13 Μάη στηρίζουμε το ρεαλισμό της Ανατροπής!

Οι ερχόμενες φοιτητικές εκλογές, την Τετάρτη 13 Μαΐου, είναι ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για το φοιτητικό κίνημα και τους αγώνες του. Βρισκόμαστε μέσα σε μία χρονιά που οι φοιτητικοί σύλλογοι ύψωσαν το ανάστημα τους απέναντι στον αυταρχισμό, την καταστολή και την ακροδεξιά κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και σε μια περίοδο που είναι ανοιχτή η αντιπαράθεση με το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο και τους μηχανισμούς του. Απέναντι στην ιδιωτικοποίηση βασικών παροχών, οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν σηκώσει τους πρώτους αγώνες για κατάργηση των ταξικών φραγμών, για πλήρη δημόσια και δωρεάν φοιτητική μέριμνα για όλους. Σήμερα, που η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαλέγει να βάλει χέρι στα αποθεματικά των ιδρυμάτων για να εξυπηρετήσει το χρέος, ανοίγεται με επιτακτικούς όρους το ζήτημα της διαγραφής του και η έξοδος από την φυλακή της Ε.Ε. για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν βασικές ανάγκες της νεολαίας και των εργαζομένων.

Αλλά δεν κρίνονται μόνο τα παραπάνω, καθώς στις κάλπες της Τετάρτης θα συμμετάσχουν δεκάδες χιλιάδες νέοι, σημερινοί και αυριανοί εργαζόμενοι που βλέπουν ένα ζοφερό παρόν και ένα ακόμα χειρότερο μέλλον που θα κυμαίνεται ανάμεσα στην ανεργία και την ελαστική εργασία για 400 ευρώ. Πλέον, το ζήτημα δεν είναι η μία ή η άλλη μεταρρύθμιση, αλλά αν το φοιτητικό κίνημα θα δώσει δύναμη και έμπνευση στην πλειοψηφία της πληττόμενης νεολαίας να διεκδικήσει μαχητικά τα δικαιώματα της σε σπουδές και εργασία, ενάντια στο καταστροφικό μέλλον που της ετοιμάζει ο καπιταλισμός.

Σε αυτή την προοπτική στρατεύονται τα σχήματα και οι αγωνιστές της ΕΑΑΚ που έδρασαν στην πρώτη γραμμή κάθε αγώνα της προηγούμενης περιόδου και συμμετέχουν σε αυτές τις εκλογές με στόχο να συμβάλλουν στη συνολική αναζωογόνηση του φοιτητικού κινήματος και των μαζικών διαδικασιών του. Με κριτήριο τις ανάγκες και τα προβλήματα της σπουδάζουσας νεολαίας, η ΕΑΑΚ καλεί να μαυριστούν οι καθεστωτικές παρατάξεις των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ που έχουν πρωτοστατήσει στην επιβολή όλων των αντιεκπαιδευτικών διατάξεων που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων και πασχίζουν καθημερινά για τη διάλυση των φοιτητικών συλλόγων. Επιπλέον, για να δικαιωθούν οι δίκαιες διεκδικήσεις του μαζικού κινήματος, σήμερα πρέπει να απομονωθούν λογικές όπως της ΑΡΕΝ ενός νέου τύπου κυβερνητικού συνδικαλισμού που καθηλώνουν τους αγώνες στα όρια της συνδιαχείρισης με τους πρυτάνεις και με τη λογική του νέου υπουργού Μπαλτά ότι «λεφτά δεν υπάρχουν». Ούτε βέβαια μπορούν να πάνε μακριά σχέδια ενδοαριστερού εμφυλίου και αγωνιστικής ανάθεσης όπως εκφράζονται από τις δυνάμεις των ΚΝΕ/ΠΚΣ μέσα στις σχολές που απείχαν από όλες τις δύσκολες στιγμές του αγώνα το προηγούμενο διάστημα και τώρα βρήκαν τον αντίπαλο τους στην ΕΑΑΚ και την Αντικαπιταλιστική Αριστερά.

Η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση καλεί σε στήριξη των μαχητικών και ενωτικών ψηφοδελτίων της ΕΑΑΚ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ σε όλη την Ελλάδα. Με αυτοπεποίθηση ότι η επόμενη μέρα των εκλογών, θα βρει σε θέσεις μάχης το φοιτητικό κίνημα και την αντικαπιταλιστική αριστερά για να συμβάλλουν στην ανατροπή της ασφυκτικής κατάστασης που εξοντώνει την εκπαίδευση αλλά και όλη την κοινωνία.

νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση