Η  «αριστεία» αποκλείει τους εργαζόμενους μαθητές και μαθήτριες από τις πανελλαδικές!

Η «αριστεία» αποκλείει τους εργαζόμενους μαθητές και μαθήτριες από τις πανελλαδικές!

Η διευθύντρια του Εσπερινού ΓΕΛ Χανίων, με ανάρτηση της στο facebook, κατήγγειλε τους εργοδότες των μαθητών της, που δεν τους άφησαν στην συντριπτική πλειοψηφία να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Αποτέλεσμα: μόνο 2 μαθητές από το Εσπερινό ΓΕΛ Χανίων συμμετείχαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Το Εσπερινό Λύκειο συμπυκνώνει με ιδιαίτερο τρόπο την βαθιά ταξικότητα της παιδείας  στην Ελλάδα. Πρόκειται για λύκεια όπου οι μαθητές τους, προσπαθούν να συνδυάσουν την δουλειά με τη παιδεία. Μαθητές και μαθήτριες που κατά πλειοψηφία εξοστρακίστηκαν από την 2οβάθμια εκπαίδευση  στο παρελθόν καθώς δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις τους, και έπρεπε να συνεισφέρουν στο ατομικό και οικογενειακό εισόδημα, πριν προλάβουν καν να ενηλικιωθούν.

Το μήνυμα ελήφθη.

Στην Ελλάδα της «Αριστείας» δεν χωράνε οι φτωχοί.

Η πρόσβαση στο αγαθό της έστω κουτσουρεμένης παιδείας που παρέχουν, δεν είναι ανοιχτή σε όσους και όσες παλεύουν για το μεροκάματο. Είναι ανοιχτή μόνο σε εκείνες και εκείνους που έχουν τα λεφτά να πληρώσουν τις οικονομικές απαιτήσεις της «δημόσιας και δωρεάν παιδείας». Είναι απολύτως κλειστή στα παιδιά της τάξης, των εργατών, των φτωχών, του περιθωρίου. Άλλωστε όλοι αυτοί δεν έχουν να πληρώσουν τα δίδακτρα που ονειρεύονται να επιβάλλουν στις σπουδές.

Το παραπάνω φαινόμενο δεν είναι τοπικό. Δεν περιορίζεται μόνο στην κλίκα των έξαλλων  Χανιωτών αφεντικών, στη πόλη της ακραίας τουριστικής βιομηχανίας, όπου κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής είναι προς πώληση. Δεν περιορίζεται στα Χανιά της λαοθάλασσας στις ουρές του ΟΑΕΔ κάθε Οκτώβρη που τελειώνει η τουριστική σαιζόν.

Η εργοδοσία στην Ελλάδα είναι ανεξέλεγκτη.

Οι εργοδότες που δεν άφησαν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές είναι οι ίδιοι άνθρωποι, που αγκαζέ με τους μπράβους, κυνηγάνε τους εργαζόμενους τους που αντιστέκονται. Που περιμένουν έξω από τα ATM και έξω από τα σπίτια για να παραλάβουν πίσω το περιβόητο δώρο.  Που ζητάνε από τους εργαζόμενους πιστοποιητικό φρονημάτων και υπεύθυνη δήλωση περί μη συμμετοχή τους στο σωματείο τους. Που ανακυκλώνουν τους απλήρωτους εργαζόμενους τους με το πρόσχημα της «μειωμένης αποδοτικότητας».

Οι εργοδότες  έχουν την απεριόριστη δυνατότητα να ορίσουν τις ζωές των εργαζομένων τους. Στο χέρι τους είναι αν θα σπουδάσουμε, αν θα ζήσουμε, αν θα διασκεδάσουμε αν θα ερωτευτούμε. Έχουν την δυνατότητα να πουν ότι οι κόποι και η προετοιμασία για τις πανελλαδικές μιας ολόκληρης χρονιάς, αξίζουν πολύ λιγότερο από 3/ευρώ την ώρα μαύρα και ανασφάλιστα.

Την παραπάνω ελευθερία δεν την κατέκτησαν οι εργοδότες με τον τσαμπουκά. Τους την χάρισαν απλόχερα οι κυβερνήσεις, χωρίς την παραμικρή εξαίρεση. Οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και όλων των άλλων παρατρεχάμενων που ακολουθώντας πιστά τις επιταγές της ΕΕ έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα ατελείωτο εργασιακό κάτεργο.

 Μόνο μέσα από την συλλογική πάλη, την αλληλεγγύη και την οργάνωση τους σπάμε το τσαμπουκά.

Ενώ η δημοσιοποίηση και η καταγγελία τέτοιων περιστατικών βοηθάνε, δυστυχώς από μόνες τους δεν αρκούν. Όσο οι εργοδότες δεν βρίσκουν καμία αντίσταση και αντιμετωπίζουν μόνο φόβο και παραίτηση τόσο θα εκτροχιάζονται. Χρειάζεται συνολική σύγκρουση η όποια δεν θα εξαντλείται στα αφεντικά, αλλά θα συνολικοποιείται απέναντι σε αυτούς που τους σιγοντάρουν, της ΕΕ και τις κυβερνήσεις της.  Αντίσταση που θα περνάει μέσα από την συλλογική μας πάλη και οργάνωση στις γειτονιές και στους χώρους δουλειάς. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ανασάνουμε, να ζήσουμε και να δουλέψουμε με αξιοπρέπεια.

Διεκδικούμε και απαιτούμε το αυτονόητο.

Την απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη συμμετοχή των εργαζόμενων μαθητών στη δημόσια εκπαίδευση.

Την χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών σε εργαζόμενους μαθητές και φοιτητές για την προετοιμασία και την συμμετοχή τους στις εξετάσεις. Άμεση χορήγηση αδειών στους μαθητές και τις μαθήτριες του Εσπερινού ΓΕΛ Χανίων για την συμμετοχή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που δεν κατάφεραν να συμμετάσχουν στο 1ο μάθημα των πανελλαδικών εξετάσεων να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές εξετάσεις.

 

νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση Χανίων