Ανακοίνωση νΚΑ για τη μαθητική – φοιτητική πορεία στα Προπύλαια

Μαζική και μαχητική ήταν η πορεία μαθητών και φοιτητών που παλεύουν ενάντια στις αντεκπαιδευτικές πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που πραγματοποιηθήκε τη Δευτέρα 6/3/2017. Τα μαθητικά μπλοκ έδιναν τον παλμό στην πορεία, η οποία αποτελεί συνέχεια σειράς μαζικών κινητοποιήσεων τόσο με καταλήψεις στα σχολεία και τοπικές πορείες, όσο και με κεντρικές συγκεντρώσεις στο Υπουργείο Παιδείας και στο κέντρο της Αθήνας. Η αλλαγή του τρόπου εξέτασης των πανελλαδικών, όπου μεταφέρονται τον Ιούνιο και καταργούνται οι επαναληπτικές εξετάσεις έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, αφού αυξάνουν την πίεση και το άγχος ιδιαίτερα των μαθητών των εργατικών – λαϊκών οικογενειών που δεν έχουν να πληρώσουν ακριβά φροντιστήρια και σχολεία, ενώ ανοίγουν εξόφθαλμα την πόρτα για την εφαρμογή του νέου σχολείου της αγοράς. Επιπλέον η έναρξη της μαθητείας για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ έρχεται να δημιουργήσει ένα σύγχρονο σκλαβοπάζαρο για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που θα ανακυκλώνουν φτηνά εργατικά χέρια. Επίσης από την πρώτη στιγμή σε σχολεία έγιναν καταλήψεις και πολύμορφες δράσεις για το δικαίωμα των προσφύγων στην παιδεία στις ίδιες τάξεις με όλα τα άλλα παιδιά, κόντρα στην λογική γκετοποίησης της κυβέρνησης, αλλά και στους φασίστες της Χρυσής Αυγής.
Το Συντονιστικό σχολείων και μαθητών Αθήνας, το οποίο δημιουργήθηκε μέσα από την ανάγκη των ίδιων των μαθητών να συντονίσουν τη δράση τους ενόψει της επίθεσης που δέχονται από κυβέρνηση – ΕΕ, ήταν με μαζικό μπλοκ στην κεφαλή της πορείας, ενώ με δικά τους πανό ακολουθούσαν πολλά σχολεία της Αθήνας, πολιτικές συλλογικότητες και το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων.
Η πορεία κατέληξε στη Νομική, όπου πραγματοποιήθηκε Συντονιστικό – συνέλευση αγώνα σχολείων και φοιτητικών συλλόγων, το οποίο αποτίμησε την πορεία και αποφάσισε ότι δεν θα σταματήσει εδώ, αλλά θα κλιμακώσει τους αγώνες ενάντια σε κυβέρνηση – ΕΕ και τις αντεκπαιδευτικές πολιτικές τους. Με τοπικές μαθητικές πορείες, με τη συμμετοχή στην αντιπολεμική – αντιφασιστική – αντιρατσιστική πορεία στις 18 Μάρτη και με τη διοργάνωση νέας μεγάλης πανεκπαιδευτικής πορείας στο κέντρο της Αθήνας την Τετάρτη 22/3.
Ο «από τα κάτω» συντονισμός μαθητών και φοιτητών αποδεικνύει ότι μπορεί να μαζικοποιεί και να δυναμώνει τους αγώνες, κόντρα σε γραφειοκρατικές τακτικές και σε λογικές ανάθεσης σε λίγους και «ειδικούς». Με γενικές συνελεύσεις σε σχολεία και σχολές, όπου ο καθένας και η καθεμία θα μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους και οι αποφάσεις για τη συνέχιση των αγώνων θα παίρνονται συλλογικά και δημοκρατικά «από τα κάτω» μπορούμε να χτίσουμε ένα μαχητικό πανεκπαιδευτικό κίνημα ανυποχώρητων αγώνων για να διεκδικήσουμε την μόρφωση, τη δουλειά και το μέλλον των αναγκών και των ονείρων μας.
Τέλος καταγγέλουμε την απαράδεκτη στάση πολλών «γνωστών – άγνωστων» μέσων ενημέρωσης, που προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη κραυγή αγώνα μαθητών και φοιτητών, καλλιεργώντας κλίμα τρομοκρατίας ότι δήθεν «κάηκε» η Αθήνα. Σας έχουμε μάθει πια και όχι απλά δεν τσιμπάμε στα ψέμματά σας, αλλά θα μας βρίσκετε πάντα απέναντί σας με μαζικούς, μαχητικούς και ανυποχώρητους αγώνες.