Ταξιδεύουμε για μια νέα εποχή: Συλλογικότητα, Αλληλεγγύη, Αυτοοργάνωση | Φεστιβάλ Αναιρέσεις 2022

Ταξιδεύουμε για μια νέα εποχή: Συλλογικότητα, Αλληλεγγύη, Αυτοοργάνωση | Φεστιβάλ Αναιρέσεις 2022

Το Φεστιβάλ Αναιρέσεις ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία. Η φετινή διοργάνωση ήταν η πιο μαζική στα 29 χρόνια παρουσίας του φεστιβάλ με επισκέπτες χιλιάδες νέους και νέες, γεμίζοντας ζωντάνια και ενέργεια το τριήμερο, κόντρα στο γκρίζο της αποξένωσης και της μοναξιάς που επικρατεί.

Η νεολαία και οι εργαζόμενοι αγκάλιασαν θερμά την επιστροφή του φεστιβάλ Αναιρέσεις στους γνώριμους ρυθμούς του, σηματοδοτώντας πως παραμένει τόπος συνεύρεσης και συζήτησης των μαχόμενων ανατρεπτικών δυνάμεων της αριστεράς και επανεξόρμησης των κομμουνιστικών ιδεών. Αποτέλεσε σημείο συνάντησης του λαού που το προηγούμενο διάστημα βρέθηκε στο δρόμο σε απαγορευμένες διαδηλώσεις, αψηφώντας την  τεράστια καταστολή, που αναμετρήθηκε με την εργοδοτική βία και τρομοκρατία, αναζητώντας συλλογικούς τρόπους διεξόδου. Ένα τέτοιο συλλογικό εγχείρημα για ένα εναλλακτικό παράδειγμα στον χώρο του πολιτισμού και της ανατρεπτικής πολιτικής δράσης μόνο αισιοδοξία και ελπίδα μπορεί να αφήσει πίσω του. Ενάντια στο εχθρικό περιβάλλον των καπιταλιστικών σχέσεων και στην βιομηχανία των «εναλλακτικών» – εμπορικών μουσικών φεστιβάλ που πληθαίνουν, το εγχείρημα των Αναιρέσεων, συνεπώς και το φεστιβάλ, λειτουργεί με βασικές αρχές του την αυτοοργάνωση, την αλληλεγγύη και τη συλλογικότητα! Τα μέλη της ν.Κ.Α., του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και ανένταχτοι αγωνιστές υλοποίησαν συλλογικά τη διοργάνωσή του, χωρίς καμία χρηματοδότηση, προσπαθώντας να παρουσιάσουν ένα μικρό δείγμα της κοινωνίας που επιθυμούμε να οικοδομήσουμε.

Μέσα από τις συζητήσεις και τα workshop αναπτύχθηκαν προβληματισμοί και αγωνίες από όσους και όσες παρευρέθηκαν και συζήτησαν πολιτικά. Από τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η αντικαπιταλιστική Αριστερά την περίοδο που τα αδιέξοδα του καπιταλισμού σε παγκόσμιο επίπεδο συσσωρεύονται, τον πόλεμο που έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας, ειδικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και τη διεθνιστική απάντηση των λαών, μέχρι και τον «πυλώνα» της πολύμορφης καπιταλιστικής κρίσης, την περιβαλλοντική καταστροφή και την ενεργειακή φτώχεια, οι συζητήσεις ήταν πραγματικά ενδιαφέρουσες και με πλήθος λαού να ακούει και να συμβάλει σε αυτές. Επιπλέον θέματα που καταπιάστηκαν στις συζητήσεις ήταν πλευρές που απασχολούν το νεολαιίστικο κίνημα, όπως το φεμινιστικό κίνημα και η αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, το εγχείρημα της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, η ψυχική υγεία και τα αποτυπώματα της πανδημίας αλλά και η πολιτική οικονομία διαχείρισης της πανδημίας στην ΕΕ.

Η καλλιτεχνική ποικιλομορφία του προγράμματος ικανοποίησε όλες τις ηλικίες και τις προτιμήσεις. Έκθεση κόμικς για την έμφυλη βία και καταπίεση, παιδική γωνιά για τους μικρούς μας φίλους, αφήγηση λαϊκών παραμυθιών, καθώς και μουσικές όλων των ειδών προσπάθησαν να αφήσουν στο μυαλό των επισκεπτών μια περιγραφή του πολιτιστικού αντιπροτάγματος που προβάλλουμε, σε πείσμα των νόμων της αγοράς και των επαγγελματικών σχέσεων που επιτάσσουν.

Το φεστιβάλ, ως πτυχή του project Αναιρέσεις, προσπαθεί να συμβάλει στην οικοδόμηση ενός άλλου πολιτιστικού ρεύματος, σαν συνέχεια των δράσεων των Αναιρέσεων όλης της υπόλοιπης χρονιάς, μέσα από τις λέσχες και το κάμπινγκ, στοχεύοντας να αποτελούν μία δυναμική προσπάθεια για έναν άλλο πολιτισμό .

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας στον Βόλο στις 24 Ιούνη και με νέο γύρο Αναιρέσεων τον Σεπτέμβρη σε περισσότερες πόλεις, καθώς και στο καθιερωμένο καλοκαιρινό ραντεβού του κάμπινγκ Αναιρέσεις. Stay Tuned!

 

Φωτογραφίες και Βίντεο από το Φεστιβάλ Αναιρέσεις 2022 στην Αθήνα