολής των Ελληνικών Πανεπιστημίων στην έρευνα για τον πόλεμο-και ιδιαίτερα την πολεμική βιομηχανία. Μνημόνια με το ΝΑΤΟ, εταιρείες με ενεργό εμπλοκή στον πόλεμο, αλλά και συνέδρια με πολεμικό χαρακτήρα…στη θέση της έρευνας για τις κοινωνικές ανάγκες!
Όλα αυτά και η βαθύτερη εμπλοκή των Πανεπιστημίων και της έρευνας που παράγεται αποτελεί, ακόμη μια όψη στην εμπλοκή της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς Ισραηλ-ΗΠΑ-ΕΕ. Την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ σε κάθε της αφήγημα και πράξη, ενισχύει τους δεσμούς και τη συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ, η έρευνα και τα ΑΕΙ καλούνται να υπηρετήσουν τις ανάγκες της πολεμικής οικονομιας.
Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, εμείς προτάσσουμε την ειρήνη , την αλληλεγγύη και την αρμονική συμβίωση των λαών. Με ισχυρό αντιπολεμικό κίνημα απαιτούμε καμία εμπλοκή στους πολέμους τους και αγωνιζομαστε για έρευνα και παιδεία προσανατολισμένη στις κοινωνικές ανάγκες!
Απαιτούμε:
Ακόμη και τώρα τον αποκλεισμό των Ισραηλινών φορέων από το αρχαιολογικό συνέδριο.
Το ΕΚΠΑ να ανακαλέσει την παραχώρηση του χώρου διεξαγωγής του συνεδρίου.
Κάθε αρχαιολόγο να αποσύρει τη συμμετοχή του/της.
Αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό!
Καμία συνεργασία των πανεπιστημίων με το κράτος του Ισραήλ!
Έρευνα και γνώση για τις ανάγκες των λαών, όχι για τον πόλεμο και τα κέρδη τους!