Δεν ήταν ατύχημα, αλλά δολοφονία!

Ελλάδα, 2018. Ένας 26χρονος, ο Μαλτέζος Σώζος, πεθαίνει μέσα στις ελληνικές φυλακές από φλεγμονή στο δόντι. Όπως αποκάλυψε το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων, ο 26χρονος είχε παραπονεθεί επανειλημμένως ότι έχει πρόβλημα με ένα δόντι που τον ενοχλούσε καιρό, όμως οι φυλακές Μαλανδρίνου δεν είχαν οδοντίατρο. Σύμφωνα με την καταγγελία, το αποτέλεσμα ήταν να μαζέψει πύον και να πρηστεί σε όλο του το πρόσωπο. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στις φυλακές της Λάρισας, όπου βρέθηκε νεκρός από συγκρατούμενούς του μέσα στο κελί του. “Αν τον πηγαίνανε στο νοσοκομείο θα μπορούσανε να του κάνουν κάτι, να του βάλουν έναν ορό. Τον άφησαν μόνο του στο κελί με το πρήξιμο, πήγε το πύον στον εγκέφαλο και πέθανε’’, “δεν το πήγαν ποτέ στον γιατρό και το παιδί μου πέθανε στις φυλακές. Παρασκευή πρωί, πήρα τηλέφωνο, το παιδί μου δεν ξύπνησε ποτέ. Ούτε που πρόλαβα να τον χαιρετήσω”, δήλωσαν φίλοι και συγγενείς του.

Ο θάνατος του 26χρονου δεν ήταν ένα τυχαίο περιστατικά, ή μια απλή ολιγωρία των αρχών. Είναι άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα των θανάτων, των βασανισμών, των αυτοκτονιών στις ελληνικές φυλακές, στις οποίες καταλήγουν τα φτωχότερα κομμάτια του πληθυσμού και σχεδόν ποτέ όσοι ανήκουν στα ανώτερα και πλουσιότερα κοινωνικά στρώματα, στην κυρίαρχη τάξη της χώρας. Μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα 3 ακόμη ακόμη θάνατοι κρατούμενων συνέβησαν το τελευταίο διάστημα, πάλι εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε στοιχειώδη μέσα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Και πόσα άλλα αντίστοιχα περιστατικά, που δεν περνάνε ούτε στα ψιλά των Μ.Μ.Ε.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όχι απλώς δεν αναμετρήθηκε με τον κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό, που αντιστοιχεί στις συνθήκες του σύγχρονου καπιταλισμού και στην επίθεσή του ενάντια στην κοινωνική πλειοψηφία, αλλά εμπέδωσε ένα κλίμα ηττοπάθειας, φόβου, βεβαιότητας ότι “δεν υπάρχει εναλλακτική”. Η περίφημη κοινωνική ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλά ένα ψέμα, αποτελεί, επιπλέον, το έξυπνο “μάρκετινγκ” ανθρωπισμού με το οποίο συγκαλύπτεται η συνέχιση μιας πολιτικής ταξικής μεροληψίας υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού κεφαλαίου και της Ε.Ε, μια πολιτική κοινωνικής-ταξικής επίθεσης και εγκληματικής αδιαφορίας για τη συντριπτική πλειοψηφία των προβλημάτων και των πληττόμενων, από τα δικαιώματα των φαντάρων και των φυλακισμένων μέχρι τους εργαζομένους και τη νεολαία. Παρά τις μικρές παραχωρήσεις υπό την πίεση των κινημάτων (βλ. νόμος για την ταυτότητα φύλου), ο ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε μνημόνια φέρνοντας μια ευρεία κοινωνική-πολιτική νομιμοποίηση όλων των δομών εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Από τους εργασιακούς χώρους με το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, των μισθών και των συλλογικών συμβάσεων, έως τις φυλακές με την εδραίωση ενός σύγχρονου κατασταλτικού θεσμικού πλαισίου, και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών σε συμφωνία με την Τουρκία και την Ε.Ε.

Ειδικότερα όσον αφορά τις φυλακές και το νέο σωφρονιστικό κώδικα, ο Νέος Σωφρωνιστικός Κώδικας θεσμοθετεί το βασανιστήριο του (έστω υπό προϋποθέσεις) κολπικού και πρωκτικού ελέγχου που ήδη συμβαίνει στις φυλακές (άρθρο 21), προχωρά στο ηλεκτρονικό φακέλωμα των προσώπων και των συγγενών που επικοινωνούν με τους κρατουμένους (άρθρο 51), επαναφέρει τις φυλακές τύπου Γ (άρθρα 2, 11,15,63) περιορίζει τις άδειες (άρθρο 53, 66), το λεγόμενο βραχιολάκι που αντικαθιστά την υφ’όρων απόλυση (άρθρα 54, 58), επιτρέπει τον εξαναγκασμό του απεργού πείνας σε σίτιση, περιορίζει δραστικά το δικαίωμα των φυλακισμένων στην εκπαίδευση (άρθρα 33 και 56). Επιπλέον, ο Νέος Σωφρονιστικός Κώδικας θεσμοθετεί για πρώτη φορά το δικαίωμα του συμβουλίου της φυλακής σε περίπτωση πειθαρχικού παραπτώματος, να ακυρώσει αναδρομικά μεροκάματα που ο κρατούμενος έχει κάνει μέσα στη φυλακή, αφαιρώντας τα από τον ευεργετικό υπολογισμό των ημερών της ποινής του (άρθρο 67).

Η Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση καταδικάζει την κατ’εξακολούθηση ανθρωποκτόνα πολιτικη του ελληνικού κράτους και των κυβερνήσεών του, με θύματα τους φυλακισμένους, τους εργαζομένους, τους μετανάστες, τις γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ+. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το υπουργείο Δικαιοσύνης και οι σωφρονιστικές αρχές έχουν άμεσες και βαρύτατες πολιτικές ευθύνες για αυτή την κατάσταση. Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του Νέου Σωφρονιστικού Κώδικα και καταγγέλλουμε τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των φυλακισμένων. Καλούμε σε οργάνωση των αγώνων για την ανατροπή του αντιδραστικού, αντεργατικού, κατασταλτικού πλαισίου όλων των τελευταίων χρόνων, ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την Ευρωπαική Ένωση και το κεφάλαιο. Για την προσέγγιση μιας άλλης κοινωνίας, αξιοβίωτης, όπου η ανθρώπινη ζωή δεν θα αποτελεί ένα απλό στατιστικό νούμερο, αλλά μέτρο και κριτήριο της ανάπτυξης της κοινωνίας.