1η Μάη 2015: Η νεολαία στην πρώτη γραμμή για αντεπίθεση και ανατροπή!

129 χρόνια έχουν περάσει από τη ματωμένη 1η Μαΐου του εργατικού ξεσηκωμού στο Σικάγο και τη μάχη του αμερικάνικου προλεταριάτου για 8 ώρες δουλειά- 8 ώρες ελεύθερο χρόνο-8 ώρες ανάπαυση. Μια μάχη που έγινε το παγκόσμιο σύμβολο μιας νέας εποχής στη ζωή και τον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στην αστική τάξη, στην πάλη για το δικαίωμα στη δουλειά, στον διαρκή αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, αλλά και στη μεγάλη υπόθεση της κοινωνικής απελευθέρωσης.

129 χρόνια μετά την ιστορική τομή της 1ης Μαΐου στο Σικάγο, ο κόσμος της εργασίας συνεχίζει να βυθίζεται στην εξαθλίωση και ολοένα περισσότεροι εργαζόμενοι και νέοι συνειδητοποιούν ότι οι σύγχρονες «εργατικές Πρωτομαγιές» αποτελούν απαραίτητο όρο σήμερα για την επιβίωση τους.

Έχοντας εξαπολύσει μία πρωτοφανή επίθεση, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, οι δυνάμεις του κεφαλαίου, οι τραπεζίτες, ο ΣΕΒ, η ΕΕ, το ΔΝΤ και όλο το πολιτικό τους προσωπικό βουλιάζουν τους εργαζόμενους και τη νεολαία στην ανεργία, τη φτώχεια και την αβεβαιότητα. Διαλύουν τις ζωές μας, για να ξεπεράσουν την κρίση τους. Τόσο τα μέτρα που έχουν ήδη πάρει, όσο και αυτά που ετοιμάζουν συνεχίζουν να χτυπούν τη νέα γενιά, καλώντας τη να εργαστεί με τους πλέον ελαστικούς και αβέβαιους όρους και με μισθούς πείνας. Ιδιαίτερα για τη νεολαία, η πλήρης απασχόληση φαντάζει πλέον σαν όνειρο δίνοντας τη θέση της στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, ενώ τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας λειτουργούν σαν φάντασμα, υπό το φόβο του οποίου ολοένα και περισσότεροι νέοι και νέες συμβιβάζονται με το πλήρες τσάκισμα των δικαιωμάτων τους.

Βάζουμε ΤΕΡΜΑ στην ΑΝΑΜΟΝΗ !

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακολουθεί τη συνέχιση της πολιτικής εντός του πλαισίου της ευρωζώνης, της ΕΕ και των Μνημονίων. Με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου οδηγήθηκε στην πλήρη υποταγή, καθώς αποδέχτηκε το δυσβάστακτο, τοκογλυφικό χρέος των 320 δις ευρώ, αλλά και τους βασικούς στόχους των δανειστών για πολύ μεγάλα πλεονάσματα.

Οι προεκλογικές εξαγγελίες για αύξηση του κατωτέρου μισθού στα 751 ευρώ έχουν πλέον παραπεμφεί σε βάθος διετίας, και μόνο υπό την προϋπόθεση συμφωνίας με τον ΣΕΒ και τους δανειστές. Παράλληλα στον τομέα της ανεργίας η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η διεύρυνση της ελαστικής εργασίας και των προγραμμάτων μέσω ΕΣΠΑ. Εφαρμόζει επί της ουσίας πιστά την «ενεργητική» επιδότηση της ανεργίας, λύση που προτείνουν οι δυνάμεις του κεφαλαίου και οι πολιτικοί εκφραστές τους. Όμως τα ολιγόμηνα προγράμματα ΟΑΕΔ-ΕΣΠΑ όχι μόνο δεν μπορούν να αποτελέσουν ανάσα ζωής για τη νεολαία, αλλά στην ουσία αποτελούν την καθιέρωση των χειρότερων όρων εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ταυτόχρονα, καμία εξαγγελία δεν έχει γίνει για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας για όλους τους ανέργους, καθώς προσκρούει στα δρακόντεια όρια της δημοσιονομικής πειθαρχίας της ΕΕ.

Όλα τα παραπάνω, μαζί με την αρπαγή των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου για την αποπληρωμή του χρέους, τη συνέχιση της φορολεηλασίας, των ιδιωτικοποιήσεων και του ΤΑΙΠΕΔ, καταδεικνύουν την κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής… Οι νομοθετικές παρεμβάσεις και εξαγγελίες της κυβέρνησης φανερώνουν ότι όχι μόνο δεν «ξηλώνεται» το μνημονιακό κουβάρι, αλλά αντίθετα τα αντιδραστικά μέτρα παραμένουν ή επιδιώκεται να αντικατασταθούν με άλλα «ισοδύναμα».

Έχει έρθει λοιπόν η ώρα που πρέπει να βγει μπροστά ο κόσμος της εργασίας βάζοντας τέλος στην αναμονή των όποιων διαπραγματεύσεων που οδηγούν στην υποταγή. Εάν περιμένουμε, όταν θα ξυπνήσουμε, θα είμαστε ήδη σε νέο Μνημόνιο.

Τώρα είναι η ώρα της αντεπίθεσης! Τώρα είναι η ώρα που τα αιτήματα του κινήματος και τα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας πρέπει να βγουν μπροστά! Ο οργανωμένος λαός με τους αγώνες του μπορεί να επιβάλει το ξήλωμα των μνημονίων και την απόσπαση κατακτήσεων, ανοίγοντας έναν άλλο δρόμο στην ελληνική κοινωνία. Απαιτώντας εδώ και τώρα άμεση στάση πληρωμών στους δανειστές τοκογλύφους και ολική διαγράφη του χρέους, εθνικοποίηση των τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων με εργατικό έλεγχο. Ρήξη και αποδέσμευση από την ΕΕ και την Ευρωζώνη, σύγκρουση με το κεφάλαιο, για να περάσει όλος ο πλούτος και η εξουσία στα χέρια των εργαζομένων.

Η κοινωνική πλειοψηφία που ανά τους αιώνες σφράγιζε και συνεχίζει να σφραγίζει με την κίνησή της την εξέλιξη της Ιστορίας μπορεί να επιβάλλει τη δική της απάντηση απέναντι στη σύγχρονη βαρβαρότητα.

Ήρθε η ώρα να οργανωθούμε αλλιώς!

Σήμερα χρειάζεται ένα νέο ΣΙΚΑΓΟ της σύγχρονης εργατικής τάξης. Αν το 1897 οι εργάτες κατέκτησαν το 8-ωρο και αυξήσεις στις αμοιβές, σήμερα χρειάζεται να δημιουργήσουμε ξανά ένα εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα που να γράψει τη δική του ιστορία, ανατρέποντας την επίθεση, δημιουργώντας ρήγματα και νίκες. Στη νέα κατάσταση υπάρχουν νέα καθήκοντα: απαιτείται να χτίσουμε νέες μορφές συλλογικότητας και πάλης. Απαιτείται ακόμη να φτιάξουμε ένα νέο λεξιλόγιο της δική μας αφήγησης, για τις έννοιες της ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ που γεννιέται στην εργατική απεργία, της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στον αγώνα αυτού που μάχεται τον κοινό ταξικό εχθρό, των σύγχρονων ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ για μόνιμη και σταθερή εργασία και για ζωή με αξιοπρέπεια.

Χρειαζόμαστε νέες ενώσεις εργαζομένων και νέα σωματεία στους κλάδους δουλειάς που δεν υπάρχουν, τα οποία θα μπορούν να εκφράσουν και να ενώσουν τη νέα εργατική βάρδια που δουλεύει με τις πιο ελαστικές και επισφαλείς μορφές απασχόλησης (μερική απασχόληση, ημιανεργεία-ημιεργασία, «μπλοκάκι»). Χρειαζόμαστε συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς και ανά κλάδους που θα αποφασίζουν για την πάλη, τα αιτήματα, το μέλλον μας. Επιτροπές αγώνα και κάθε όργανο και συλλογικό θεσμό που να μπορεί να υπερβεί την υποταγή, τη γραφειοκρατία, τον πολιτικό και ιδεολογικό αφοπλισμό του κυβερνητικού και αστικού συνδικαλισμού της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και των περισσότερων ομοσπονδιών. Συντονισμό των σωματείων και των αγώνων!

Είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ αναγκαία η ορμητική είσοδος της νεολαίας σε όλες τις υπαρκτές μορφές αγωνιστικής και συνδικαλιστικής συσπείρωσης για ένα νέο, ταξικά ανασυγκροτημένο, πολιτικά επικίνδυνο και απειλητικό για την εργοδοσία και τους εκπροσώπους της, εργατικό κίνημα. Μαχητικό και αποφασιστικό, για να μπορεί να είναι και νικηφόρο!

Τα ζητάμε όλα για να ζήσουμε! Κομμουνιστική απελευθέρωση από τα δεσμά της εκμετάλλευσης, του κέρδους, του σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα

Ζούμε σε μια εποχή που σφραγίζεται από μία ποιοτικά ανώτερη σύγκρουση των δυνάμεων της εργασίας με το κεφάλαιο και όπου ανοίγει με νέους όρους η δυνατότητα επαναστατικής χειραφέτησης του ανθρώπου από τα δεσμά της εκμετάλλευσης και του κέρδους. Σε μία εποχή τεράστιων τεχνολογικών δυνατοτήτων, ο χρεοκοπημένος καπιταλισμός της παρακμής και κρίσης έχει να προσφέρει στη νέα γενιά τα πρωτεία στην ανεργία στην Ευρώπη, αλλά και την τρίτη θέση στους πιο σκληρά εργαζόμενους στον κόσμο (για όσους …τυχερούς δουλεύουν), κάνοντας τα τρία οχτάρια του Σικάγο οδηγό για τις διεκδικήσεις του σήμερα!

Ως νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση καλούμε τη νεολαία να απορρίψει με ταξική αποφασιστικότητα μία πραγματικότητα που τη θέλει σε ρόλο σύγχρονου δούλου στα σκλαβοπάζαρα της μισθωτής εκμετάλλευσης και δουλείας. Με την πεποίθηση πως σήμερα μπορούμε και πρέπει να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός μαχητικού μετώπου ρήξης, αντεπίθεσης και ανατροπής ,ικανού να συνενώσει τα ρυάκια της αντίστασης, τις φωνές της οργής και αγανάκτησης, και με μια άλλη αριστερά αντικαπιταλιστική και επαναστατική να διεκδικήσει αποφασιστικά τις σύγχρονες ανάγκες μας:

Για μόνιμη και σταθερή δουλειά με αυξήσεις στους μισθούς, ενάντια στην ευέλικτη εργασία, ενάντια σε όλες τις μορφές ελαστικής απασχόλησης και στο τσάκισμα των δικαιωμάτων μας! Για να καταργηθούν όλα τα προγράμματα επισφαλούς και ευέλικτης εργασίας. Για να ζούμε σαν άνθρωποι και όχι να επιβιώνουμε με δόσεις από κάθε λογής ΕΣΠΑ. Λιγότερη Δουλειά-δουλειά για όλους!

Για δημόσια δωρεάν παιδεία και υγεία, για επιδόματα που θα καλύπτουν την αξιοπρεπή διαβίωση σε όλους τους ανέργους χωρίς περιορισμούς. Κάτω τα χέρια από τα ταμεία! Για να παρθούν άμεσα μέτρα απέναντι στη μάστιγα της ανεργίας, με προσλήψεις στις δημόσιες υπηρεσίες ώστε να καλυφθούν οι κοινωνικές ανάγκες που καταρρέουν, αλλά και με μείωση των ωρών δουλειάς και των χρόνων συνταξιοδότησης.

Για τη συνολική υπεράσπιση της ζωής μας με βάση τις ανάγκες μας, ενάντια σε κάθε είδους οικονομική βία. Ενάντια στους πλειστηριασμούς, τις κατασχέσεις, τις διακοπές ρεύματος και νερού, την τοκογλυφία, τον μαυραγοριτισμό, τα ενεχυροδανειστήρια. Διαγραφή των χρεών των νοικοκυριών! Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.

Για να σπάσουμε τον αυταρχικό κλοιό της σύγχρονης καταπίεσης που ζούμε σήμερα και την ένταση της καταστολής που επενδύει στο φόβο και τον ατομικό δρόμο. Αναγνωρίζοντας πως δεν μπορούμε να ανασάνουμε ελεύθερα αν δεν διεκδικήσουμε πραγματική δημοκρατία στους χώρους δουλειάς, ενάντια στο σύγχρονο εργοδοτικό δεσποτισμό.

Για να συντρίψουμε το τέρας του φασισμού και τoυ ρατσισμού, μαζί με την αντιλαϊκή πολιτική που το γεννά και το εκτρέφει.

Διαγραφή όλου του χρέους! Έξω από Ευρώ-Ε.Ε. σύγκρουση με το κεφάλαιο, για να περάσει όλος ο πλούτος και η εξουσία στα χέρια των εργαζομένων.