Την ώρα που ο Ντράγκι κόβει την κορδέλα, οι δρόμοι της Φρανκφούρτης καίγονται…

Δυναμικές αντικαπιταλιστικές διαδηλώσεις στην ευρωπαϊκή «καρδιά του κτήνους»

Χιλιάδες διαδηλωτές από τη Γερμανία και κάθε γωνιά της Ευρώπης κατέκλυσαν τη Φραγκφούρτη την Τετάρτη, ενάντια στη φιέστα για τα εγκαίνια του ουρανοξύστη που θα στεγάζει τα νέα γραφεία της ΕΚΤ.

Παρά τη σκληρή καταστολή της γερμανικής αστυνομίας, που περιελάμβανε 10.000 αστυνομικούς, συμπεριλαμβανομένων ειδικών δυνάμεων, αύρες και ελικόπτερα, και μετέτρεψε την περίλαμπρη «οικονομική πρωτεύουσα της Ευρώπης» σε εμπόλεμη ζώνη, οι διαδηλωτές κατάφεραν όχι μόνο να χαλάσουν την εορταστική εικόνα που ήθελαν να φιλοτεχνήσουν οι ευρωκράτες αλλά ακόμα και να αναρτήσουν γιγαντοπανό στην πρόσοψη του ουρανοξύστη από γυαλί και ατσάλι με την επιγραφή «ο καπιταλισμός σκοτώνει».

Σημειωτέον, ότι ο πύργος του Ντράγκι κόστισε το αστρονομικό ποσό των 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων (όταν η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου κόστισε περίπου 800 εκατ. ευρώ).

Δεκαετίες τώρα η ΕΕ προωθεί πολιτικές που εντείνουν τον αποκλεισμό της νεολαίας τόσο από την εκπαίδευση όσο και από την απασχόληση. Πολύ περισσότερο στο όνομα της κρίσης εξαπολύει μία άνευ προηγουμένου αντιδραστική επίθεση ενάντια στον κόσμο της εργασίας, βαθαίνοντας περαιτέρω την εκμετάλλευση στους εργαζόμενους και τη νεολαία ως αναγκαία προϋπόθεση για την οποιαδήποτε μελλοντική καπιταλιστική ανάκαμψη. Στην Ευρώπη του 2015 υπολογίζεται ότι πάνω από 7,5 εκατ. νέοι ηλικίας 15-24 ετών, δεν εργάζονται, ούτε σπουδάζουν, ούτε συμμετέχουν στην επαγγελματική κατάρτιση (οι λεγόμενοι “NEETs” – “not in employment, education or training”). Ο αριθμός αυτός αυξάνεται σε 14 εκατομμύρια άτομα αν συνυπολογιστούν και οι νέοι ηλικίας 25-29 ετών.

Δεν προκαλεί έκλπηξη λοιπόν που χιλιάδες διαδηλωτές από 39 ευρωπαϊκές πόλεις καταφθάνουν στη Φρανφρούρτη για να διαδηλώσουν ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας και της ανεργίας.

Ενάντια στις πλαστές διαιρέσεις που προσπαθούν έντεχνα να δημιουργήσει το κεφάλαιο, ανάμεσα στους «εργατικούς» βορειοευρωπαίους και τους «τεμπέληδες» του νότου, οι λαοί της Ευρώπης έχουν κοινό συμφέρον από τη διάλυση του τερατουργήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποδεικνύεται πιο καθαρά από ποτέ ότι δεν είναι το «σπίτι των λαών», αλλά το σφαγείο των πολυεθνικών, το ορμητήριο των αντεργατικών πολιτικών και αναδιαρθρώσεων για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου.

Το πρόταγμα της αντικαπιταλιστικής αποδέσμευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση από τη σκοπιά της διεθνιστικής συνεργασίας των λαών όχι μόνο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, αλλά και αποτελεί προϋπόθεση για μια διαφορετική πορεία των εργαζομένων και της νεολαίας, χωρίς χρέος και μνημόνια, με τον πλούτο και την εξουσία στα χέρια των εργαζομένων.

Το γραφείο τύπου της νΚΑ
Τετάρτη, 18/03/2015