Σηκώστε τα πανιά κόντρα στον καιρό!

Η λέξη επιτυχία είναι πολύ μικρή για να περιγράψει το Φεστιβάλ Αναιρέσεις στην Πάτρα. Με προσέλευση που ξεπέρασε τα δυο χιλιάδες άτομα, με πολιτικό πρόγραμμα που κέντρισε το ενδιαφέρον της νεολαίας και των εργαζόμενων και με πολιτιστικό πρόγραμμα που προτείνει μια άλλη ποιοτική και οικονομική μορφή διασκέδασης, η φετινή διεξαγωγή του Φεστιβάλ Αναιρέσεων έρχεται να επισφραγίσει την διαρκής οργανωτική και ποιοτική αναβάθμιση του Φεστιβάλ.

Στο χώρο του φεστιβάλ υπήρχε ξεχωριστός χώρος περιπτέρων, με κείμενα, κόμιξ, κολάζ που έφτιαξαν μέλη και φίλοι της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση και του Νέου Αριστερού Ρεύματος για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση. Ξεκάθαρη επιβεβαίωση και δείγμα γραφής, ότι η πολιτική μπορεί και πρέπει να παράγεται από τα κάτω, μακριά από πεφωτισμένους ηγέτες και στείρους ακολουθητές. Είναι δείγμα ανώτερης στράτευσης, στην προσπάθεια σκιαγράφησης απάντησης στην νέα επίθεση που διαμορφώνεται από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στους εργαζόμενους και στην νεολαία.

Επίσης λειτουργούσε βιβλιοπωλείο με πολλούς εκδοτικούς οίκους και πάνω από 250 τίτλους. Βιβλιοπωλείο το οποίο κέντρισε το ενδιαφέρον των φιλοξενούμενων. Επαναστατική πράξη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς επαναστατική θεωρία έλεγε ο Λένιν, και οι Αναιρέσεις προσπαθούν να συμβάλλουν στην προσπάθεια σκιαγράφησης μιας σύγχρονης θεωρίας για την κομμουνιστική απελευθέρωση.

Η πρώτη μέρα ξεκίνησε με την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση «Η συγκυβέρνηση άλλαξε: νέες δυνατότητες, νέοι κίνδυνοι νέες προκλήσεις – Ο λαός πρέπει και μπορεί να βγει ξανά στο προσκήνιο». Στην εκδήλωση έγινε πλούσιος διάλογος, με πάνω από 100 άτομα του κινήματος και της αντικαπιταλιστικής αριστεράς να την παρακολουθούν.

Ο Τάσος Σταυρόπουλος έθιξε ιδιαίτερα το χρέος της νεολαίας να ανατρέψει την υπάρχουσα κατάσταση, και πως μπορεί η πολιτική συνεργασία δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής αριστεράς να ενισχύσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Παναγιώτης Σωτήρης ανέλυσε την επικοινωνιακή τακτική της συγκυβέρνησης, τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνει, την αναγκαιότητα του λαού να βγει στο προσκήνιο. Για το παραπάνω έκρινε απαραίτητο η αντικαπιταλιστική αριστερά να τολμήσει και να ξεφύγει από την πεπατημένη.

Ο Άγγελος Χάγιος, έβαλε μπροστά το ζήτημα της αντικαπιταλιστικής ανατροπής και της αναγκαιότητας ύπαρξης αυτοτελούς αντικαπιταλιστικού πόλου. Έθιξε τα νέα καθήκοντα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην νέα περίοδο, τις τομές που πρέπει να κάνει, αλλά και την διατήρηση των κεκτημένων της.

Ακολούθησε το συναυλιακό κομμάτι του φεστιβάλ όπου έγινε το αδιαχώρητο. Ο χώρος του Αρσάκειου φάνηκε πολύ μικρός για να στεγάσει το πλήθος του κόσμου. Οι Egoera μας ταξίδεψαν με post-rock ήχους και απέδειξαν ότι το να παράγεις μουσική δεν αφορά λίγους και εκλεκτούς. Οι Void Droid έκαναν μια επιβλητική εμφάνιση, δείχνοντας την συνεχώς αναβαθμισμένη παρουσία τους.

Όσον αφορά για τους Nightstalker, τον χαμό που έκαναν δεν μπορείς να τον περιγράψεις με λέξεις.

Με κεκτημένη ταχύτητα η δεύτερη μέρα είχε αντίστοιχη επιτυχία, με κοντά στα 200 άτομα. Ξεκίνησε με την ιδιαίτερα φορτισμένη εκδήλωση «Ντονμπάς – Κομπανί: Την ιστορία την γράφουν οι λαοί με το όπλο στο χέρι».

O Κούρδος Αγωνιστής Huseyin Durmaz, μας έδειξε στην πράξη ότι η υπόθεση της ανατροπής δεν είναι τόσο μακρινή όσο πιστεύουμε. Μας περιέγραψε τον τρόπο λειτουργίας της Ροζάβα, την μάχη ενάντια στον ISIS και το τούρκικο κατεστημένο και την αναγκαιότητα διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Η Ντίνα Ρέππα ήρθε να υπερθεματίσει την τοποθέτηση του Huseyin, γειώνοντας την στα ελληνικά δεδομένα, και προτάσσοντας την αναγκαιότητα της αντικαπιταλιστικής ανατροπής και του οργανωμένου λαού.

Ο Κώστας Γούσης μας μετέφερε την εμπειρία του από την διπλή συμμετοχή του στην Αποστολή στο Ντονμπάς, ήρθε να συνδέσει την υπόθεση των Κούρδων Αγωνιστών με των Ουκρανών Αντιφασιστών, καθώς και να προσπαθήσει να ανιχνεύσει την αναγκαία γραμμή μάχης στο σήμερα.

Στην παρέμβαση του ο Νίκος Αργυρίου από την Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση τόνισε ότι το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης είναι πιο κοντά από ποτέ.

Ακολούθησε το συναυλιακό κομμάτι, το οποίο ήταν εξίσου πετυχημένο με της πρώτης μέρας. Οι Φράξια μας έδειξαν τι σημαίνει στρατευμένη τέχνη, Ο Βέβηλος έβαλε φωτιά στο Αρσάκειο και ο Άγνωστος Χειμώνας ήρθε να μας δείξει λίγο από το στιχουργικό και μουσικό μεγαλείο των Ψυχοδράμα ’07.

Κατά την διάρκεια της συναυλίας η μέρα προσπάθησε να αμαυρωθεί από την επίθεση τραμπούκων σε μέλη και φίλους της νΚΑ. Η επίθεση απωθήθηκε, δίνοντας απάντηση σε όλους αυτούς που αντιμετωπίζουν δυνάμεις του κινήματος ανεξάρτητα αφετηρίας, ως εχθρούς. Η απάντηση μας ήταν, είναι και θα παραμείνει ανάλογη.

Ακολούθησε Ρεμπέτικο γλέντι, με ιδιαίτερη μαζικότητα αλλά δυστυχώς ο καιρός δεν μας έκανε το χατίρι, και λίγο μετά τις 3, το Φεστιβάλ Αναιρέσεων ήρθε στο τέλος του για το 2015.

Τέτοιο φεστιβάλ Αναιρέσεων δεν έχει ξαναγίνει. Ειδικά σε μια εποχή όπου οι αυταπάτες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχουν καλλιεργηθεί στον κόσμο οδηγώντας σε κινηματική νηνεμία, έδειξε ότι υπάρχει η μαγιά για να συνεχίσει την υπόθεση της συνολικής ανατροπής ως τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο, φέρνοντας τον κόσμο ανάποδα!