Ανακοίνωση νΚΑ για την απεργία πείνας και δίψας του Βασίλη Δημάκη

Ανακοίνωση νΚΑ για την απεργία πείνας και δίψας του Βασίλη Δημάκη

Ο Βασίλης Δημάκης, φοιτητής του Πολιτικού Νομικής του ΕΚΠΑ, από τις 14/3 έχει προβεί σε απεργία πείνας, προασπίζοντας το δικαίωμα του για πρόσβαση στη μόρφωση. Μάλιστα, σήμερα ξεκινάει απεργία δίψας, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο την ζωή του.

Η απόφαση αυτή ήρθε ύστερα από το συνεχόμενο εμπαιγμό του κράτους προς τον κρατούμενο φοιτητή: παρά το γεγονός ότι πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για φοίτηση με βραχιολάκι (ηλεκτρονική επιτήρηση), οι αιτήσεις του απορρίπτονται συνεχόμενα χωρίς αιτιολόγηση.

Η συγκεκριμένη στάση των κρατικών αρχών δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε απλά αποτέλεσμα της δυστροπίας κάποιου δικαστικού λειτουργού. Αποτελεί ακόμα μία έκφραση της αυταρχικής θωράκισης του κράτους, το οποίο δεν κρατάει πλέον ούτε τα (αστικοδημοκρατικά) προσχήματα. Είναι η λογική συνέχεια, και όχι απλά σύμπτωση, της υπόθεσης της Ηριάννας και του Περικλή, της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, των μηνύσεων σε αγωνιστές κοκ. Ακόμα, αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην πάγια πρόθεση κράτους και κυβερνήσεων να χτυπηθεί το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση στην παιδεία.

Σαν νΚΑ, διαισθανόμαστε το βάρος της ευθύνης που μας αναλογεί,, τόσο για τη δικαίωση του κρατούμενου συναγωνιστή μας, όσο και για τη συνολική ανατροπή του θεσμικού πλαισίου που κάνει καθεστώς την αυταρχικότητα (τρομονόμος, νέος ποινικός κώδικας κοκ). Είναι σαφές, ότι η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί κομμάτι της συνολικής επίθεσης στην νεολαία, και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί! Σε αυτήν την κατεύθυνση, καλούμε οργανώσεις και αγωνιστές να κινητοποιηθούν, παίρνοντας άμεσα κινηματικές και πολιτικές πρωτοβουλίες.

Άμεση χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας στον απεργό πείνας Β. Δημάκη
Άμεση κατάργηση του τρομονόμου και όλου του αντιδραστικού νομικού πλαισίου
Ελεύθερη πρόσβαση για όλους/ες στην παιδεία