Ανακοίνωση νΚΑ Ρεθύμνου για τις εξελίξεις στις φοιτητικές εστίες

Ανακοίνωση νΚΑ Ρεθύμνου για τις εξελίξεις στις φοιτητικές εστίες

Η αρχή του ακαδημαϊκού έτους 2020-21 βρίσκει την κοινωνία να βυθίζεται σε μία εντεινόμενη υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση και την κυβέρνηση να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να εκμεταλλευτεί την κατάσταση αυτή για να προωθήσει τις αντιδραστικές της αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση και στην εργασία. Παρ’ ότι βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, όπως ήταν αναμενόμενο, και παρά τους αγώνες των μαχόμενων υγειονομικών για αποφασιστική ενίσχυση του ΕΣΥ η κατάσταση αντίθετα γίνεται ολοένα και χειρότερη. Η κυβέρνηση δαπανά δισ. ευρώ για την αγορά όπλων, την ενίσχυση του στρατού και της αστυνομίας, ενώ συνεχίζει να υποχρηματοδοτεί τα δημόσια νοσοκομεία και τα πανεπιστήμια. Οι τρομακτικές αντιφάσεις της κρατικής διαχείρισης της πανδημίας γίνονται φανερές αν κοιτάξουμε τον τρόπο με το οποίο διαχειρίζεται τους εστιακούς φοιτητές-τριες. Τόσο στο Ρέθυμνο, όσο και σε όλη την χώρα, ήταν ακριβώς στο όνομα της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας που οι οικότροφοι των εστιών θα εξαναγκάζονταν να τις εγκαταλείψουν ταξιδεύοντας εν μέσω επικίνδυνων υγειονομικών συνθηκών. Πιο συγκεκριμένα η προηγούμενη Πρυτανεία Τσακαλίδη και η υπηρεσία της φοιτητικής μέριμνας έσπευσαν να ακολουθήσουν πιστά την γραμμή του υπουργείου τρομοκρατώντας τους εστιακούς-ιες για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους (Τι ειρωνεία! Όλο το προηγούμενο καιρό έπρεπε να “Μείνουμε Σπίτι”. Οι εστιακοί όμως πρέπει με “ατομική ευθύνη” να αναζητήσουν την τύχη τους στα τυφλά!). Τα σχέδια τους όμως εμποδίστηκαν από τον ανυποχώρητο αγώνα του Φοιτητικού Συλλόγου Εστιών ο οποίος μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και σε συντονισμό με συλλόγους άλλων πόλεων κατάφερε να επιβάλλει την παραμονή δεκάδων ατόμων, την λειτουργία της λέσχης και κάποια στοιχειώδη μέτρα υγειονομικής προστασίας. Πέτυχε επίσης την συνέχιση της διαμονής τους κατά την διάρκεια του καλοκαιριού κάτι το οποίο στο Ρέθυμνο δεν ίσχυε εδώ και αρκετά χρόνια καθώς είχε επικρατήσει η επαίσχυντη πρακτική της χρήσης των Εστιών ως ξενοδοχείων για πληρωμένα summer schools!

Τώρα με την νέα Πρυτανεία Κοντάκη έρχεται να προστεθεί μια νέα μαύρη σελίδα στο χρονικό της επίθεσης στο καθολικό δικαίωμα της φοιτητικής κατοικίας. Το πανεπιστήμιο με όχημα την φοιτητική μέριμνα επαναφέρει το επιχείρημα του ΄΄συνωστισμού εν μέσω πανδημίας΄΄ για να προωθήσει “διακριτικά”, χωρίς καμία μέχρι τώρα επίσημη ανακοίνωση, τον ριζικό περιορισμό του αριθμού των εστιακών. Μέσω προσωπικών μηνυμάτων σε φοιτητές-τριες δηλώνει πως φέτος θα απαιτούνται ακόμη περισσότερα μόρια για να γίνει κάποιος-οια δεκτός-ή, άρα πως θα αποκλειστούν πολλοί/ες από όσους/ες έμεναν εκεί τα προηγούμενα χρόνια και από όσους/ες θα έμπαιναν αυτή τη χρονιά. Μιλάμε, επομένως, για μια δήθεν προσωρινή αυστηροποίηση του ήδη άδικου συστήματος μοριοδότησης. Ας μην ξεχνάμε ότι ήδη περιλαμβάνονταν σε αυτό ηλικιακά και ακαδημαϊκά κριτήρια. Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη; Σε άμεσο επίπεδο σημαίνει ότι οι πληττόμενοι-ες νέοι-ες θα πρέπει να αναζητήσουν σπίτι άμεσα στην τουριστικοποιημένη ζούγκλα του Ρεθύμνου με τα πανάκριβα ξενοδοχεία και air b’n’b και τα εξωφρενικά ψηλά ενοίκια σε μικρά και ασφυκτικά διαμερίσματα. Αυτό καθίσταται ακόμα πιο δύσκολο δεδομένου του αιφνιδιαστικού χαρακτήρα της συγκεκριμένης εξέλιξης, αφού άτομα που ήταν σίγουρα πως θα έπαιρναν δωμάτιο έμειναν “ξεκρέμαστα” και άστεγα κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Όλα αυτά δεν έρχονται ως κεραυνός εν αιθρία. Αποτελούν ακόμη έναν κρίκο στην αλυσίδα της οριστικής διαμόρφωσης εκείνου του επιχειρηματικού και εμπορευματοποιημένου πανεπιστημίου που στρατηγικά σχεδιάζεται εδώ και τόσα χρόνια από τις κυβερνήσεις, την ΕΕ και το ΟΟΣΑ. Σχετίζονται και πιο άμεσα με τον πολυδιαφημισμένο στόχο των διοικήσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης για το κτίσιμο νέων εστιών μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα). Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος και να εμπεδωθεί ως αναγκαίος στην συνείδηση της κοινωνίας και των φοιτητ(ρι)ών απαιτείται η περαιτέρω μείωση του αριθμού των στεγασμένων σε δημόσιες και δωρεάν εστίες και η αύξηση της ζήτησης επί πληρωμή εστιών. Το αφήγημα των πρυτανειών είναι πως αυτές οι εστίες – ξενοδοχεία θα αποτελέσουν την λύση στο πολύχρονο πρόβλημα της στέγασης στην πόλη μέσω μιας δήθεν εξισορρόπησης “προσφοράς – ζήτησης” των σπιτιών που θα επιφέρει γενικότερα την πτώση των ενοικίων. Οι ισχυρισμοί αυτοί μόνο γελοίοι μπορούν να θεωρηθούν καθώς είναι δεδομένο ότι ένα πανεπιστήμιο οικονομικά αυτονομημένο και ανταγωνιστικό που λειτουργεί με όρους “κόστους- οφέλους”, συνεργαζόμενο με ιδιωτικές εταιρίες μόνο τις ανάγκες και τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των φοιτητ(ρι)ών δεν μπορεί να εξυπηρετήσει! Έχοντας υπόψη όλα αυτά καταλαβαίνουμε ότι η μείωση του αριθμού των εστιακών σχετίζεται με τον ευρύτερο στόχο για την μείωση των εισακτέων στα Πανεπιστήμια και ότι η πανδημία αξιοποιείται σαν “χρυσή ευκαιρία” για να πραγματοποιηθεί.

Αυτή η καπιταλιστική αναδιάρθρωση μασκαρεμένη ως υγειονομικό μέτρο δεν μπορεί να περάσει! Αποτελεί το προανάχωμα για την μακροπρόθεσμη ολοκληρωτική κατάργηση του καθολικού, δημόσιου και δωρεάν αγαθού για αξιοπρεπή στέγαση για όλους-ες. Οι εκκλήσεις της Πρυτανείας για “υπομονή” και “κατανόηση”, οι υποσχέσεις ότι “όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε” μέσα από έναν δήθεν ισότιμο διάλογο αποσκοπούν στην απόσπαση της συναίνεσης των εστιακών φοιτητ(ρι)ών, για την απομαζικοποίηση και διακοπή των αγώνων, με τελικό στόχο την ενσωμάτωση του Συλλόγου στον σχεδιασμό της.

Εμείς από την πλευρά μας στεκόμαστε αλληλέγγυοι και στηρίζουμε τις διεκδικήσεις του Συλλόγου Εστιακών στο Ρέθυμνο και σε όλη την χώρα για τα αυτονόητα δικαιώματα για ανθρώπινη και αξιοπρεπή διαβίωση. Χαιρετίζουμε τις συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος που κατάφεραν νίκες και που σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο απαιτείται να συνεχιστούν και να κλιμακωθούν.

Απέναντι σε κάθε μέτρο με το οποίου προσπαθούν να ρίξουν όλα τα βάρη στις πλάτες των πληττόμενων φοιτητ(ρι)ών και εργαζόμενων αντιπροτάσσουμε την δική μας οργάνωση.

Παλεύουμε για:

  • Καμία μείωση αριθμού των εστιακών
  • Αναπροσαρμογή του κανονισμού λειτουργίας των εστιών και του συστήματος μοριοδότησης με γνώμονα όλες τις ανάγκες.
  • Έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για να δοθεί επίδομα στέγασης σε όλους-ες. Λεφτά για δημόσια παιδεία και υγεία! Ούτε ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα και την αστυνομία
  • Μαζική πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα
  • Άμεση ανέγερση νέων εστιών αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν. Επίταξη ξενοδοχείων και αξιοποίηση τους για δωρεάν διαμονή.
  • Δημόσια και δωρεάν πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι του κεφαλαίου με φοιτητικό και εργατικό έλεγχο. Δωρεάν και δημόσια Σίτιση, στέγαση, μεταφορές για όλους-ες.
  • Δημόσιο σύστημα υγείας με καθολική πρόσβαση. Δωρεάν τεστ για όλους, προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, άνοιγμα ΜΕΘ, επιτάξεις και ένταξη στο δημόσιο σύστημα των ιδιωτικών μονάδων υγείας. Λήψη όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων στις εστίες (με τακτικές απολυμάνσεις των χώρων και μαζικά δωρεάν test σε όλους-ες) και παροχή μέσων ατομικής προστασίας

 

νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση οργάνωση σπουδάζουσας Ρεθύμνου