ΕΑΑΚ: 47 χρόνια μετά η ΝΔ φέρνει την αστυνομία στα πανεπιστήμια

ΕΑΑΚ: 47 χρόνια μετά η ΝΔ φέρνει την αστυνομία στα πανεπιστήμια

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει δείξει με τον πιο σαφή τρόπο ήδη από την αρχή της εκλογής της, ότι επιδιώκει να συνεχίσει και να εμβαθύνει ποιοτικά την επίθεση στα δικαιώματα της νεολαίας και των εργαζομένων. Με τα “όπλα”στραμμένα στο λαικό και το φοιτητικό κίνημα και τις διεκδικήσεις τους θέλοντας να επιβάλει το δόγμα “Νόμος και Τάξη” σε όλα τα επίπεδα πατάει πάνω στα ήδη αντιλαικά και κατασταλτικά μέτρα της κατάργησης του Ασύλου και της απαγόρευσης των διαδηλώσεων, αλλά και στην σκληρή καταστολή στο πεδίο του δρόμου προκειμένου να πραγματοποιήσει μια στρατηγική τομή για τον τρόπο που υπάρχει το Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα. Έτσι, ο κυβερνητικός αυταρχισμός κλιμακώνεται με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για ίδρυση ειδικού σώματος Πανεπιστημιακής  Αστυνομίας.

Συγκεκριμένα, προετοιμάζεται η ίδρυση «Ομάδας Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων» σώμα που θα λαμβάνει ειδική εκπαίδευση και θα υπάγεται στην ΕΛ.ΑΣ. και θα αποτελείται σε πρώτη φάση από 1500 αστυνομικούς που θα κατανεμηθούν σε 26 ιδρύματα της χώρας, με έμφαση στα κεντρικά. Το σώμα θα φέρει χειροπέδες και γκλομπ και θα κάνει περιπολίες στους πανεπιστημιακούς χώρους με δυνατότητα να επεμβαίνει σε «αδικήματα», να εκτελεί προανάκριση, καθώς και να ζητάει κεντρική ενίσχυση από την ΕΛ.ΑΣ. Την ίδια στιγμή θεσπίζεται ενιαίο πειθαρχικό δίκαιο για όλα τα ΑΕΙ, το οποίο θα αντιμετωπίζει όχι μόνο περιστατικά βίας, αλλά ακόμα και «αντιακαδημαϊκές» πράξεις, όπως την υπόνοια αντιγραφής(!), τιμωρώντας τες με απαγόρευση συμμετοχής στις εξετάσεις, διαγραφή ακόμα και νομικές κυρώσεις. Τέλος, θεσμοθετείται ο υποχρεωτικός έλεγχος εισόδου στα ιδρύματα και κάρτα εισόδου για τους φοιτητές, όπως και έργα περίφραξης για τα μεγάλα ιδρύματα.

Οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι πολύ συγκεκριμένες. Επιχειρεί με απόλυτα αντιδραστικό και αντιδημοκρατικό τρόπο να καταστείλει κάθε φωνή διαμαρτυρίας εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, να διαλύσει τους Φοιτητικούς Συλλόγους, τις συλλογικές διαδικασίες και τα κεκτημένα τους επιβάλλοντας με ακραία καταστολή και βία τη νομιμοποίηση των αντι-εκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων. Άλλωστε ο ρόλος που το φοιτητικό κίνημα έχει παίξει στις κοινωνικές διεργασίες ήδη από την εξέγερση του Πολυτεχνείου φτάνοντας μέχρι τα κινήματα στα χρόνια της κρίσης είναι αυτός που πρέπει να χτυπηθεί, ώστε η νεολαία να μην αντιδρά στα σχέδια του κεφαλαίου στην Ελλάδα αλλά να ενσωματώνεται “αρμονικά” στην μαύρη προοπτική της ανεργίας και των διαλυμένων εργασιακών σχέσεων. Η στόχευση αυτή έχει γίνει προφανής ήδη από το προηγούμενο διάστημα τόσο με την κατάργηση του ασύλου, όσο και με την προσπάθεια εφαρμογής ηλεκτρονικών Γενικών Συνελεύσεων και ψηφοφοριών από τις καθεστωτικές δυνάμεις και διάφορες «ανεξάρτητες» φωνές, που κινούνται ευθέως ενάντια στους ΦΣ και τον συλλογικό αγώνα. Μερίδιο ευθύνης έχουν και όσες μερίδες του καθηγητικού σώματος επιχειρούν με αφορμή τις κλειστές σχολές να αποκλείσουν τους Φοιτητικούς Συλλόγους από τα όργανα διοίκησης, προσπαθώντας να αποκλείσουν την αποτύπωση των αιτημάτων του φοιτητικού κινήματος στις αποφάσεις και το γίγνεσθαι του πανεπιστημίου.

Είναι σαφές, ότι η κυβερνήση της ΝΔ, όχι μόνο επιχειρεί βαθύτατες τομές «διδαγμένη» από τους μεγαλειώδεις αγώνες του λαικού κινήματος και της νεολαίας για δεκαετίες, αλλά προσπαθεί να οχυρωθεί πίσω από την καταστολή και τη βία εν όψει νέας και βαθύτερης διπλής – οικονομικής και υγειονομικής – κρίσης. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στην πανδημία η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει πάρει κανένα σοβαρό μέτρο για την δημόσια υγεία, αλλά αντίθετα δίνει εκατομμύρια για τον εξοπλισμό της ΕΛΑΣ, στελεχώνοντας συνεχώς τον κατασταλτικό μηχανισμό την ίδια στιγμή που εξοντώνονται ή αρρωσταίνουν γιατροί και υγειονομικοί. Οι αντιστάσεις της νεολαίας και των εργαζομένων απέναντι σε αυτήν την αντιλαϊκή και αντιδημοκρατική λαίλαπα επιχειρείται να αντιμετωπιστούν με περιστατικά πρωτοφανούς κατασταλτικής διαχείρισης και ετοιμότητας της ΕΛΑΣ: προσαγωγές, συλλήψεις, αύρες, επιβολή παράνομων προστίμων, όπως έγινε τόσο στις κινητοποιήσεις του Πολυτεχνείου και της 6/12, στις οποίες μάλιστα, επιβλήθηκε στα πλαίσια ενός αντιδημοκρατικού και αντισυνταγματικού παροξυσμού η απαγόρευση των συναθροίσεων. Τόσο η διαχείριση αυτή, αλλά και ο σκληρός κυνισμός της ΝΔ -όπως υποδηλώνουν οι δηλώσεις του Χρυσοχοίδη για τη συμπάθεια του λαού προς την αστυνομία- καθιστούν ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση αποτελείται απο πληθώρα νοσταλγών μάυρων εποχών στην ελληνική ιστορία.

Πιάνοντας το νήμα ακριβώς από αυτές τις κινητοποιήσεις, στις οποίες ο λαός έσπασε στην πράξη την απαγόρευση, το φοιτητικό κίνημα καλείται να βάλει ανάχωμα στον κυβερνητικό αυταρχισμό και να προασπίσει το πανεπιστημιακό άσυλο, κάνοντας σαφές ότι οι ονειρώξεις της κυβέρνησης για ένα πανεπιστήμιο φυλακή δεν πρόκειται να εφαρμοστούν. Καλούμε κάθε φοιτητή, εργαζόμενο και καθηγητή του πανεπιστημίου να ταχθεί ενάντια στην αστυνομοκρατία των σχολών μας και στην καταπάτηση κάθε έννοιας ελευθερίας εντός του. Από κοινού με το υπόλοιπο κίνημα, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους θα τους σαρώσουμε βαδίζοντας στον μόνο νικηφόρο δρόμο: Το δρόμο του αγώνα, της ρήξης και της ανατροπής! 

 

ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΥΛΑΚΗ- ΕΞΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ, ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ

 

EAAK