Να σταματήσει η κοροϊδία στις πλάτες των φοιτητών/τριών!

Να σταματήσει η κοροϊδία στις πλάτες των φοιτητών/τριών!

Την ίδια στιγμή που το σύνολο σχεδόν της οικονομίας με το άνοιγμα των καταστημάτων, των επιχειρήσεων, του συνόλου του χώρου της εστίασης έχει πραγματοποιηθεί κανονικά, και ενώ ταυτόχρονα επαναλειτουργούν τα σχολεία, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί υποκριτικά το πρόσχημα της πανδημίας για τα πανεπιστήμια και αρνείται να επαναφέρει τη λειτουργία τους αποκαλώντας τα «χώρους συνωστισμού» και «κίνδυνο για τη δημόσια υγεία», χωρίς να δίνει σαφείς και ουσιαστικές απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με την εξεταστική. Το μόνο που κάνει είναι και να καυχιέται για την υποτιθέμενη επιτυχία του καθεστώτος της τηλεκπαίδευσης που εφαρμόστηκε. Παρόλα αυτά, γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο αναντίστοιχοι της πραγματικότητας είναι αυτοί οι ισχυρισμοί, καθώς δημιουργήθηκαν ακόμη περισσότερα προβλήματα για την εκπαιδευτική διαδικασία αντί να επιλυθούν, με μεγάλη μερίδα των φοιτητών/ριων να μην μπορεί να αντεπεξέλθει ή να αποκλείεται εντελώς, καθώς δεν διέθετε τον αναγκαίο υλικοτεχνικό εξοπλισμό ή τα μέσα που απαιτούσε το καθεστώς αυτό.

Ακόμη και τώρα σε πολλά τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου δεν έχει βγει πρόγραμμα εξεταστικής, αλλά αντίθετα βρισκόμαστε στον αέρα, ενώ επικρατεί ένα χάος σχετικά με τους τρόπους και τις μεθόδους εξέτασης σε κάθε μάθημα. Παράλληλα, πολλοί/ες από εμάς δεν έχουμε παραλάβει ακόμα όλα τα συγγράμματα. Υπό αυτές τις συνθήκες, τα τμήματα αφήνουν το σχέδιο της διεξαγωγής της εξεταστικής στο έλεος της κάθε διδακτικής ομάδας, όπου ορίζει τον τρόπο εξέτασης ανάλογα με το τι τους εξυπηρετεί. Δεν είναι λίγα τα μαθήματα στα οποία δεν έχει βγει καμία ανακοίνωση για την εξεταστική και βρισκόμαστε στο σκοτάδι, ενώ άλλα ανακοινώνουν την ύλη χωρίς να ορίζουν τον τρόπο ή τη μέθοδο της εξέτασης. Επιπλέον, πολλοί/ές καθηγητές/ριες ανακοινώνουν την ημερομηνία εξέτασης λίγες μέρες πριν. Τι θα γίνει με τους/τις εργαζόμενους/ες φοιτητές/ριες που δεν έχουν μια σαφή εικόνα για την εξεταστική, στερούμενοι/ες με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα ρύθμισης του προγράμματός τους;

Σε πολλές περιπτώσεις συναντάμε κλειστές πόρτες όπου οι διοικήσεις αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς ή παίζουν κρυφτό στις σχολές, αδιαφορώντας πλήρως για τις ανάγκες μας. Έχει γίνει σαφές ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να δώσει σεντ για την παιδεία, ενώ της είναι παντελώς αδιάφορα τα αδιέξοδα που δημιουργούν οι ειδικές συνθήκες που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στα πανεπιστήμια, ειδικά για το πιο πληττόμενο κομμάτι του φοιτητικού πληθυσμού. Η διοίκηση αναγκάζει πολλούς να μπουν σε επιπλέον έξοδα, υποχρεώνοντας τους ουσιαστικά να αγοράσουν νέο εξοπλισμό (μικρόφωνο, κάμερα κτλ) για να μπορέσουν να δώσουν εξετάσεις. Δεν μας εκπλήσσει αφού είναι ξεκάθαρη η πολιτική που ακολουθείται από όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά, στην κατεύθυνση της διαρκούς υποχρηματοδότησης και υποτίμησης της δημόσιας δωρεάν παιδείας προς όφελος της επιχειρηματικής κερδοφορίας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Καμία ηλεκτρονική εξέταση σαν μοναδική επιλογή. Να δοθεί σαν επιλογή μόνο σε άτομα που δεν μπορούν να προσέλθουν στη δια ζώσης εξέταση.
  • Να καθοριστεί άμεσα ο χρόνος και τρόπος διεξαγωγής της εξεταστικής. Να ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε να πραγματοποιηθεί η εξεταστική (μέτρα υγιεινής, υποδομές και υλικά ατομικής προστασίας) με έκτακτο κονδύλι αύξησης της χρηματοδότησης και κάλυψη του κόστους εξ ολοκλήρου από το πανεπιστήμιο και το Υπουργείο.
  • Να διαμορφωθούν κατάλληλοι χώροι εξέτασης για την τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων με αξιοποίηση όλων των χώρων και υποδομών στην ιδιοκτησία των Ιδρυμάτων (π.χ. συνεδριακοί χώροι)
  • Ειδικά μέτρα και εναλλακτικός τρόπος εξέτασης για να προστατευτούν φοιτητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Αντίστοιχα μέτρα για διδάσκοντες και επιτηρητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
  • Κάλυψη όλων των αναγκών μετακίνησης και διαμονής των φοιτητών/ριων από την επαρχία.
  • Καμία υπεύθυνη δήλωση που θα μας ζητάει να πάρουμε την ευθύνη της διασφάλισης της υγείας μας ή την αποδοχή της παραβίασης των προσωπικών μας δεδομένων.
  • Δημόσια δέσμευση της Πρυτανείας ότι θα πάρει όλα τα μέτρα προστασίας (μέσα ατομικής προστασίας, αντισηπτικά απολυμάνσεις, τήρηση αποστάσεων) για φοιτητές και εργαζόμενους. Η σχολή φέρει πλήρη ευθύνη για την ασφαλή διεξαγωγή της εξεταστικής διαδικασίας.
  • Διάθεση των υπολογιστικών κέντρων των σχολών για όσες/ους δεν έχουν πρόσβαση σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
  • Εξορθολογισμός της ύλης της εξεταστικής για τη διευκόλυνσή μας.

νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση

οργάνωση Πελοποννήσου