Καταδίκη μαθητών σε υποχρεωτική κοινωνική εργασία… Τα σχέδια τους για τρομοκράτηση της νεολαίας δεν θα περάσουν!

Το δικαστήριο ανηλίκων τις προηγούμενες μέρες πήρε την πρωτοφανή και κατάπτυστη απόφαση καταδίκης τριών μαθητών της τρίτης τάξης του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου σε 80 ώρες κοινωνικής εργασίας. Το “έγκλημα” τους είναι η συμμετοχή στη συντονιστική επιτροπή κατάληψης του σχολείου τους στις 26 Σεπτεμβρίου 2016.

Τη στιγμή που η δευτεροβάθμια και η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι στο στόχαστρο των μνημονιακών πολιτικών και επιχειρείται η συνολική αναδιάρθρωση του σχολείου, χτυπιέται με κάθε τρόπο κάθε φωνή αντίστασης. Το σχολείο με το ‘’νέο Λύκειο΄΄ μετατρέπεται σε εξεταστικό κέντρο ενώ παράλληλα θεσμοθετείται η μαθητεία στα ΕΠΑΛ, η οποία θα τροφοδοτεί με χιλιάδες νέους ένα φτηνό εργατικό δυναμικό τις επιχειρήσεις και το κεφάλαιο. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, των 10.000 κενών εκπαιδευτικών στο Ρέθυμνο και της αναγγελίας κατάργησης τεσσάρων ειδικοτήτων στα επαγγελματικά σχολεία, χιλιάδες μαθητές σε όλη την Ελλάδα αντέδρασαν στην αρχή της χρονίας. Μέσα από την κατάληψη του σχολείου τους έστειλαν μήνυμα ανυπακοής στην κυβέρνηση και την ΕΕ που θέλουν διαμορφωμένο ένα σχολείο και μια εκπαίδευση για λίγους.

Είναι απαράδεκτη και εξωφρενική η απόφαση του Πλημμελειοδικείου Ρρεθύμνου να καταδικάσει τους τρείς μαθητές προς… σωφρονισμό. Η υπόθεση δεν είναι ‘’ποινική’’ αλλά είναι ξεκάθαρα πολιτική και στοχεύει σε όλη την αγωνιζόμενη νεολαία που αρνείται να δεχτεί το μαύρο μέλλον που προδιαγράφουν γι’ αυτήν η κυβέρνηση και η Ε.Ε. Αποτελεί ζητούμενο λοιπόν, προκειμένου να εφαρμοστεί αυτή η πολιτική να καταστείλουν κάθε συλλογική διεκδίκηση και μορφή πάλης, και για αυτό το λόγο επιλέγονται εκδικητικές-ρεβασιστικές πρακτικές προς “γνώσιν και συμμόρφωσιν”. Αυτή η δίωξη δηλώνει τον φόβο που τους προκαλεί το μαθητικό και ευρύτερα το νεολαιίστικο κίνημα που μπορεί όπως έχει δείξει και στο παρελθόν να συμβάλει καθοριστικά στην ανατροπή της αντιλαϊκής επίθεσης.

Η προσπάθεια στοχοποίησης του άγωνα του μαθητικού κινήματος θα βρεί μπροστά τόσο τα συντονιστικά των μαθητών, τους φοιτητικούς συλλόγους όσο και τους εκπαιδευτικούς, που οφείλουν να απομακρύνουν τον Διευθυντή του σχολείου του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου. Η διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης περνά μέσα από το τσάκισμα και τις διώξεις όσων σηκώνουν κεφάλι- των μαθητών, των φοιτητών όπως είδαμε στη περίπτωση των 12 φοιτητών του Φυσικού Ηρακλείου, του εκπαιδευτικού κινήματος όπως συνέβη με τη δίωξη του καθηγητή Παύλου Αντωνόπουλου.

Αυτή η κατάσταση αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων και μεθοδεύεται εντατικά από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ , που μέσα από το 4ο μνημόνιο προχωρά στο τσάκισμα κάθε δημοκρατικού και λαϊκού δικαιώματος. Η πολιτική βία των μνημονίων, της πείνας και της ανεργίας πάει χέρι-χέρι με την ποινική δίωξη όσων αγωνίζονται. Θέλουν να μας τρομοκρατήσουν για να μην αγωνιζόμαστε, για να σταματήσουμε να χαλάμε τα σχέδια τους.

Να ακυρωθεί η απόφαση του δικαστηρίου.
Καμιά ποινικοποίηση του μαθητικού,φοιτητικού και εργατικού κινήματος.
Κάλυψη όλων των κενών των σχολείων και των αναγκών για εκπαιδευτικούς. Αύξηση κρατικής χρηματοδότης για την παιδεία.