Φεστιβάλ Αναιρέσεις 2019

Φεστιβάλ Αναιρέσεις 2019

Το Φεστιβάλ Αναιρέσεις επιστρέφει από τις 7 μέχρι 9 Ιουνίου και η Γεωπονική Σχολή γεμίζει με αέρα ανατροπής, καλλιτεχνική δημιουργικότητα και ζωντάνια.

Η φετινή χρόνια δεν ανατρέπει την παράδοση. Η πρώτη μέρα των Αναιρέσεων ανήκει στη χιπ-χοπ σκηνή που τόσο έχει αγαπηθεί από την νεολαία για τις τάσεις αμφισβήτησης που προωθεί. Οι Στίχοιμα, λίγο καιρό μετά την παρουσίαση του εκπληκτικού δίσκου «Θάλασσα», επιστρέφουν στην Αθήνα. Μαζί τους, πάλι στο πρώτο λάιβ μετά τη παρουσίαση δίσκου της «Δύναμης που δεν υπολόγιζαν» οι Zoro&Buzz επιστρέφουν στη σκηνή των Αναιρέσεων. Το line-up της πρώτης συναυλίας ολοκληρώνεται με τους μοναδικούς Taburo Bota σε μια από τις λίγες τους εμφανίσεις στην Αθήνα έχοντας στις αποσκευές τους τον εξαιρετικό τους δίσκο «Σπίρτα σε πυρομανείς» αλλά και τον ανερχόμενο Novel729.

Από την άλλη πλευρά του Γεωπονικού, η παράδοση, το έντεχνο αλλά και το stand–up comedy κάνουν ένα πρωτοποριακό πάντρεμα. Πέντε εκπληκτικοί κωμικοί παίρνουν το μικρόφωνο. Οι Στέλιος Ανατολίτης, Θωμάς Ζάμπρας, Δήμητρα Νικητέα, Άγγελος Σπηλιόπουλος και Αριστοτέλης Ρήγας. Η συνέχεια της βραδιάς ανήκει στον παλιό γνώριμο του φεστιβάλ, Δημήτρη Ζερβουδάκη και το κλείσιμο ανήκει στους Ατάρ του Ταρ με την αγαπημένη φωνή της Ιουλίας Καραπατάκη σε ένα ρεμπέτικο και λαϊκό γλέντι.

Οι Αναιρέσεις δεν σταματούν εδώ, αλλά βάζουν τα καλά τους για μια ηλεκτρονική βραδιά που θα κρατήσει πολύ… Έτοιμος να ηγηθεί αυτής, ο Κωνσταντίνος Βήτα με νέο υλικό-προπομπό του επερχόμενου δίσκου του. Την εκκίνηση της συναυλίας αναλαμβάνει ο Moderator με τους μοναδικούς down tempo sample-based ήχους του ενώ στη συνεχεία το νέο σχήμα των Lip Forensics και η γνωστή παραγωγός Κλεοπάτρα Φυντανίδου μαζί με τον Τζόνυ Καρούτσο υπόσχονται ένα άκρως χορευτικό σετ.

Στην έταιρη σκηνή η βραδιά ανοίγει από το σχήμα Chepkalo Projects με ένα μουσικό πρόγραμμα σε παραδοσιακά (σλαβο)μακεδονικά τραγούδια. Η συνέχεια αφήνεται στους Χειμερινούς Κολυμβητές, τη μοναδική τους συντροφιά, χροιά και ερμηνεία. Και συνεχίζει μ’ένα μεγάλο ραντεβού που οι Αναιρέσεις χρωστάνε από πέρσι. Ο Νίκος Φάκαρος και οι Musicaroi ετοιμάζονται για ένα μοναδικό Ικαριώτικο γλέντι μέχρι το πρωί.

Το κιθαριστικό φινάλε του φεστιβάλ θα δώσει μια εκρηκτική τριπλέτα στην τρίτη ημέρα του φεστιβάλ. Τους ψυχεδελικούς ήχους  των Electric Feat διαδέχεται μια από τις πιο ιστορικές μπάντες της ελληνικής ροκ σκηνής. Οι Last Drive κυκλοφόρησαν πέρσι το καλοκαίρι το νέο τους άλμπουμ και μοιάζουν έτοιμοι να συνεχίσουν τη μουσική τους πορεία άλλα τόσα χρόνια. Άλλη μια χρονιά κρύβονται διεθνείς εκπλήξεις. Οι Radio Moscow αρχίζουν το Ευρωπαϊκό τους tour λίγο νωρίτερα φέρνοντας τα μοναδικά τους reef στα ηχεία της Γεωπονικής.

Την ίδια στιγμή τα «γρασίδια» της Γεωπονικής θα υποδέχονται για πρώτη φορά την τέχνη της drag performance που μοιράζεται στοιχεία από την αρχαία κωμωδία, το θέατρο καμπούκι και το καμπαρέ. Έτσι, προσγειώνεται η Space manifesto από ένα μακρινό γαλαξία να μας μυήσει σ’ένα κόσμο όπου ο κομμουνισμός είναι ελπίδα. Σκυτάλη παίρνουν τα σκοτεινά synths των Strawberry Pills που επέστρεψαν στην dark wave σκηνή με νέες δημιουργίες στις αποσκευές τους. Η εξέλιξη της βραδιάς αναμένεται εκστατική και ιδιαίτερα συγκινητική για τους λάτρεις της ηλεκτρονικής μουσικής. Η ζωντανή ιστορία της ελληνικής ηλεκτρονικής σκηνής, Λένα Πλάτωνος με τον Γιάννη Παλαμίδα, την Αθηνά Ρούτση και τον Στέργιο Τσιρλιάγκο στα πλήκτρα θα κατακλύσουν την σκηνή των Αναιρέσεων. Η βραδιά κλείνει μ’ένα παιδί των millennials ή Generation Υ, όπως η ομότιτλη δουλειά του Vagina Lips, που αναμένεται να μας βυθίσει με τον σουγκέιζινγκ ήχο του σ’ένα ταξίδι σύγκρουσης νοσταλγίας και ρεαλισμού.

Νίκος Καφαράκης, Πριν, 19/05/2019