Για τον αγώνα των φοιτητών στην πόλη του Ρεθύμνου

Η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση χαιρετίζει τον μεγαλειώδη αγώνα που δίνουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες στην πόλη του Ρεθύμνου. Οι μαζικότατες Γενικές Συνελεύσεις, οι συνεχιζόμενες καταλήψεις και τα συντονιστικά, μαζί με τις μαχητικές κινητοποιήσεις που δε φοβούνται να συγκρουστούν με πρυτάνεις, εργολάβους ακόμα και ΜΑΤ και ασφαλίτες φαίνεται να αποτελούν το πρώτο γερό αγκάθι στη πλάτη του Υπουργείου Παιδείας. Δηλώνουν ότι δε θα γίνουν η γενιά των ηττημένων, ότι δε θα ζήσουν και δε θα σπουδάσουν όπως ορίζει το κεφάλαιο, αλλά θα παλέψουν συλλογικά και ανυποχώρητα μέχρι το τέλος. Την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το μαύρο μέτωπο κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ εξαπολύουν τον νέο γύρω τσακίσματος και λεηλασίας των εργατικών δικαιωμάτων και του δημοσίου πλούτο μέσα από τα μνημονιακά μέτρα και τα προαπαιτούμενα, αυτές οι εκατοντάδες φοιτητών στην πόλη του Ρεθύμνου έρχονται να σπάσουν πρώτοι με την ορμητικότητα και την αποφασιστικότητά της νέας γενιάς το ΤΙΝΑ του καπιταλιστικού μονόδρομου.
Τι διεκδικούν? Το αυτονόητο. Να μπορούν, δηλαδή, να σπουδάζουν δημόσια, δωρεάν και με αξιοπρέπεια. Να έχουν δωρεάν σίτιση, στέγαση και μετακινήσεις με κριτήριο τις ανάγκες τους και όχι τα κέρδη των εργολαβικών εταιριών που λυμαίνονται την περιουσία του πανεπιστημίου και την (άδεια) τσέπη της πλειοψηφίας των φοιτητών. Είναι εξοργιστικό την ίδια ώρα που ΕΕ και κυβέρνηση έρχονται να κατασχέσουν την πρώτη κατοικία σε χιλιάδες νοικοκυριά, που μειώνουν τους μισθούς, διαλύουν το ασφαλιστικό σύστημα και μας υπόσχονται ότι δε θα πάρουμε σύνταξη ποτέ μιας και μας θέλουν να δουλεύουμε για πάντα στη γκρίζα ζώνη της ημιανεργίας-ημιαπασχόλησης και των voucher, να έρχονται και να καταργούν τις στοιχειώδεις εναπομείνασες φοιτητικές παροχές. Αυτοί που έχουνε πετσοκόψει τους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων μας κατά 80% την τελευταία εξαετία, που ενισχύουν την πολιτική της διάλυσης των σχολών μας, προκειμένου να διαμορφωθεί το πεδίο για την επιχειρηματική ανασυγκρότηση αλλά και το κλείσιμο τμημάτων, έρχονται τώρα να μετακυλήσουν το κόστος φοίτησης σε εμάς και τις τσακισμένες από την κρίση οικογένειές μας. Έρχονται να καταργήσουν τη φοιτητική μέριμνα, αδιαφορώντας για τα τεράστια ποσοστά φοιτητών που εγκαταλείπουν τις σπουδές τους (6 στους 10 για το ΕΚΠΑ). Και σα να μην έφταναν αυτά βγάζουν στα κανάλια όλο τον κρατικό συρφετό σαν τον Μπουτάρη να μας πει ότι πρέπει να μπουν δίδακτρα στα προπτυχιακά για να λειτουργήσουν.
Οι φοιτητικοί σύλλογοι του πανεπιστημίου και του ΤΕΙ στο Ρέθυμνο μας διδάσκουν πολλά πράματα για τους άμεσους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. Πρώτα απ’ όλα το γεγονός ότι οι αγώνες που θα αναπτυχθούν απέναντι στη βάρβαρη πολιτική του τρίτου μνημονίου πρέπει να είναι ενισχυμένοι σε ένταση και διάρκεια. Πρέπει να πηγαίνουν τη μάχη μέχρι το τέλος και να μπορούν να πιάνουν τα οικονομικά αιτήματα που ακουμπάνε και απαντούν στην καθημερινότητα των φοιτητών και να τα συνολικοποιούν σε πολιτική πάλη που θα έχει στο στόχαστρο το κεφάλαιο, την κυβέρνηση και την ΕΕ. Οι μάχες για την ανατροπή της επίθεσης, για να χάσει το κεφάλαιο και όχι εμείς οφείλουν να μη μένουν στη μισή μάχη-μισή νίκη αλλά ίσα ίσα μέσα από την πίεση του οικονομικού-πολιτικού εκβιασμού να μετατρέπουν τις νίκες που πετυχαίνουν και τη συνείδηση που συγκροτούν σε εφαλτήριο για την εκ νέου αντεπίθεση των αγώνων. Πρέπει να είναι οργανωμένοι από τα κάτω και σε διαρκή συντονισμό μεταξύ τους μέσα από ανεξάρτητα όργανα που θα εμπλέκουν τον ίδιο τον κόσμο της βάσης. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τη σημασία που έχει για την έκβαση και τις νίκες που έχουν πετύχει μέχρι στιγμής οι φοιτητές στο Ρέθυμνο το γεγονός ότι τόσο η γενική συνέλευση όσο και ιδιαίτερα οι συντονιστικές επιτροπές κατάληψης αποτελούν χώρο διαμόρφωσης συλλογικής συνείδησης και έκφρασης, χώρο αντίστασης και επιβολής για την πληττόμενη πλειοψηφία των φοιτητών και σπουδαστών.
Σίγουρα όσο πληθαίνουν οι κινητοποιήσεις των φοιτητών σε όλη την Ελλάδα όπως γίνεται αυτές τις μέρες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα το υπουργείο και η κυβέρνηση θα τρέμουν μπροστά στην οργή της νεολαίας που νοιώθει τα όνειρα της να ασφυκτιούν και το μέλλον της να γκρεμίζεται. Ειδικά όσο η νέα γενιά χτίζει και δίνει από κοινού τις μάχες για τη ζωή που της αξίζει. Αυτό φάνηκε στην πορεία χιλιάδων μαθητών στο κέντρο της Αθήνας τη Δευτέρα και θα φανεί στην κοινή κινητοποίηση των Φ.Σ. Αθήνας, Ρεθύμνου και μαθητικών καταλήψεων στο Υπουργείο Παιδείας την Τετάρτη 4/11 και στο φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 5/11. Σε αυτή την κατεύθυνση η νΚΑ θα δώσει όλες της τις δυνάμεις ώστε να βγει ο λαϊκός παράγοντας στο προσκήνιο με τη νεολαία μπροστάρη στις μάχες για την ανατροπή. Για να ανοίξει ένας άλλος δρόμος έξω από τα δεσμά του καπιταλισμού και της κρίσης του.