#50πολυτεχνείο – Φωτογραφίες & Ενημέρωση από την Κεντρική Πολιτική Εκδήλωση στην Αθήνα

#50πολυτεχνείο – Φωτογραφίες & Ενημέρωση από την Κεντρική Πολιτική Εκδήλωση στην Αθήνα

Μια πολύ σημαντική, πολύ μαζική και ουσιαστική εκδήλωση ήταν η κεντρική πολιτική εκδήλωση του ΝΑΡ και της νΚΑ για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Νοέμβρη.

Κατάμεστο το αίθριο του κτιρίου Αβέρωφ στον ιστορικό χώρο του ΕΜΠ. Εκατοντάδες νέες και νέοι άκουσαν για την εξέγερση και μαζί με τους εκατοντάδες αγωνιστές/τριες των γενιών του Πολυτεχνείου και της μεταπολίτευσης συζήτησαν για τα συμπεράσματα της εξέγερσης, τις πολιτικές γραμμές, τα σημερινά ερωτήματα και δυνατότητες για τα Πολυτεχνεία της εποχής μας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προβολή βίντεο και αμέσως μετά το λόγο πήρε η Θεοδώρα Κατσαράκη, μέλος της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση, η οποία αναφέρθηκε στους σημερινούς αγώνες της νέας γενιάς. «Το Πολυτεχνείο αποτελεί φάρο και έμπνευση για τους νέους του σήμερα. Έχουμε βαθιά συνείδηση ότι στον αγώνα για τον κομμουνισμό του 21ου αιώνα, η δυνατότητα γίνεται βεβαιότητα και μπορούμε ξανά να λέμε ότι ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!» υπογράμμισε.

Ανάμεσα στις ομιλίες προβάλλονταν video από ιστορικές στιγμές του κινήματος πριν τη δικτατορία, στιγμιότυπα από τον αντιδικτατορικό αγώνα και φυσικά εικόνες από την εξέγερση της Νομικής και του Πολυτεχνείου.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Βασίλης Μηνακάκης, μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό παγκόσμιο και εγχώριο πλαίσιο των μεγάλων αγώνων της περιόδου. «Μια σειρά εξελίξεις και γεγονότα στον παγκόσμιο καπιταλισμό τη δεκαετία του 1960 συσσώρευσαν τεράστια αποθέματα εκρηκτικής ύλης που κατά περίπτωση πυροδοτήθηκε από διαφορετικά γεγονότα» για να αναφερθεί στα αιτήματα και την πολιτική κατεύθυνση της αντιδικτατορικής πάλης στην Ελλάδα.

Τέλος, μετά την προβολή σύντομων τον λόγο πήρε ο Άγγελος Χάγιος, μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ και αγωνιστής του αντιδικτατορικού κινήματος. «Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ μας για τα 50χρονα αποτελεί ένα πρακτικό βήμα για μια οργανωμένη συστηματική δουλειά στη μελέτη και δημιουργική αξιοποίηση της ιστορικής εμπειρίας του επαναστατικού κινήματος και του ρεύματος μας στο πολιτικό ιδεολογικό επίπεδο, στο κινηματικό, στο πολιτιστικό και στον τρόπο ζωής.» υπογράμμισε μεταξύ άλλων και τόνισε: «Γνωρίζουμε ότι σε κρίσιμες καμπές και φάσεις, 1940-49, Ιούλης 1965, αντιδικτατορικός αγώνας, Δεκέμβρης 2008, αντιμνημονιακοί αγώνες 2010-12, ο μαχόμενος λαός και η ριζοσπαστική νεολαία «κάνουν το καθήκον τους». Η ευθύνη μας είναι να συμβάλουμε σε μια σύγχρονη αριστερά επαναστατική, στην οποία θα διεκδικεί την ηγεμονία το Προγράμμα και κόμμα Κομμουνιστικής Απελευθέρωσης. Με τακτική αντικαπιταλιστικού εργατικού κοινωνικοπολιτικού μετώπου και ταξικής ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος και της ανατρεπτικής πτέρυγας του, προκειμένου να συγκροτείται το πολιτικό κίνημα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, ως σύγχρονο υποκείμενο της ανατροπής και της επανάστασης.»

Μετά τις ομιλίες και τα βίντεο ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών σε μια πολύ φορτισμένη συγκινητική στιγμή με όλο το αίθριο και τους εκατοντάδες που συμμετείχαν στην εκδήλωση όρθιους με υψωμένες γροθιές. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν και διατέθηκαν μαζικά και η νέα έκδοση του ΝΑΡ και της νΚΑ για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το νέο τεύχος των Αναιρέσεων με αφιέρωμα στα 50 χρόνια του Νοέμβρη, το ΠΡΙΝ επίσης με ειδικό αφιέρωμα στο Πολυτεχνείο.

Παράλληλα, με επιτυχία και μαζικότητα πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις και σε άλλες πόλεις όπως στα Χανιά, στην Πάτρα, στην Θεσσαλονίκη και αλλού.