Ανακοίνωση για την εγκύκλιο που αφορά τις ηλεκτρονικές εγγραφές στα ΕΠΑΛ

Σε ένα έγγραφο «ρουτίνας» που αφορά στις εγγραφές των μαθητών στα ΕΠΑΛ και τη δημιουργία τμημάτων, «ξεδιπλώνεται», τελικά, όλη η αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που θέλει να φτιάξει ένα σχολείο για λίγους που θα λειτουργεί από και για την αγορά. Σε αυτό το σχολείο, τα ΕΠΑΛ έρχονται να παίξουν το ρόλο των φθηνών επαγγελματικών σχολείων στα οποία τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις θα παίρνουν οι «λιγότερο ανταγωνιστικοί» (με τις λιγότερες οικονομικές δυνατότητες) από μας.

Στο έγγραφο αυτό λοιπόν αναφέρεται ότι οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου για το επόμενο σχολικό έτος πρέπει να υποβάλουν υποχρεωτικά ηλεκτρονική δήλωση προτίμησης για εγγραφή στο ΕΠΑΛ, από τις 19/6 έως τις 23/6, ενώ στο ίδιο χρονικό περιθώριο πρέπει να γίνεται ηλεκτρονικά και η ανανέωση εγγραφής από τους μαθητές των ΕΠΑΛ. Μάλιστα η όλη διαδικασία εγγραφής, με όλη την γραφειοκρατία, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου, για να υπάρχει μέχρι τότε σαφής εικόνα για όλα τα τμήματα που θα λειτουργήσουν την ερχόμενη χρονιά και να «κλειδώσει» ο αριθμός των μαθητών.

Θα πει κανείς «μια απλή ρύθμιση είναι, μια απλή ηλεκτρονική εγγραφή για διευκόλυνση». Πίσω όμως από την φαινομενικά αθώα ρύθμιση, προωθείται το περαιτέρω μπλοκάρισμα του δικαιώματος στις σπουδές εκείνων των παιδιών που είτε δεν έχουν πρόσβαση σε Η/Υ είτε δεν έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και κάνουν κάποιο λάθος στην όλη γραφεικρατία της εγγραφής. Παιδιά μεταναστών, ή παιδιά με οικογενειακά προβλήματα, ουσιαστικά πετιούνται εκτός του δικαιώματος για σπουδές.

Παράλληλα, με βάση τον αριθμό αυτών που θα έχουν προλάβει να εγγραφούν θα φτιάχνονται και τα τμήματα γενικής παιδείας, τομέων και ειδικοτήτων, όσα θα έχουν προλάβει να δημιουργηθούν. Με το νέο σύστημα εγγραφής, οι μαθητές θα μπορούν να γράφονται μονο σε όσα τμήματα εχει συμπληρωθεί το 80% της χωρητικοτητας τους μεχρι τις 20 Ιούνη, επομένως, για ακόμη μια φορά επομένως θα έχουμε έμμεση κατάργηση τομέων και ειδικοτήτων οδηγώντας σε περαιτέρω υπόβαθμιση της εκπαίδευσής μας. Χαρακτηριστικό είναι ότι με αυτή την εγκύκλιο, κάθε χρόνο θα αλλάζουν τα τμήματα τομέων και ειδικοτήτων και θα γίνεται όλο και πιο «ευέλικτη» η δημιουργία τους. Με τι κριτήρια όμως θα αναπροσαρμόζονται κάθε τόσο τα μαθήματα μας και κάθε φουρνιά μαθητών να μαθαίνει άλλα; Τα τεχνικά προβλήματα της εγγραφής μας; Μάλλον είναι οι εναλλασσόμενες ανάγκες της τοπικής αγοράς που χρειάζεται μελλοντικούς εργαζόμενους με συγκεκριμένες δεξιότητες που τα καθορίζουν όλα αυτά. Με όλα αυτά, τελικά, η εκπαίδευσή μας θα είναι η μαθητεία που θα κάνουμε σε κάποιον εργοδότη, τζάμπα, με το πρότυπο που θα μας θέλουν σαν μελλοντικούς εργαζόμενους, απλήρωτους, ελαστικούς, χωρίς κανένα δικαίωμα, ούτε ακόμη να διεκδικήσουμε.

Απαιτούμε εδώ και τώρα από το Υπουργείο παιδείας να πάρει πίσω αυτή την απόφαση!

-Να δοθεί όλος ο απαραίτητος χρόνος στους μαθητές να ενημερωθούν για να επιλέξουν το σχολείο, τον τομέα και την ειδικότητα της επιλογής τους.

-Τα τμήματα, οι τομείς και οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ να ολοκληρωθούν στις 20 Σεπτεμβρίου.

-Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα τομέων και ειδικοτήτων.

-20 μαθητές στα τμήματα – 15 στις κατευθύνσεις – 10 στα εργαστήρια.

-Κανένας μαθητής έξω από το Δημόσιο Σχολείο!!!

-Όχι στους εκπαιδευτικούς λάστιχο και στις απολύσεις αναπληρωτών. Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί τώρα!