Το πιο όμορφο ταξίδι σταματά… μόνο για να ξεκινήσει ξανά.

Το πιο όμορφο ταξίδι σταματά… μόνο για να ξεκινήσει ξανά.

Το φεστιβάλ Αναιρέσεις ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία. Η φετινή διοργάνωση υπήρξε από τις πλέον μαζικές στην 25ετή παρουσία του Φεστιβάλ! Μας γεμίζει ιδιαίτερη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση παρά την δύσκολη εποχή, ότι οι Αναιρέσεις παραμένουν σημείο συνεύρεσης και συζήτησης των μαχόμενων ανατρεπτικών δυνάμεων της αριστεράς και επανεξόρμησης των κομμουνιστικών ιδεών στη νεολαία και τους εργαζομένους. Χιλιάδες νέοι και νέες  επισκέφθηκαν το φεστιβάλ, αφήνοντας σε όλους τον ενθουσιασμό που προσφέρει ένα συλλογικό εγχείρημα για ένα εναλλακτικό παράδειγμα στον χώρο του πολιτισμού και της ανατρεπτικής πολιτικής δράσης.

Όπως όλα τα εγχειρήματα των Αναιρέσεων, και το Φεστιβάλ λειτουργεί με βασικές αρχές του την αυτοοργάνωση, την αλληλεγγύη και τη συλλογικότητα! Η οργάνωση και υλοποίηση του έγινε αποκλειστικά από τα μέλη της νΚΑ, του ΝΑΡ για τη Κομμουνιστική Απελευθέρωση και ανένταχτους αγωνιστές που βρίσκουν ένα φιλόξενο χώρο δημιουργίας και παρέμβασης. Μέσα στο εχθρικό περιβάλλον των καπιταλιστικών σχέσεων και των εμπορικών μουσικών Φεστιβάλ, οι Αναιρέσεις παρουσίασαν ξανά ένα μικρό δείγμα της κοινωνίας που επιθυμούμε να οικοδομήσουμε.

Σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη, ο κόσμος που παρευρέθηκε εξέφρασε προβληματισμούς, ανησυχίες και συζήτησε πολιτικά. Από τις προοπτικές και τις δυνατότητες της αντικαπιταλιστικής αριστεράς μέχρι το περιβάλλον και τη διεθνιστική συνύπαρξη των λαών, οι συζητήσεις στο φεστιβάλ ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και με πολύ σημαντική συμμετοχή του κοινού. Ακόμη, δεν έλειψε η ενασχόληση με πλευρές του κινήματος της νεολαίας που έκαναν έντονη την παρουσία τους την φετινή χρονιά, όπως το φεμινιστικό, το μαθητικό και το αντιπολεμικό.

Τα βίντεο και οι φωτογραφίες από τα πολιτιστικά δρώμενα αποτυπώνουν ελάχιστα τον φοβερό παλμό που ήταν διάχυτος. Η πληθώρα των μουσικών ρευμάτων που φιλοξενήθηκαν ικανοποίησαν όλα τα γούστα. Όλοι όσοι στήριξαν και συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Αναιρέσεις πήραν μία έντονη γεύση από αυτό που επιδιώκουμε όλη τη χρονιά να παρουσιάσουμε ως αντιπρόταγμα στον πολιτισμό, σε πείσμα των νόμων της αγοράς και των επαγγελματικών σχέσεων αυτοί που επιτάσσουν.

Ωστόσο, το Φεστιβάλ Αναιρέσεις δεν αποτελεί ένα καλοκαιρινό «πυροτέχνημα» αλλά την κορυφαία έκφανση ενός πολύπλευρου project πολιτισμού και θεωρίας που έχει σταθερή δραστηριότητα μέσα από τις Λέσχες Αναιρέσεων στις μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χανιά). Ανοιχτές όλο το χρόνο, φιλοξενούν μεγάλο αριθμό δράσεων για την ριζοσπαστική πολιτική και τον πολιτισμό, ενώ εκεί θα βρείτε και την εξαμηνιαία έκδοση του περιοδικού Αναιρέσεις που πρόσφατα κυκλοφόρησε με αφιέρωμα στα Βαλκάνια. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας με νέο γύρο Αναιρέσεων από τον Σεπτέμβρη σε περισσότερες πόλεις από ποτέ. Stay tuned!

νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση