νΚΑ: Ο Σαϊντού θα μείνει εδώ!

νΚΑ: Ο Σαϊντού θα μείνει εδώ!

Αλληλεγγύη στους Σαϊντού αυτού του κόσμου.

Για ακόμα μια φορά γινόμαστε μάρτυρες των αποτελεσμάτων της αντιπροσφυγικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης όπως αποτυπώνεται στο πρόσωπο του μαθητή Σαϊντού Καμαρά από την Γουινέα μετά από την απόρριψή της αίτησης ασύλου που κατέθεσε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο 18χρονος Σαϊντού βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια στην Ελλάδα, μετά από μια μεγάλη περιπέτεια (σε ηλικία 16 ετών ταξίδεψε από τη Γουινέα ως ασυνόδευτος πρόσφυγας) και κινδυνεύει με απέλαση λόγω ενηλικίωσης. Έχει καταφέρει με τη βοήθεια του σχολείου του να μάθει τέλεια την ελληνική γλώσσα και να είναι ένας πολύ καλός μαθητής. Πάνω απ’ όλα όμως είναι ένα παιδί αγαπητό σε καθηγητές και μαθητές αλλά κι ένας νέος άνθρωπος τα όνειρα του οποίου θα καταστραφούν αν απελαθεί πίσω στη Γουινέα.

Η στάση της κυβέρνησης είναι υποκριτική καθώς με την πολιτική και την συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ είναι συνυπεύθυνη για τους πόλεμους, τη φτώχεια και την προσφυγιά. Από την άλλη χωρίζει τα θύματα των πολέμων σε «πραγματικούς πρόσφυγες» και «παράνομους λαθρομετανάστες». Η υποκρισία που δείχνει το Υπουργείο Παιδείας δια μέσω της Ν. Κεραμέως για την υπόθεση του Σαϊντού δεν μπορεί να καλύψει την πιστή τήρηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας από το ελληνικό κράτος για τις επαναπροωθήσεις των προσφύγων (που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ), τα βίαια pushbacks και τα καταδιωκτικά σκάφη του Ελληνικού Λιμενικού στο Αιγαίο, τους φράχτες του Έβρου και τις επιχειρήσεις-σκούπα της ΕΛΑΣ στο κέντρο της Αθήνας τις τελευταίες μέρες σε πρόσφυγες και μετανάστες. Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία αντίθετα εντάσσονται στο αντιπροσφυγικό νομοσχέδιο που ψήφισε εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση της ΝΔ.

Λαός και νεολαία έχουμε χρέος να βάλουμε φρένο στις αντιμεταναστευτικές πολιτικές της ΕΕ-φρούριο και της Ελλάδας-κρατητήριο, διεκδικώντας πλήρη ενσωμάτωση των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία που κατάφεραν να αποδράσουν από την φρίκη του πολέμου και της φτώχειας. Παλεύουμε για να κλείσουν τα στρατόπεδα-κολαστήρια και να μην κατασκευαστούν νέες υπερδομές-φυλακές. Για να νομιμοποιηθούν όλοι/ες οι μετανάστες και μετανάστριες  και να μπορούν να εργάζονται με ίσα ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

  • Άμεση δικαίωση του Σαϊντού Καμαρά στην αίτηση ασύλου. Άσυλο και χαρτιά σε πρόσφυγες και μετανάστες!
  • Απόσυρση του αντιπροσφυγικού νομοσχέδιου. Δικαίωμα στο άσυλο, όχι στον περιορισμό του.
  • Νομιμοποίηση των μεταναστών-τριών που ζουν στη χώρα. Εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών στέγασης σε κατοικίες δομών σε πόλεις και χωριά, όχι στα κλειστά κέντρα κράτησης!
  • Ίσα και πλήρη δικαιώματα στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη και τη νοσηλεία. Ισότιμη πρόσβαση των προσφυγόπουλων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ίσα δικαιώματα στην κοινωνική πρόνοια.
  • Ελεύθερη παραμονή και μετακίνησή των προσφύγων είτε στο εσωτερικό είτε σε όποια χώρα επιθυμούν, ενάντια στην Ευρώπη-Φρούριο και την Ελλάδα-φυλακή, τη ρατσιστική πολιτική της ΕΕ και τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Κατάργηση της FRONTEX
  • Να σταματήσει κάθε εμπλοκή και στήριξη της Ελλάδας στις πολεμικές επεμβάσεις και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις

Έξοδος από το ΝΑΤΟ, να κλείσουν οι βάσεις. Να σταματήσουν οι ασκήσεις και κοινές επιχειρήσεις, στην Ελλάδα και έξω απ’ αυτήν, με τους μακελάρηδες των λαών… Να ακυρωθούν τα εξοπλιστικά προγράμματα – Λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες

 

Όλοι και όλες αύριο από τις 9.30 το πρωί ως το μεσημέρι έξω από την Αρχή Προσφυγών στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (Θηβών 196-198 Νίκαια) όπου θα κριθεί η υπόθεση του Σαϊντού.

 

νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, 29/3/2022