10 ΜΑΡΤΗ: ΟΛΗ η εκπαίδευση στον ΔΡΟΜΟ!!!

10 ΜΑΡΤΗ: ΟΛΗ η εκπαίδευση στον ΔΡΟΜΟ!!!

Οι μεγάλες διαδηλώσεις του φοιτητικού κινήματος των τελευταίων εβδομάδων έχουν διαμορφώσει μια νέα πραγματικότητα. Ο πρώτος κύκλος αγώνων που έκλεισε με την ψήφιση του αντι-εκπαιδευτικού εκτρώματος Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη παρέδωσε αβίαστα τη σκυτάλη στην αναβάθμιση της κοινωνικής και πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και την πολιτική της. Το φοιτητικό κίνημα βρήκε δρόμους να προσαρμόσει τις διαδικασίες και τις κινητοποιήσεις του, «κουρέλιασε» την κυβερνητική αφήγηση περί μειοψηφιών και περιθωριακών στοιχείων που στέκονται ανάχωμα στη δημοκρατία και την πρόοδο και κατάφερε να απογυμνώσει την κυβέρνηση της ΝΔ από το μανδύα της «παντοδυναμίας».

Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να προωθήσει με μεγαλύτερο ρυθμό τη βάρβαρη αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της. Η Κεραμέως, ως κομμάτι της, αφού πρώτα «βάφτισε» μειοψηφίες το πανελλαδικό μαζικό φοιτητικό κίνημα, μετά κατέθεσε μέσα στη νύχτα το αντι-εκπαιδευτικό νομοσχέδιο. Πασχίζουν για να δημιουργήσουν ένα πανεπιστήμιο πλήρως υποταγμένο στις ανάγκες και τις προτεραιότητες του κεφαλαίου, όπου η γνώση, τα προγράμματα σπουδών και η έρευνα θα είναι πλήρως κατευθυνόμενα, ευέλικτα και αποκομμένα από τις ανάγκες της κοινωνίας. Σε αυτά τα πανεπιστήμια οι φοιτητές περισσεύουν και αντιμετωπίζεται ως «νεκρό βάρος» η μεγάλη πλειοψηφία τους, όταν σε μια περίοδο όπως η σημερινή (1 στους 4 φοιτητές εργάζεται) θεσμοθετείται ανώτατο όριο φοίτησης αλλά και ενιαία βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια που θα αποκλείσει το 40% των εισακτέων από την πρώτη κιόλας χρονιά . Θέλουν να έχουν δυνατότητα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση οι λίγοι και εκλεκτοί, ενώ όσοι από αυτούς δεν τα καταφέρουν θα μπορούν να πηγαίνουν στα ιδιωτικά κολλέγια και να κατοχυρώνουν ισοδύναμη εργασιακή προοπτική και την ίδια στιγμή τα παιδιά των φτωχών οικογενειών να καταδικάζονται σε ένα φαύλο κύκλο διαρκούς επανακατάρτισης. Οι ανησυχίες, οι αναζητήσεις αλλά και οι αγώνες των φοιτητών αποτελούν μια βροντερή παραφωνία και μεγάλο ανάχωμα στα σχέδιά τους. Γι αυτό το λόγο  επιστρατεύεται ειδικό αστυνομικό σώμα και «σκληραίνει» το νομοθετικό πλαίσιο εντός των ιδρυμάτων. Ήδη πήραμε μια γεύση των προθέσεών τους από το πογκρόμ στην πρυτανεία του ΑΠΘ (ξύλο, συλλήψεις, δημόσια  βασανιστήρια αγωνιστών φοιτητών). Η αστυνόμευση και η σκληρή καταστολή αντιμετωπίζεται ως το φάρμακο για πάσα νόσο, απέναντι σε έναν λαό και νεολαία που αγωνίζεται για μόρφωση, δουλειά, ζωή με αξιοπρέπεια και ελευθερία. Σε μια περίοδο όπου βλέπουμε τα εργασιακά δικαιώματα να τσακίζονται, η υγεία του λαού να αφήνεται στη μοίρα της, με τον σκοταδισμό της κυβερνητικής πολιτικής να σηκώνει κεφάλι με πρόφαση την πανδημία, σε μια χώρα που η κυβέρνησή της φλερτάρει με το σενάριο να έχουμε τον πρώτο νεκρό απεργό πείνας στην ΕΕ έπειτα από 40 χρόνια…

Δεν θα τους περάσει!
Η μάχη δεν τελείωσε στην ψήφιση του νομοσχεδίου και αυτό το έχει ήδη αποδείξει το φοιτητικό κίνημα. Θα βρουν το χείμαρρο της νεολαίας στο δρόμο τους και αυτός νόμος θα μπλοκαριστεί στην πράξη και θα ανατραπεί, όπως και η πολιτική τους. Να μη διανοηθεί η Κεραμέως να καταθέσει και το επόμενο νομοσχέδιο που έχει στα σκαριά.

Η μάχη για τα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας αποτελεί ζήτημα πρώτης γραμμής. Η μόρφωση δεν είναι προνόμιο των λίγων και δε θα επιτρέψουμε να θυσιαστεί στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου και τη συγκρότηση του επιχειρηματικού πανεπιστημίου. Θα παλέψουμε ενάντια σε κάθε μορφής αποκλεισμό (διαγραφές, βάση εισαγωγής) από το πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα θα αντισταθούμε στο ζοφερό μέλλον που ετοιμάζουν στη νεολαία. Αυτό του φθηνού, ευέλικτου, χωρίς δικαιώματα εργατικού δυναμικού που θα είναι μόνιμα εγκλωβισμένο στο κυνήγι δεξιοτήτων και στην επανακατάρτιση.

Η προσπάθειά τους να περιφρουρήσουν τις σκοταδιστικές τους ονειρώξεις και να συντρίψουν τους αγώνες μας θα πέσει στο κενό. Το φοιτητικό κίνημα θα μπλοκάρει έμπρακτα τις χουντικές διατάξεις του νόμου και θα παλέψει για την επανακατοχύρωση του ασύλου. Δεν θα επιτρέψουμε να πατήσει η αστυνομία στο πανεπιστήμιο, να εγκατασταθεί εξοπλισμός παρακολούθησης και ελέγχου και να ασκηθούν πειθαρχικές διώξεις στους αγωνιστές φοιτητές.

Εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο η κυβέρνηση κρατάει τις σχολές μας κλειστές. Εργαστήρια, πρακτικές και διπλωματικές έχουν μπει στον πάγο, ενώ οι διαλέξεις από τις οθόνες μας βαφτίστηκαν εκπαίδευση! Δε χωράει αμφιβολία πλέον πως η «υγειονομική» της πολιτική – με ραχοκοκαλιά το lockdown –  αξιοποιείται για οποιονδήποτε άλλο λόγο πέραν της υγείας του λαού. Το φοιτητικό κίνημα θα πρωτοστατήσει στον αγώνα για να ανοίξουν οι σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Η μόνη ανευθυνότητα που πληρώνουμε είναι της κυβέρνησης. Το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχεται η ίδια η εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς υποβαθμίζεται σε μια στείρα «μεταφορά» πακέτων πληροφοριών ανάμεσα σε πομπό και δέκτη, χωρίς την αναγκαία διαδραστική επικοινωνία μεταξύ φοιτητών – καθηγητών για την κριτική τους επεξεργασία και την παραγωγή γνώσης τελικά. Εκτός αυτού, αποκλείονται οι πιο πληττόμενοι φοιτητές, που δε μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του εξοπλισμού.

Ο κόσμος της εκπαίδευσης και η νεολαία θα πουν την τελευταία λέξη. Απέναντι στη διάλυση και την απαξίωση  του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου, τη διάλυση και την απαξίωση της προοπτικής και των ζωών μας, θα απαντήσουμε με συλλογικό και ανυποχώρητο αγώνα. Για να επιβάλουμε τις ανάγκες μας σε μόρφωση- εργασία-υγεία- ελευθερίες, κόντρα στην εγκληματική πολιτική ΕΕ-ΟΟΣΑ, που εφαρμόζει και αυτή η κυβέρνηση (ΝΔ) αλλά και όλες οι προηγούμενες (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ). Δε θα ανεχτούμε να πληρώσουμε άλλη μια κρίση, δε θα γίνουμε χαμένη γενιά! Με πανεκπαιδευτικό ξεσηκωμό, με ενιαία και μαχητική έκφραση του φοιτητικού κινήματος η παιδεία μπορεί να γίνει ο σπασμένος κρίκος της επίθεσης. Μπορούμε και θα ζήσουμε αλλιώς!

//    Να μην περάσει και να μην εφαρμοστεί τίποτα από το νομοσχέδιο. Όχι πανεπιστημιακή αστυνομία, κάμερες, ελεγχόμενη είσοδο

//    Ανοίξτε τώρα τις σχολές, με μέτρα ασφαλείας. Όχι στην εγκληματική διάλυση των πανεπιστημίων από την κυβέρνηση της ΝΔ

//    Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει νέο νόμο πλαίσιο για τα πανεπιστήμια.

//    Αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης για την εκπαίδευση.   .  Όχι στην «αξιολόγηση» των ιδρυμάτων με βάση τις ανάγκες της αγοράς και τις περικοπές των χρηματοδοτήσεων.  «Λεφτά για την παιδεία, όχι για Ραφάλ και την αστυνομία». Τα 30 εκ να δοθούν για να ανοίξουν με ασφάλεια οι σχολές.

//    Η μόρφωση είναι δικαίωμα μας. Πάλη ενάντια στους ταξικούς φραγμούς σε όλη την εκπαίδευση. Καμία διαγραφή  φοιτητή. Όχι στην μείωση και αντίθετα αύξηση του αριθμού των εισακτέων στην ΑΕ. Κατάργηση του αίσχους της Ενιαίας Βάσης Εισαγωγής.

//    Δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση για όλους.  Ενιαία, δημόσια δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση, με πρόσβαση όλων των παιδιών που επιθυμούν στο πανεπιστήμιο,  και δημόσια δωρεάν επαγγελματική εκπαίδευση, με κατοχυρωμένα δικαιώματα  για όσα επαγγέλματα δεν απαιτούν πανεπιστημιακή μόρφωση. Κατάργηση των διδάκτρων στις μεταπτυχιακές σπουδές.

//    Άμεση επανακατοχύρωση του πανεπιστημιακού ασύλου.

//    Όχι στην αναγνώριση των ιδιωτικών κολλεγίων και στην ισοτίμηση των πτυχίων. Όλα τα δικαιώματα στο πτυχίο, μόνη προϋπόθεση για δουλειά. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα!

//    Καμία σκέψη για “κύκλους σπουδών”, σύμφωνα με τις κατευθύνεις της ΕΕ και της “Μπολόνια”, τις καταργήσεις σχολών και τμημάτων. Όχι στις φτηνές ευέλικτες καταρτίσεις, για φτηνό ευέλικτο και χωρίς δικαιώματα εργατικό δυναμικό που προωθούν κυβερνήσεις και ΕΕ.

//    Όχι στο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο. Μόρφωση και έρευνα για τις ανάγκες της εργαζόμενης πλειοψηφίας, όχι για την “αγορά” και το κέρδος. Το αποτέλεσμα των σπουδών και της έρευνας σε όλους τους τομείς (υγεία / φάρμακα, νέες τεχνολογίες, περιβάλλον κλπ) πρέπει να είναι δημόσια αγαθά, ενάντια στις πατέντες που φυλακίζουν την γνώση και την επιστήμη στα χέρια “λίγων” και υπηρετούν το κέρδος, θυσιάζοντας ανθρώπινες ζωές.

//    Εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων για να σπουδάσουν όλα τα παιδιά. Δωρεάν σίτιση / στέγαση για όλους τους φοιτητές, αποκλειστικά δημόσια χωρίς ΣΔΙΤ.  Επίδομα για τις σπουδές για τις φτωχές οικογένειες.

//    Δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους. Αποφασιστική ενίσχυση του ΕΣΥ. Στηρίζουμε την ΟΕΝΓΕ, τους μαχόμενους υγειονομικούς και τα δίκαια αιτήματά τους.

//    Όχι στην απαγόρευση πορειών. Να καταργηθεί ο νόμος απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Καμία δίωξη στους φοιτητές που αγωνίζονται. Άμεση αθώωση όλων των συλληφθέντων των πανεκπαιδευτικών συλλαλητηρίων σε όλη την Ελλάδα.

νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση