Ανακοίνωση ΝΑΡ Θεσσαλονίκης για τις εξελίξεις στην ΕΑΑΚ

Το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση στοχοπροσηλωμένο πάντα στο «ένας είναι ο εχθρός ο καπιταλισμός» αποδοκιμάζει έντονα τη ξένη για την πρακτική της ριζοσπαστικής αριστεράς και δυστυχώς διασπαστικού χαρακτήρα παρέμβαση του γραφείου τύπου της ΛΑΕ Α’ Θες/κης σε σχέση με τα γεγονότα στην ΕΑΑΚ Θεσσαλονίκης. Η πλήρης πολιτική κάλυψη της πλειοψηφίας της ηγεσίας της ΛΑΕ (με ανακοίνωση της στα κοινωνικά δίκτυα) στους τραμπουκισμούς και τα νταηλίκια της ΑΡΑΣ, δείχνει ότι δεν πρόκειται για απλή επανάληψη των εκφυλιστικών πρακτικών αστικής βίας που χαρακτηρίζουν εδώ και χρόνια τη δράση αυτής της ομάδας σε βάρος μάλιστα άλλης συνιστώσας των ΕΑΑΚ. Και αν δεν υπήρχε η ψύχραιμη πολιτική στάση της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση (ν.Κ.Α.) ως εγγυήτριας της ενότητας των ΕΑΑΚ δεν ξέρουμε που θα βρισκόμασταν σήμερα. Άρα, οι επικοινωνιακού τύπου αφορισμοί για «σεκταρισμούς» και άλλα τινά δεν μας αφορούν. Η πλήρης παραχάραξη των πραγματικών γεγονότων, αλλά και η οριακή συγκυρία για το φοιτητικό κίνημα κατά την οποία επιλέγεται να γίνει μια τέτοια παρέμβαση (π.χ. εισβολή ΜΑΤ στο ΠΑΜΑΚ, απειλή του πρύτανη με μηνύσεις ΕΑΑΚιτών) δείχνει δυστυχώς ότι βρισκόμαστε μπροστά σε απόπειρα διάσπασης της ΕΑΑΚ από την ΑΡΑΣ με στόχο να προκύψει φοιτητική παράταξη της ΛΑΕ.
Αυτή η επιλογή της ΑΡΑΣ και όσων από άλλες συνιστώσες του μετώπου της ΛΑΕ ευκολόπιστα την ανέχονται, είναι αποτέλεσμα της κατανόησης από μέρους της ότι δεν μπορεί να αξιοποιήσει την ΕΑΑΚ στο πολιτικό της σχέδιο εντός της ΛΑΕ. Ο ριζοσπαστισμός της ΕΑΑΚ και η μαζική αντικαπιταλιστική της φυσιογνωμία υπερβαίνει τις αριστερές διαχειριστικές γραμμές και τη λογική του «πατριωτικού αντιμνημονιακού μετώπου». Αυτή τη φυσιογνωμία που έχει κάνει μαζική την ΕΑΑΚ στα πανεπιστήμια και πρωταγωνιστή των πιο μεγάλων στιγμών του φοιτητικού κινήματος εδώ και 27 χρόνια, τη θεωρεί «ακραία σεχταριστική» και «αντιμετωπική»…
Σε αυτό το πλαίσιο η ηγεσία της ΛΑΕ Α’ Θεσσαλονίκης βάζει στο στόχαστρο τη νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, το ρεύμα εκείνο που από την εμφάνιση της ΕΑΑΚ στα ΑΕΙ-ΤΕΙ έχει συμβάλλει αποφασιστικά στη μαζικότητα και μαχητικότητά της. Ενωτικός δεν είναι όποιος κλίνει την ενότητα και το μέτωπο σε όλες τις πτώσεις, αλλά εκείνος που συμβάλλει στην ουσιαστική προσπάθεια για ενοποίηση της εργατικής τάξης, της νεολαίας και της πολυκατακερματισμένης επαναστατικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Υπό αυτή την έννοια, τεκμήριο για τον σεχταρισμό ή όχι του ΝΑΡ για τη κομμουνιστική Απελευθέρωση και της ν.Κ.Α. δεν είναι η όποια ανακοίνωση, αλλά η χρόνια και ουσιαστική συμβολή μας σε μετωπικά εγχειρήματα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και ο ουσιαστικός σεβασμός μας προς τις διαδικασίες τους που ουδέποτε οδήγησε σε τέτοιες προκλητικές και «από τα πάνω» παρεμβάσεις όπως η εν λόγω ανακοίνωση της ΛΑΕ Α΄ Θεσσαλονίκης.
Η νΚΑ και το ΝΑΡ για τη κομμουνιστική Απελευθέρωση, μέσα από τη παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στηρίζουν και προωθούν την ανάγκη για τη κοινή δράση όλων των ταξικών, μαχητικών και αγωνιστικών δυνάμεων για την ανασυγκρότηση του μαζικού κινήματος και την ανατροπή της μνημονιακής βαρβαρότητας, καθώς και την πολιτική συνεργασία όλων των αντικαπιταλιστικών αντιιμπεριαλιστικών, αντί ΕΕ και αντιδιαχειριστικών δυνάμεων για τη συγκρότηση μιας μαζικής και μετωπικής αντικαπιταλιστική αριστεράς, για την ανατροπή της επίθεσης του κεφαλαίου, των ΕΕ-ΔΝΤ και των κυβερνήσεών τους. Πάει πολύ να χαρακτηρίζεται αυτή η προσπάθεια «σεχταρισμός» από λογικές που θέτουν κάθε διαδικασία κοινής δράσης και πολιτικού συντονισμού υπό τη σκέπη των εκλογικών συμμαχιών.
Την ΕΑΑΚ, σε όλη την εικοσιεπτάχρονη πορεία της, δοκίμασαν να πλήξουν, να χειραγωγήσουν και να διασπάσουν υπουργοί, κρατικοί μηχανισμοί, πανεπιστημιακό κατεστημένο, και απέτυχαν παταγωδώς. Αυτή την τύχη θα έχει και το διασπαστικό σχέδιο της ΑΡΑΣ και της πλειοψηφίας της ηγεσίας της ΛΑΕ Α Θεσσαλονίκης, που απειλεί την ΕΑΑΚ σήμερα.
Τα γραφειοκρατικά σχέδια επί χάρτου και οι εκλογικίστικες τακτικές δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τα ζωντανά, δημοκρατικά, μαχητικά σχήματα της ΕΑΑΚ, που θα αποβάλλουν τις πρακτικές τραμπουκισμού, εκφυλισμού και διάσπασης.
Η ΕΑΑΚ αποτελεί σημείο αναφοράς για το νεολαιίστικο κίνημα γιατί ήταν πάντα η δύναμη που έβαζε μπροστά την υπεράσπιση των αναγκών και δικαιωμάτων της νέας γενιάς, σε σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου στα ΑΕΙ-ΤΕΙ και την κοινωνία. Σε αυτό το δρόμο θα βαδίσει, πιο ενωμένη, πιο δυνατή, πιο ανατρεπτική.
Καλούμε κάθε συλλογικότητα και τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που συμμετέχουν στην ΕΑΑΚ, να απαντήσουν σε αυτές τις πρακτικές με τη συμβολή τους στην ανάπτυξη, το βάθεμα της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής φυσιογνωμίας της ΕΑΑΚ, την μαζικοποίηση και την ισχυροποίηση των σχημάτων και όλης της πτέρυγας στις σχολές.
Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς, και η υπερεικοσαετής μετωπική κουλτούρα της ΕΑΑΚ αποδεικνύει ότι δεν απαιτείται ο “έλεγχος κομματικών διαβατηρίων”, άλλωστε η ΕΑΑΚ δεν ταυτίζεται με καμιά οργάνωση, κόμμα ή μέτωπο που αναφέρεται στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό. Το μόνο κριτήριο συμμετοχής είναι η ειλικρινής και ισότιμη συνεισφορά στην προσπάθεια συγκρότησης της αντικαπιταλιστικής πτέρυγας στα πανεπιστήμια. Άλλωστε, ο ριζοσπαστισμός, η μαζική γραμμή στο κίνημα και η πλατιά αγωνιστική ενότητα ήταν πάντα τα χαρακτηριστικά που έκαναν την ΕΑΑΚ ψυχή του μαχόμενου φοιτητικού κινήματος.

ΝΑΡ για τη Κομμουνιστική Απελευθέρωση
Οργάνωση Θεσσαλονίκης